Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Στο 0,9% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2017

Ιαπωνία: Στο 0,9% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2017
Παρά την οριακή επιτάχυνση του πληθωρισμού, αυτός παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της Τράπεζας της Ιαπωνίας
Οριακή επιτάχυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά (26/12) στοιχεία της κυβέρνησης, παραμένοντας ωστόσο αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με τον στόχο 2% της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων, ενισχύθηκε στο 0,9% σε σύγκριη με τον Νοέμβριο του 2016, έναντι 0,8% που είχει καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, ο αντίστοιχος δείκτης από τον οποίο εξαιρούνται και οι ενεργειακές τιμές, αυξήθηκε στο 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο έτος, έναντι αύξησης 0,2% τον Οκτώβριο.
Το ποσοστό ανεργίας της χώρας υποχώρησε περαιτέρω, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς τον Νοέμβριο, γεγονός που καταδεικνύει ότι η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να ενισχύεται.
«Φαίνεται ότι η Ιαπωνία κατευθύνεται εν τέλει προς μία φάση όπου η αύξηση της ζήτησης ενισχύει τις τιμές», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Société Générale στην Ιαπωνίας, Takuji Aida.
Οι υψηλότερες τιμές στον τομέα της ενέργειας συνέβαλαν στην άνοδο του πληθωρισμού, μία τάση που σύμφωνα με τον Aida ενδέχεται να μειωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η αύξηση των μισθών θα ενισχύσει την κατανάλωση και τις τιμές κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης