Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η βαριά κληρονομιά των φόρων στην τουριστική βιομηχανία εμπόδιο για την ανάπτυξη το 2018

Η βαριά κληρονομιά των φόρων στην τουριστική βιομηχανία εμπόδιο για την ανάπτυξη το 2018
Πρόεδρος του ΣΕΤΕ στο bankingnews: H Ελλάδα να γίνει παγκόσμια δύναμη στις υπηρεσίες με αιχμή τον τουρισμό
Η βαριά φορολογία, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, η οποία θεωρείται ικανή να φρενάρει την ραγδαία ανάπτυξη που σημειώνει τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη τα φαινόμενα τρομοκρατίας που βιώνουν χώρες ανταγωνιστικές όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος και άλλες γειτονικές χώρες.
Οι εγχώριες τουριστικές επιχειρήσεις όπως και η πλειονότητα των επιχειρήσεων στη ουσία  βρίσκονται εν λειτουργία για να πληρώνουν φόρους.
Στην τουριστική βιομηχανία, τα στοιχεία του ΣΕΤΕ αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα το άθροισμα των καθαρών αμοιβών εργαζομένων και κερδών είναι σχεδόν ισόποσο με το άθροισμα των φόρων και των εισφορών.
Συγκεκριμένα η πρώτη κατηγορία φθάνει τα 37 ευρώ και η δεύτερη δηλαδή το κράτος λαμβάνει τα 33,4 ευρώ.
Στις ανταγωνιστικές χώρες όπως την Ισπανία εργαζόμενοι και επιχείρηση μοιράζονται τα 46,8 ευρώ και το κράτος παίρνε τα 24,3 ευρώ. Στην Τουρκία, η σχέση είναι 47,6 ευρώ προς 23,5 ευρώ αντίστοιχα Στην Κύπρο η σχέση είναι πιο ευνοϊκή για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που μοιράζονται 55 ευρώ και το κράτος λαμβάνει μόλις τα 16,1 ευρώ.
Στην Ελλάδα η μείωση της φορολογίας θα μπορούσε να σηματοδοτούσε την αύξηση των εισοδημάτων κατά 50% για τους εργαζόμενους.
Το φορολογικό μένος, όμως της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση βάζοντας το φόρο διανυκτέρευσης, ο οποίος θα επιβληθεί το νέο έτος ανά δωμάτιο σε όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα.
Η επιβάρυνση ξεκινά  από τα 50λεπτά του ευρώ ανά δωμάτιο για μονάδες ενός και δυο αστέρων, ανεβαίνει στο 1,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία τριών αστέρων, ο φόρος ανέρχεται στα 3 ευρώ σε μονάδες τεσσάρων αστέρων και στα 4 ευρώ στα ξενοδοχεία των 5 αστέρων.
Έτσι οι θετικές προοπτικές του 2018 περιορίζονται καθώς τα τουριστικά πακέτα γίνονται πι ακριβά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Στελέχη του κλάδου λένε ότι ένα ευρώ ακριβότερος να είσαι σε σχέση με τον ανταγωνισμό θα σου μειώσει την προσέλευση των τουριστικών καθώς η αναζήτηση καταλυμάτων μέσω του διαδικτύου είναι αποφασιστικής σημασίας για τον πελάτη, που κλείνει ξενοδοχείο για τις διακοπές του με κριτήριο το κόστος.
Τα ίδια στελέχη λένε ότι δεν είναι σε θέση να απορροφούν τα φορολογικά βάρη.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος δήλωσε στο bankingnerws ότι «Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία.
Να καλλιεργήσουμε την τουριστική συνείδηση όλων των Ελλήνων.
Να αποδείξουμε ότι ο τουρισμός, έχει σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα.
Να πείσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμια δύναμη στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, με αιχμή τον τουρισμό.
Μια χώρα που όλοι οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας θα συνεργαστούν, ώστε να αναπτυχθούν από κοινού και να χτίσουν ένα σύγχρονο, αλληλένδετο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα δημιουργεί αλυσίδες αξίας και δικτύωσης.
Ένα μοντέλο που θα στηριχθεί στην αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, στην εξωστρέφεια, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην περιφερειακή ανάπτυξη».
Πάντως το μείζον πρόβλημα  για τους ξενοδόχους είναι ότι έχει μειωθεί η δαπάνη ανά άτομο με αποτέλεσμα η  αύξηση των τουριστών σε απόλυτο αριθμό δεν φέρνει ανάλογη αύξηση των εσόδων.   
Το 2017 επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι θα καταγραφεί αύξηση των τουριστών κατά 4% το 2018.
Πάντως τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης των ξένων επισκεπτών μας.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2013 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών μας, διαμορφώθηκε στα 604,2 ευρώ, το 2014 στα 551,8 ευρώ, το 2015 στα 540,9 ευρώ και το 2016 στα 470,5.
Επίσης, στο 9μηνο, φέτος, η μέση δαπάνη αυξήθηκε μόλις κατά 0,5%.

Ο τουρισμός σε αριθμούς

Η τουριστική βιομηχανία συνεισφέρει στο ΑΕΠ περίπου το 20%  και σε απόλυτους  αριθμούς διαμορφώθηκε σε 17,3 δισ. ευρώ  σύμφωνα με έρευνα της Grant Thοrton.
Τα ξενοδοχεία των 5 αστέρων συμμετέχουν με 6,1 δισ. ευρώ, με 5,3 δισ. ευρώ τα 4 αστέρων, με 2,9 δισ. με 3 αστέρια η κατηγορία των 2 αστέρων με 2,4 δισ. και με 1 αστέρι 424 εκατ. ευρώ.
Η άμεση απασχόληση στο τουρισμό  διαμορφώθηκε σε 447.000 εργαζόμενους και συντηρεί συνολικά 914.000 θέσεις  εργασίας.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 η συνολική του συμμετοχή στην απασχόληση ήταν 769.000 θέσεις εργασίας  και η άμεση έφθανε στις 382.000.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης