Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη ημέρα για την Καταλονία - Εκλογές για ανεξαρτησία ή επιστροφή στην κανονικότητα

Κρίσιμη ημέρα για την Καταλονία - Εκλογές για ανεξαρτησία ή επιστροφή στην κανονικότητα
Μάχη στήθος με στήθος δίνουν τα δύο «στρατόπεδα», στο 20% οι αναποφάσιστοι
(upd 1) Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 5,5 εκατομμύρια Καταλανοί σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, η οποία αναμένεται να κρίνει το πολιτικό – και όχι μόνο - μέλλον της Καταλονίας.
Πάνω από το ένα τρίτο των Καταλανών προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα τις πρώτες τέσσερις ώρες της ψηφοφορίας για τις περιφερειακές εκλογές.
Ποσοστό 69,54% καταγράφηκε στις 19:00 ώρα Ελλάδας σε σύγκριση με 35,1% την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν το 2015, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.
Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 21:00 ώρα Ελλάδας.
Exit poll της περιφερειακής εφημερίδας La Vanguardia αναμένεται περίπου την ίδια ώρα.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν δύο ώρες αργότερα και τα τελικά αποτελέσματα μετά τα μεσάνυχτα.
Ύστερα από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο πυροδότησε πρωτόγνωρες εξελίξεις στη νεότερη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ισπανίας (ενεργοποιήθηκε το άρθρο 155 του Ισπανικού Συντάγματος που έφερε την κυβέρνηση της Μαδρίτης να αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας και τους ηγέτες της καταλανικής κυβέρνησης είτε να φύγουν στο εξωτερικό είτε στην φυλακή με την κατηγορία της εξέγερσης), η σημερινή εκλογική αναμέτρηση θεωρείται καταλυτική για το τι θα ακολουθήσει.
Για το εάν δηλαδή η Καταλονία θα πορευτεί πράγματι στο δρόμο της ανεξαρτησίας από την Ισπανία – πορεία που άνοιξε το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου – ή για το εάν θα πέσουν οι τόνοι, θα επικρατήσουν οι ψυχραιμότερες φωνές της παραμονής στην Ισπανία και της αναζήτησης λύσης με τη Μαδρίτη στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους Καταλανούς.
Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο και βαθιά διχασμένο.
Το βασικό συμπέρασμα είναι πως τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δεν θα μετρήσουν ιδιαίτερες απώλειες, θα έχουν τον πρώτο λόγο αλλά ενδεχομένως δεν θα έχουν την πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Εάν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας επικρατήσουν, στόχος τους είναι να διαπραγματευθούν ένα «νόμιμο» δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, κάτι όμως που όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες η Μαδρίτη, απορρίπτει κατηγορηματικά.
Και πλέον το ερωτηματικό είναι κατά πόσο οι Καταλανοί που απείχαν από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου και που προφανώς εναντιώνονται στην απόσχιση από την Ισπανία, θα κινητοποιηθούν και θα πάνε να ψηφίσουν.
Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα των δημοσκοπήσεων είναι ότι το 20% των Καταλανών ψηφοφόρων παραμένει ακόμα αναποφάσιστο, ποσοστό εξαιρετικά κρίσιμο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα δύο «στρατόπεδα» που τάσσονται υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας εμφανίζονται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο δίμηνο που μεσολάβησε η κυβέρνηση της Μαδρίτης δεν έκανε καμία κίνηση, δεν υπέβαλε καμία πρόταση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τους Καταλανούς εκείνους που αν και επιθυμούν την παραμονή στην Ισπανία, επιζητούν οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κανένα από τα έξι κόμματα που εκπροσωπούνται στο καταλανικό κοινοβούλιο δεν θα καταφέρει να φτάσει στην αυτοδυναμία.
Τα δύο κόμματα που προηγούνται είναι το αποσχιστικό Esquera Republicana de Ctalunya του Oriol Junqueras (βρίσκεται στη φυλακή) και το κεντροδεξιό Ciudadanos της Ines Arrimadas, το οποίο φαίνεται να προσελκύει πολλούς ψηφοφόρους του Λαϊκού Κόμματος του Rajoy, το οποίο δεν έχει ιδιαίτερη δυναμική στην Καταλονία.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι κατόπιν της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης, θα ακολουθήσουν έντονες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, με το πιθανότερο σενάριο να θέλει το στρατόπεδο των αποσχιστών να εξασφαλίζει μια πλειοψηφία με την ανοχή ή τη στήριξη των Podemos.
Οι Podemos, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters, υποστηρίζουν την ενότητα της Ισπανίας αλλά τάσσονται υπέρ της δυνατότητας των Καταλανών να διεξάγουν ένα δημοψήφισμα υπό την έγκριση της Μαδρίτης προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Την ίδια στιγμή αναφέρεται πως οι Podemos στηρίζουν μια συμμαχία αριστερών κομμάτων που απορρίπτουν την ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπό αυτό το πρίσμα, οι Podemos είναι μεταξύ δύο επιλογών που δεν τους ικανοποιούν, αλλά όπως τονίζεται θα προτιμήσουν να στηρίξουν τους αποσχιστές παρά μια πολιτική συμμαχία που θα περιελάμβανε και το κόμμα του Rajoy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης