Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σημαντικές ανατροπές στο Αιγαίο φέρνουν οι τουρκικοί S-400

Σημαντικές ανατροπές στο Αιγαίο φέρνουν οι τουρκικοί S-400
Κωνσταντινούπολη και Αιγαίο θα έχουν ως βάση οι τουρκικές πυροβολαρχίες.
Μέσα στο 2019 αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι πρόσφατα αγορασθέντες S-400. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές από την Τουρκία, η μια εκ των πυροβολαρχιών S-400 θα τοποθετηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, σε θέσεις που θα προστατεύει την Πόλη, τα Δαρδανέλια, την ευρύτερη βιομηχανική περιοχή καθώς και τις μεγάλες συγκεντρώσεις στρατιωτικών δυνάμεων που υπάρχουν εγκατεστημένες εκεί.
Δυο πυροβολαρχίες θεωρείται πως θα τοποθετηθούν προς την Μεσόγειο ή/και το Αιγαίο. Αν επιβεβαιωθεί η παραπάνω ανάπτυξη, η τοποθέτησή τους θα είναι εξόχως «επιθετική» σε ό,τι αφορά την Πολεμική Αεροπορία, και αναλόγως σημαίνει πως οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να πετύχουν αεροπορικό αποκλεισμό των ελληνικών νησιών με χρήση των S-400. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι έτσι ακυρώνεται ο τουρκικός ισχυρισμός πως η αγορά των S-400 έχει γίνει για αμυντικούς λόγους, αφού η διάταξή τους κάνει σαφές πως στόχος είναι η αεροπορική απομόνωση των κύριων ελληνοτουρκικών μετώπων, στον Έβρο και το Αιγαίο.

Σημαντικός "πονοκέφαλος" για την Πολεμική Αεροπορία

Πιθανή «επιθετική» διάταξη των τουρκικών S-400 δυσκολεύει την πρωτοβουλία κινήσεων από την ΠΑ, και αποτρέπει αποστολές «εκδικητικού» πυρ, ενώ μετατρέπει τις αποστολές CAS της ΠΑ, στον Έβρο και τα νησιά, σε αποστολές αυτοκτονίας. Ταυτόχρονα επιτρέπει στην Τουρκική Αεροπορία να επικεντρωθεί σε αποστολές CAS των επιτιθεμένων τμημάτων, καθώς και σε αποστολές CAS, αφού η ελληνική ΠΑ πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο θα αναχαιτίζεται εν πολλοίς από τους S-400.
Με αυτό τον τρόπο τα τουρκικά F-16 δεν θα χρειαστεί να έρθουν σε αντιπαράθεση με τα ελληνικά, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες του αγώνα, καθώς και οι δυο αντίπαλοι θα εκτελούν αφέσεις όπλων από μεγάλη απόσταση. Υπενθυμίζουμε πως το σύνολο των τουρκικών F-16C/D είναι στην έκδοση Block50+Adv, μπορούν λοιπόν να κάνουν χρήση του συνόλου των κατευθυνόμενων όπλων της ΤΗΚ με τον βέλτιστο τρόπο.


Η άφιξη των S-400 στο Αιγαίο θα είναι πραγματικά "game changer" για την περιοχή και η ΠΑ θα πρέπει να λάβει άμεσα τα μέτρα της όπως: συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου νέας γενιάς, νέα βελτιωμένα κατευθυνόμενα όπλα, αλλά και πιθανότατα αεροσκάφη 5ης γενιάς που τις πρώτες ώρες θα καταστρέψουν αντιαεροπορικά όπλα και δίκτυο ραντάρ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μια ακόμη πυροβολαρχία θα μετακινηθεί προς την Ανατολική Μεσόγειο, ίσως πλησίον των τουρκοσυριακών συνόρων. Επίσης γίνεται γνωστό πως κάθε σύστημα ισοδυναμεί με ένα τάγμα S-400 ή 2 πυροβολαρχίες (σύνολο 4 πυροβολαρχίες) ή 32 τετραπλούς εκτοξευτές (128 πύραυλοι έτοιμοι για βολή).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης