Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Η άνοδος στην Ευρωζώνη σημειώνεται σε όλους τους τομείς εκτός από τον πληθωρισμό

ING: Η άνοδος στην Ευρωζώνη σημειώνεται σε όλους τους τομείς εκτός από τον πληθωρισμό
Η επιτάχυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης εξακολουθεί να μη μεταφράζεται σε επιταχυνόμενο πληθωρισμό
Ο βασικός πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από το 1% για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ για το σύνολο του προηγούμενου έτους παρουσιάσε ελάχιστες μεταβολές.
Η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού στο 1,4% οφείλεται κατά κύριο λόγο στις τιμές στον τομέα της ενέργειας, με τον πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου να μην επηρεάζει τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο.
Στην πραγματικότητα, η αύξηση των ενεργειακών τιμών μειώθηκε σημαντικά, καθώς η αύξηση στις τιμές των καυσίμων σταμάτησε στα τέλη του περαρμένου έτους.
Καθώς οι τιμές της βενζίνης βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2017, η βασική επίδραση της αύξσης των τιμών της ενέργειας γίνεται περισσότερο αντιληπτή στον ρυθμό πληθωρισμού.
Συνεπώς, η τρέχουσα αύξηση της τιμής του πετρελαίου δε θα μεταφραστεί σε ένα υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού, ωστόσο εάν συνεχιστεί, θα θα βελτιώνει τις συνολικές προσδοκίες.
Μπορεί όμως η άνοδος της οικονομίας να διατηρθεί για ακόμα ένα έτος στην Ευρωζώνη;
Ενώ υπάρχουν ενδείξεις για ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι απογοητευτική, καθώς παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις έλλειψης εργατικού δυναμικού, η αύξηση των μισθών μειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Ωστόσο, ο αριθμός των επιχειρήσεων που υποδεικνύει την εργασία ως παράγοντα που περιορίζει την παραγωγή άγγιξε πρόσφατα ιστορικά υψηλά επίπεδα, όποτε οι προσδοκίες για σταδιακή αύξηση των μισθών θα αρχίσουν να αυξάνονται ουσιαστικότερα κατά το τρέχον έτος.
Αυτό είναι πιθανό να τονώσει σε κάποιο βαθμό τον βασικό πληθωρισμό, ωστόσο δεν αναμένουμε αυτός να αυξηθεί πάνω από το 1,5%.
Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να αλλάξει την πορεία της στις αρχές του τρέχοντος έτους, ακόμα και αν τα οικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να εκπλήσσουν ευχάριστα με την ανοδική πορεία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης