Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Υποχώρησε στο 1,4% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2017

Ευρωζώνη: Υποχώρησε στο 1,4% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2017
Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ, παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9%
Περαιτέρω πτώση από τον στόχο της ΕΚΤ κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά (5/1) προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, καταδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τράπεζα κατά το νέο έτος.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,4% σε ετήσια βάση, έναντι 1,5% τον προηγούμενο μήνα, με τις ευμετάβλητες τιμές στον τομέα της ενέργειας, των τροφίμων και του καπνού να διαδραματίζουν καθορστικό ρόλο στη σχετική πτώση.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός, ενώ οι τιμές στα βιομηχανικά αγαθά σημείωσαν ελαφριά άνοδο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέστησε σαφές ότι αναμένει ο γενικός πληθωρισμός να παραμείνει ασθενής κατά τους προσεχείς μήνες, κυρίως λόγω των αυξήσεων που σημείωσαν οι τιμές τις ενέργειας τους προηγούμενου μήνες.
Ωστόσο, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ, παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9%.
Στον αντίποδα, η αύξηση στις τιμές παραγωγού διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, και συγκεκριμένα στο 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο 2,8%.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού παρακολουθεί τις μεταβολές στις τιμές των αγαθών που αγοράζονται και πωλούνται από τους κατασκευαστές και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόωρη μέτρηση των πληθωριστικών πιέσεων που ενδέχεται να μεταφερθούν αργότερα στους καταναλωτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης