Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άσκησαν warrants στις τράπεζες σε αστρονομικές τιμές και έχασαν σε λίγα λεπτά χιλιάδες ευρώ

Άσκησαν warrants στις τράπεζες σε αστρονομικές τιμές και έχασαν σε λίγα λεπτά χιλιάδες ευρώ
Ερωτήματα στελεχών της αγοράς για τους λόγους που οδήγησαν κάποιους επενδυτές να μετατρέψουν τα warrants σε μετοχές
Έκπληκτα παρακολουθούν στελέχη της αγοράς τις ανακοινώσεις τραπεζών αναφορικά με την άσκηση των warrants όπου προκύπτει ότι λιγοστοί ευτυχώς επενδυτές άσκησαν το δικαίωμά τους και μετέτρεψαν μετοχές καταβάλλοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ την ώρα που στο ταμπλό οι μετοχές κοστίζουν μόλις λίγα ευρώ.
Αδυνατούν τα στελέχη της αγοράς να καταλάβουν το λόγο για τον οποίο προχώρησαν συγκεκριμένοι επενδυτές στη μετατροπή και αναρωτιούνται αν έγινε λόγω άγνοιας καθώς δεν βρίσκουν λόγο για να προχωρήσει κάποιος επενδυτής στην άσκηση του δικαιώματος.
Το Bankingnews.gr εδώ και μήνες είναι αναφερθεί στα warrants αναφέροντας πως πρόκειται για «σκουπίδια» και ενημέρωνε τους επενδυτές πως πρέπει να τα ξεχάσουν γιατί δεν είχαν καμία αξία.
Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των τραπεζών, στην Τράπεζα Πειραιώς μετατράπηκαν warrants σε 15 μετοχές και ο ή οι επενδυτής/ές κατέβαλαν 64.260 ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως η κάθε μετοχή αγοράστηκε προς 4.284 ευρώ την ώρα που στο ταμπλό η μετοχή αξίζει κάτω από 4 ευρώ!
 Στην Alpha Bank ασκήθηκαν warrants που αντιστοιχούν σε 979 μετοχές και καταβλήθηκε το ποσό των 27.142 ευρώ, ήτοι προς 27,7 ευρώ ανά μετοχή την ώρα που στο ταμπλό η μετοχή είναι στα 1,90 ευρώ.
Όμως και στην Εθνική Τράπεζα ασκήθηκαν warrants που αντιστοιχούσαν σε 1.391 μετοχές και καταβλήθηκε το ποσό των 112.803 ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως κάθε μετοχή αγοράστηκε προς 81 ευρώ αλλά στο ταμπλό η μετοχή είναι στα 0,32 ευρώ.
Από την ακύρωση των warrants χαμένο βγαίνει το ΤΧΣ κατά 24,5 δις. ευρώ αφού στο πλαίσιο της συμφωνίας της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, η οποία έδινε τη δυνατότητα στους ιδιώτες μετόχους των συστημικών τραπεζών να διατηρήσουν τον έλεγχο της τράπεζας στην περίπτωση που κάλυπταν το 10% της αύξησης, με το υπόλοιπο να καταβάλλεται από το ΤΧΣ, και οι μέτοχοι θα μπορούσαν να ασκήσουν τα warrants και να αγοράσουν το σύνολο των μετοχών του ΤΧΣ.
Μετά την πτώση των μετοχών οι μετοχές ήταν ασύμφορες με αποτέλεσμα να χαθούν μεγάλο μέρος της περιουσίας του κράτους.
Η πολύμηνη διαπραγμάτευση του 2015, με τις υποσχέσεις για σκίσιμο μνημονίων, οδήγησε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κάνοντας τη μετατροπή μη συμφέρουσα.
 
Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης