Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Geely αποκτά μερίδιο 8,2% στην ΑΒ Volvo έναντι 3,3 δισ. δολαρίων

tags :
Η Geely αποκτά μερίδιο 8,2% στην ΑΒ Volvo έναντι 3,3 δισ. δολαρίων
Δεν υπάρχουν "σχέδια για συγχώνευση" των δύο τμημάτων Volvo
Η κινεζική εταιρεία Geely Holding, ιδιοκτήτρια της Volvo, αγοράζει ποσοστό 8,2% στη σουηδική κατασκευάστρια φορτηγών AB Volvo (ξεχωριστό τμήμα από τη Volvo) από την Cevian Capital, αξίας περίπου 3,3 δισ. δολαρίων σε τρέχουσες τιμές αγοράς.
Η τεχνογνωσία της Geely στην κινεζική αγορά και οι δεξιότητες στην ανάπτυξη ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων πρέπει να βοηθήσουν τον κατασκευαστή να επεκταθεί, αν και δεν υπήρχαν σχέδια για επανένωση με τη Volvo Cars, η οποία διαχωρίστηκε από την AB Volvo το 1999.
Η AB Volvo κατέχει το 45% των εμπορικών οχημάτων Dongfeng, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φορτηγών της Κίνας, και έχει επίσης σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών στην Κίνα.
"Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία μας με την Volvo Car Group, αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε την περήφανη σκανδιναβική ιστορία και τον πολιτισμό, οδηγώντας τις θέσεις στην αγορά, τις πρωτοποριακές τεχνολογίες και τις περιβαλλοντικές δυνατότητες της AB Volvo", δήλωσε ο πρόεδρος της Geely Holding Li Shufu.
Δεν υπάρχουν "σχέδια για συγχώνευση" των δύο τμημάτων Volvo, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Geely στο Reuters.
Και οι δύο εταιρείες εδρεύουν στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας.
Η αξία της επένδυσης ανήλθε σε περίπου 27,2 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (3,26 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters.
Η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter δήλωσε ότι η Geely κατέβαλε 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ για το μερίδιο, αναφέροντας μια πηγή με γνώση της συμφωνίας.
Η συμφωνία καθιστά τη Geely το μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχο στην AB Volvo και τη δεύτερη θέση όσον αφορά τα δικαιώματα ψήφου πίσω από τη σουηδική εταιρεία επενδύσεων Industrivarden.
"Θα αντιμετωπίσουμε τους νέους ιδιοκτήτες με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε και τους άλλους μετόχους μας", δήλωσε εκπρόσωπος της AB Volvo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης