«Πράσινο φως» από τους δανειστές για τις 120 δόσεις - Ρύθμιση ανάσα για 1 εκατ. αυτοαπασχολούμενους

«Πράσινο φως» από τους δανειστές για τις 120 δόσεις - Ρύθμιση ανάσα για 1 εκατ. αυτοαπασχολούμενους
Ρύθμιση ανάσα για 1 εκατ. αυτοαπασχολούμενους - Προβλέπει κούρεμα έως 85% από προσαυξήσεις και τόκους
«Κούρεμα» έως 85% από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 3.000 ευρώ και ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ για να μπορέσουν να έρθουν λεφτά στα κρατικά ταμεία προβλέπει το σχέδιο της ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.
Μετά το «πράσινος φως» από τους δανειστές η ρύθμιση πρόκειται να μπει σύντομα σε εφαρμογή  δίνοντας την δυνατότητα σε 1 εκατ. αυτοαπασχολούμενους που είχαν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις.
Θα αφορά φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα (όχι μισθωτούς και συνταξιούχους), χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (μεταξύ άλλων δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες) ανεξαρτήτως ύψους οφειλής προς το Δημόσιο.
Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ δημιουργείται ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα, του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη, ενώ για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ η ρύθμιση γίνεται πιο αυστηρή και εισάγονται περιουσιακά κριτήρια με στόχο να τεθούν εκτός της διαδικασίας όσοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Όσοι δηλαδή δεν πληρώνουν τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περιουσία προς ρευστοποίηση.

Το σχέδιο της ρύθμισης, που βασίζεται στο άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τα εξής:

1. Οφειλές έως 3.000 ευρώ. Για τους οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 3.000 ευρώ προβλέπεται:
- Καταβολή της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 36.
- Ελάχιστο ποσό κάθε δόσης 50 ευρώ.
- Δεν προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.
2.Οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ. Για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 3.000 ευρώ έως  και 20.000 ευρώ η ρύθμιση θα προβλέπει:
- Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
- Καταβολή του ποσού της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις που μπορούν να φθάσουν τις 120 με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 50 ευρώ.
3. Οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τις  20.000,01 και φθάνουν τις 50.000 ευρώ το Δημόσιο θα ρυθμίζει τα χρέη του μόνο στην περίπτωση που ο οφειλέτης πληροί ένα συγκεκριμένο κριτήριο: ο λόγος τους χρέους, απομειούμενου κατά το ποσό του υπό διαγραφή προς το εισόδημα είναι μικρότερος ή ίσος του 10.
Σε περίπτωση που πληρείται το συγκεκριμένο κριτήριο, τότε ο επαγγελματίες θα έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στη ρύθμιση και να έχει:
- Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής
-Τη δυνατότητα να εξοφλήσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο έως και 120 μηνιαίες δόσεις με την προϋπόθεση ωστόσο ότι κάθε μηνιαία δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS