Οι 8 ημερομηνίες του 2018 για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος

Οι 8 ημερομηνίες του 2018 για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος
Οι 8 ημερομηνίες για την Ελλάδα που θα κρίνουν την αναβάθμιση της από τους οίκους αξιολόγησης
Συνολικά 8 φορές θα αξιολογηθεί η ελληνική οικονομία μέσα στο 2018 από τους 4 βασικούς οίκους αξιολόγησης, Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s και DBRs.
Η Ελλάδα με βάση τους οίκους αξιολόγησης βαθμολογείται ως εξής
Moody’s Caa2
Standard and Poor’s Β-
Fitch B-
DBRS CCC High
H πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος ή βαθμολογία κατατάσσεται ως γνωστός στην κατηγορία junk – σκουπίδια και χρειάζεται έως 6 κλίμακες αναβάθμιση για να φθάσει στην κατηγορία ΒΒΒ- δηλαδή στην κατηγορία investment grade η Ελλάδα τότε θα έχει αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση.
Αυτό για να συμβεί θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3 χρόνια δηλαδή από το 2020 και μετά με πιθανότερο σενάριο το 2021.
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews η Standard and Poor’s θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά 1 ή 2 κλίμακες – οι 2 κλίμακες θα είναι σημαντική έκπληξη – σε Β ή  Β+ στις 19 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει η Fitch τον Φεβρουάριο.
Συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου 2018 ημέρα Παρασκευή λίγο πριν τα μεσάνυκτα η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στην κλίμακα Β ή Β+ από Β- δηλαδή κατά 1 ή  2 κλίμακες.
Συνήθως η Standard and Poor’s αναβαθμίζει την Ελλάδα συντηρητικά κατά 1 κλίμακα όταν επέρχεται το πλήρωμα του χρόνου και τεκμηριώνεται η αναβάθμιση.
Ωστόσο με βάση ορισμένες πηγές η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα έως Β+ για τους εξής λόγους
1)Την έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης
2)Της διάθεσης συνεργασίας που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση
3)Των επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο
4)Το ράλι που σημειώθηκε στα ομόλογα έδειξε ότι η αγορά δεν ανησυχεί τόσο για τον ελληνικό κίνδυνο και έτσι εξηγείται η μείωση του spread στις 210 μονάδες βάσης έναντι της Πορτογαλίας.
5)Δεν διαφαίνεται πολιτική αποσταθεροποίηση
6)Θα διατυπωθεί ωστόσο προβληματισμός για δύο ζητήματα για την βιωσιμότητα του χρέους και για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει επί μακρόν πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%.
Μετά από την Standard and Poor’s θα ακολουθήσει η Fitch στις 16 Φεβρουαρίου του 2018, η οποία επίσης βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Β-.
Το βασικό πρόβλημα με την Fitch δεν είναι τόσο η βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας….όσο η ακραία στρέβλωση να βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σήμερα σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Αυτό πρέπει να αλλάξει δεν μπορεί να υπάρχουν σχετικά θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και οι τράπεζες να βαθμολογούνται ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Με βάση ενδείξεις και η Fitch θα αναβαθμίσει το ελληνικό δημόσιο χρέος στην κλίμακα Β+ ώστε να μειωθεί η διαφορά στις 5 βαθμίδες από την Πορτογαλία έναντι 7 βαθμίδων της τρέχουσας περιόδου.
Μόνο η Moody’s έχει μείνει πολύ πίσω στην βαθμολογία της Ελλάδος καθώς την κατατάσσει στην κλίμακα Caa2 και ήδη απέχει 2 κλίμακες από τους άλλους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Να σημειωθεί ότι στις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, θα εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ημερομηνίες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας
Οίκος αξιολόγησης

Ημερομηνία αξιολόγησης

Ημερομηνία  αξιολόγησης

Standard and Poor’s

19 Ιανουαρίου 2018

20 Ιουλίου 2018

Fitch

16 Φεβρουαρίου 2018

20 Αυγούστου 2018

Moody’s

30 Μαρτίου 2018

21 Σεπτεμβρίου 2018

DBRs

4 Μαΐου 2018

2 Νοεμβρίου 2018

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews
----------- ------------ -------------- ---------------------- --------------------- ---------------------- -----------
Ημερολόγιο αξιολογήσεων από DBRS

Ημερολόγιο αξιολογήσεων από Standard and Poor's

Ημερολόγιο αξιολογήσεων από Moody's

Ημερολόγιο αξιολογήσεων από Fitch


Πρώτη ενημέρωση 2017-12-28 02:44:24
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS