Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Centeno και η μείωση του ελληνικού χρέους - Θα τηρήσει τις θέσεις του ή θα υπαναχωρήσει;

Ο Centeno και η μείωση του ελληνικού χρέους - Θα τηρήσει τις θέσεις του ή θα υπαναχωρήσει;
Μεταξύ των πολλών αποφάσεων που θα πρέπει να λάβει ο Centeno είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης αλλά και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Εκτός όλων των άλλων το 2017 αποτέλεσε το τέλος εποχής για τον Jeroen Dijsselbloem, στον τιμόνι του Eurogroup.
Ήταν ο άνθρωπος που ψιθύρισε στο αυτί του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, το γνωστό: «μόλις σκότωσες την τρόικα».
Η ατάκα που άνοιξε και επίσημα τον ασκό του Αιόλου για την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015.
Ήταν ο άνθρωπος που ανακοίνωνε όλες τις αποφάσεις του Eurogroup μετά τις κρίσιμες συνεδριάσεις που σημάδεψαν την ελληνική σύγχρονη ιστορία.
Έπειτα από 5 χρόνια ως πρόεδρος του Eurogroup, ο Dijsselbloem παραδίδει στη σκυτάλη στον Mario Centeno, τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα κάτσει στην καρέκλα του προέδρου του Συμβουλίου στις 13 Ιανουαρίου του 2018.
Σε πρώτη φάση όλοι ευελπιστούν ότι ο Centeno, δεδομένου ότι προέρχεται από τον πολύπαθο ευρωπαϊκό νότο, θα βάλει το τέλος στις πολιτικές λιτότητας.
Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό;
Πόσο μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη;
Πόσο διαλλακτικός μπορεί να είναι άνθρωπος τον οποίο ο «σκληρός» Wolfgang Schaeuble έχει χαρακτηρίσει «Ronaldo του Ecofin»;
Και το κυριότερο: κατά πόσο επί Centeno θα αλλάξει η στάση των Ευρωπαίων δανειστών απέναντι στην Ελλάδα;

Η άποψη της Merkel για τον Centeno

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Spiegel, «το γεγονός ότι ο Mario Centeno γίνεται ο νέος πρόεδρος του Eurogroup το οφείλει σημαντικά στη γερμανική κυβέρνηση.
Ο 50χρονος Πορτογάλος ήταν ο υποψήφιος που επιθυμούσε η καγκελάριος Merkel για αυτή τη θέση: μία από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες στην ΕΕ.
Πρωταρχικό καθήκον του επικεφαλής του Eurogroup είναι να συντονίζει την οικονομική πολιτική των 19 κρατών του ευρώ».

Το ελληνικό πρόγραμμα

Μεταξύ των πολλών αποφάσεων που θα πρέπει να λάβει ο Centeno κατά τη 2,5ετή θητεία του είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης αλλά και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Εξάλλου τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και η Ελλάδα θα πρέπει να χρηματοδοτείται και πάλι αυτόνομα στις κεφαλαιαγορές.
«Και τότε θα αναζωπυρωθεί και πάλι στο Eurogroup η αντιπαράθεση για το αν η υπερχρεωμένη Ελλάδα χρειάζεται πιο πριν μια νέα απομείωση χρέους.
Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά ένα κούρεμα χρέους, ενώ αντίθετα ο Mario Centeno έχει ήδη πριν από μήνες ταχθεί υπέρ (σ.σ. μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους), τότε ως εκπρόσωπος ακόμη της υπερχρεωμένης πορτογαλικής κυβέρνησης.
Στο νέο του αξίωμα δεν μπορεί να επιτρέπει πλέον στον εαυτό του τόσο ξεκάθαρες δηλώσεις» αναφερόταν σε πρόσφατο δημοσίευμα του Spiegel Online.
Κι έπειτα από λίγες ημέρες το γερμανικό περιοδικό «επιβεβαιώθηκε» καθώς ο Centeno έστειλε το πρώτο του μήνυμα ως πρόεδρος του Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση: πρώτα πρόγραμμα και μετά χρέος.
Συγκεκριμένα, δήλωσε στο CNBC στα μέσα Δεκεμβρίου (2017), ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει στο ακέραιο το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης πριν λάβει οποιαδήποτε βοήθεια για το ελληνικό χρέος.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι της δήλωσης Centeno είχε προηγηθεί αντίστοιχη από την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος στο ίδιο ΜΜΕ είχε εκφράσει την ελπίδα για γρήγορη λύση για το ελληνικό χρέος.
«Νομίζω ότι θα πετύχουμε ένα πολύ, πολύ καλό αποτέλεσμα πολύ νωρίς» είχε δηλώσει ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει: «Θα έχουμε μια συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να είμαστε σε θέση να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα, νομίζω είναι προϋπόθεση για να το κάνουμε αυτό».
Είναι πασιφανές ότι οι δύο αυτές δηλώσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες…

Τι έλεγε ο Centenο για την Ελλάδα

Ας θυμηθούμε όμως τι έλεγε ο κ. Centeno για την Ελλάδα…
Όταν τον Νοέμβριο του 2015 ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στη χώρα του, ξεκαθάρισε δυο πράγματα: η Πορτογαλία δεν είναι η Ελλάδα και δεν πρόκειται να εφαρμόσει μια ανορθόδοξη επίθεση τύπου Γιάνη Βαρουφάκη στους κορυφαίους παράγοντες της Ευρωζώνης.
«Θα γυρίσουμε τη σελίδα της λιτότητας κατά τρόπο που να είναι ελεγχόμενος και οικονομικά υπεύθυνος», είχε αναφέρει ο Centeno σε τηλεοπτική συνέντευξη και σε συνέχεια ερώτησης που αφορούσε την ευθυγράμμιση με την τότε άρνηση της Ελλάδας στην πολιτική λιτότητας.
«Προτείνουμε μια ρήξη με αυτήν την πολιτική, αλλά μέσα στο σύμφωνο σταθερότητας της ευρωζώνης», είχε πει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο ένα χρόνο μετά την τοποθέτησή του στο πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών ο Centeno δήλωνε στην Bild ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα και ενδεχομένως να προχωρήσει ακόμη και χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση», ανέφερε ο Centeno στη γερμανική εφημερίδα.
«Η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση έχει, πολύ ισχυρά θεσμικά όργανα.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα περισσότερα προβλήματα μόνοι μας», σημείωνε.
Τώρα το εάν ο Centeno θα διατηρήσει την ίδια γραμμή και από τη θέση του προέδρου του Eurogroup, θα φανεί στο προσεχές διάστημα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης