Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσακαλώτος: Αν δεν ψηφίσετε τους πλειστηριασμούς θα πέσει η κυβέρνηση - Κοντονής: Η τροπολογία δεν αποσύρεται

Τσακαλώτος: Αν δεν ψηφίσετε τους πλειστηριασμούς θα πέσει η κυβέρνηση - Κοντονής: Η τροπολογία δεν αποσύρεται
Έκτακτη ενημέρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης κκ. Τσακαλώτο και Κοντονή, αντίστοιχα
(upd) Έκκληση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν την τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον εμποδίζει τη διενέργεια των πλειστηριασμών, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Κατά την έκτακτη ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποίησε τους βουλευτές ότι αν δεν ψηφίσουν την τροπολογία θα πέσει η κυβέρνηση.

Σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία απόψε (21/12/2017) στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον δέκα βουλευτές έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους και φέρονται να σκέφτονται την καταψήφιση της διάταξης.
Μάλιστα ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ζήτησε δημοσίως από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει την τροπολογία επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση».

«Η τροπολογία δεν αποσύρεται»

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι τελικά η επίμαχη τροπολογία δεν αποσύρεται.
Ωστόσο, διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι θα υπάρξει διαφορετική διατύπωση της έννοιας «απειλή» στην τροπολογία.
Νωρίτερα ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι η τροπολογία που «προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη σε υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης» δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία.
«Η τροπολογία δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία.
Δεν νομοθετούμε τίποτα καινούργιο.
Το μόνο καινούργιο είναι ότι προστατεύονται οι συμβολαιογράφοι στο γραφείο τους όπως συμβαίνει και στα ειρηνοδικεία» υποστήριξε ο κ. Κοντονής απαντώντας στο βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη ο οποίος κατήγγειλε «ποινικοποίηση» της δράσης όσων κινητοποιούνται κατά των πλειστηριασμών.
Ο κ. Κοντονής διαβεβαίωσε ρητά ότι η τροπολογία δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία αφού δεν βγαίνουν σε πλειστηριασμούς ακίνητα πρώτης κατοικίας και κατήγγειλε «προπαγάνδα».
«Σήμερα υπάρχει απόλυτη προστασία των στεγαστικών δανείων της πρώτης κατοικίας.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν τους μεγαλοοφειλέτες και τους μεγαλοκαρχαρίες» δήλωσε ο κ. Κοντονής και τόνισε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει βρει ούτε μια πρώτη κατοικία δανειολήπτη που να έχει κριθεί ότι χρήζει προστασίας και να έχει βγει σε πλειστηριασμό.
Από την πλευρά του ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ ξεκαθάρισε, πάντως, ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τη ρύθμιση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί πίεση για «ένταση της βίας και της καταστολής».
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι από το παλιό «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» τώρα νομοθετεί για να πάνε σπίτια «στα χέρια τραπεζίτη» και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία λόγω του «αδιεξόδου» που υπάρχει με τους πλειστηριασμούς.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη παραδέχτηκε ότι δεν είναι καινούργια η ρύθμιση αλλά καταλόγισε στην κυβέρνηση «επιλεκτική ευαισθησία» για το θέμα.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.
Με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ΄ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση), όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας η διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στη Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης