Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Οι τράπεζες να μειώσουν τα NPL's - Η ΕΚΤ να ορίσει άμεσα ημερομηνία για το τέλος του QE

tags :
Weidmann (Bundesbank): Οι τράπεζες να μειώσουν τα NPL's - Η ΕΚΤ να ορίσει άμεσα ημερομηνία για το τέλος του QE
Ένας από τους επικρατέστερους διαδόχους του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi όταν λήγει η θητεία του στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, ο Weidmann είναι σφοδρός επικριτής του QE
Τον ορισμό ημερομηνίας για τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ζήτησε από την ΕΚΤ ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.
Ένας από τους επικρατέστερους διαδόχους του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi όταν λήγει η θητεία του στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, ο Weidmann είναι σφοδρός επικριτής του QE.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προοπτικές για την εξέλιξη των τιμών πλέον αντιστοιχούν σε μια απόδοση του πληθωρισμού σε επίπεδο επαρκές για τη διατήρηση της σταθερότητάς τους.
«Για τον λόγο αυτό, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν δικαιολογημένο να τεθεί σαφής τερματισμός στην αγορά ομολόγων  με την καθιέρωση συγκεκριμένης ημερομηνίας για την εκπνοή του QE», ανέφερε ο Weidmann.
Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει το εν  λόγω πρόγραμμα τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο 2018.
Ωστόσο, με την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη στην καλύτερη πορεία της εδώ και μια δεκαετία και τον πληθωρισμό άνετα πάνω από 1%, αναμένεται στη συνέχεια ο τερματισμός του προγράμματος.
Ο Weidmann ζήτησε επίσης από τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λέγοντας πώς παρεμποδίζουν τα σχέδια για την καθιέρωση ενός προγράμματος ασφάλισης καταθέσεων, το οποίο είναι γνωστό ως το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων (EDIS).
«Το EDIS θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ασφάλειας στην Ευρωζώνη.
Αυτό χωρίς αμφιβολία θα ήταν καλό.
Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι πολλές τράπεζες βαρύνονται με σημαντικά ποσά επισφαλών χρεών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η δημιουργία ενός κοινού προγράμματος ασφάλισης καταθέσεων είναι βασικός στόχος της ΕΚΤ αλλά αντιμετώπισε αντιδράσεις από τη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση ανησυχεί για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες επιβαρύνονται με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σχετικά με την επικείμενη εκλογή νέας ηγεσίας της ΕΚΤ, ο Weidmann δήλωσε ότι η εθνικότητα των υποψηφίων δεν θα πρέπει να αποτελεί βασικό ζήτημα, με αφορμή τις ανησυχίες, που εξέφρασε το 2016 ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας  Enrico Letta σχετικά με το ρόλο ενός Γερμανού στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως παρατηρεί το Reuters.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos πρότεινε πρόσφατα η θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, την οποία κατέχει σήμερα ο Vitor Constancio, ο οποίος μέχρι την 1η Μαΐου 2018 θα αποχωρήσει, να καταληφθεί από υποψήφιο της Μαδρίτης.
Η Ισπανία δεν έχει θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ από το 2012 μετά την αποχώρηση του Jose Manuel Gonzalez Paramo.
Ο De Guindos θεωρείται στους πολιτικούς κύκλους των Βρυξελλών ως ένας από τους κύριους υποψήφιους για τη θέση του κοινού υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης