Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Βάσιμα ερωτηματικά για την ανάπτυξη των S-400 στην Τουρκία

Βάσιμα ερωτηματικά για την ανάπτυξη των S-400 στην Τουρκία

Πιθανό το σενάριο που θέλει να μην αναπτυχθούν ποτέ στην Τουρκία.
Η Τουρκία αναμένεται να αποκτήσει ένατι $2,5 δισ. δύο, κατά πάσα πιθανότητα, τάγματα των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 τα οποία θα παραλάβει μεταξύ 2019-2020.

Οι διαπραγματεύσεις Μόσχας - Άγκυρας έχουν ολοκληρωθεί

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας την Τετάρτη (3.1.2018), Nurettin Canikli. Τα υπουργεία Οικονομικών της Τουρκίας και της Ρωσίας έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση εξαγωγικής πίστωσης στην Άγκυρα.
Η Τουρκία θα πληρώσει προκαταβολή ισοδύναμη με το 45% του συνόλου και η ρωσική πλευρά θα χορηγήσει πίστωση εξαγωγής που θα καλύψει το υπόλοιπο 55% της σύμβασης, δήλωσε ο επικεφαλής της Rostej, της κρατικής κοινοπραξίας που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της ρωσικής στρατιωτικής- βιομηχανίας.

Το σενάριο ότι οι S-400 δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Τουρκία

Υπενθυμίζουμε ότι η Άγκυρα έχει δεχθεί έντονη κριτική ακόμα και απειλές από τις ΗΠΑ για την απόφαση προμήθειας των S-400 που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στη Μεσόγειο, ώστε να ενισχύσει την άμυνα της με κατεύθυνση τη Συρία.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του mignatiou.com δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι το αντιαεροπορικό σύστημα θα εγκατασταθει τελικά στην Τουρκία. Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει το δημοσίευμα, η ανάπτυξη των S-400 στην Τουρκία φέρνει την Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη θέση. Η καλύτερη, όμως, άμυνα είναι η πρόληψη. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό παραπέμπει και σε μια συμπληρωματική στρατηγική που αφορά σε συνεργασία με χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια απειλή από τους S-400.

Αποτέλεσμα εικόνας για s-400
Oι χώρες αυτές είναι οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι της Ελλάδας, με πρώτες τις ΗΠΑ και, βέβαια, το Ισραήλ. Με το Ισραήλ η Ελλάδα αναπτύσσει μια στρατηγική σχέση τα τελευταία χρόνια που θα πρέπει, με βάση την αμοιβαιότητα, να αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδος μπορεί να αποδειχτεί το αμερικανικό Πεντάγωνο, όχι επειδή η Ελλάδα είναι ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος των ΗΠΑ που θα απειλείται από τους τουρκικούς S-400, αλλά επειδή η ανάπτυξή τους σε μια ΝΑΤΟϊκή χώρα θα αποτελέσει άμεση απειλή για τα ζωτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών – ακόμη και απειλή κατά της ζωής μελών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Μια πολύ καλή ένδειξη πώς το Πεντάγωνο, με σύμμαχό του το Κογκρέσο, θα διαχειριστεί το τουρκικό πρόβλημα με τους S-400 είναι ένα παλαιότερο σενάριο διαχείριση κρίσης που είχαν αναπτύξει για αντίστοιχο πρόβλημα.

Η απόπειρα απόκτησης του κινεζικού FD-2000

Πρόκειται για  την παλαιότερη απόφαση της Τουρκίας (2013) που ακυρώθηκε και όχι τυχαία, να προμηθευτεί ένα σχετικά «ανάλογο» σύστημα, το FD-2000  από την Κίνα και μάλιστα από μια εταιρεία που βρίσκονταν ήδη υπό καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων. Τότε εκφράσθηκε δημόσια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, πως ένα τέτοιο σύστημα δεν θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ, διότι θα καταστρατηγούσε την πιο βασική αρχή της Ατλαντικής Συμμαχίας που είναι αυτή της συλλογικής άμυνας.
Αποτέλεσμα εικόνας για FD-2000
Aκόμα, όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Τουρκία έχει τεχνολογική συνεργασία με κυριολεκτικά δεκάδες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας των ΝΑΤΟϊκών κρατών, καθώς και συμπαραγωγές όπως π.χ. για το σύστημα Patriot και το F-35. Η παρουσία κινεζικών συστημάτων στην τουρκική επικράτεια θα επέτρεπε στην Κίνα να κατασκοπεύει με σχετική ασφάλεια "εκ των έσω". Όπως δήλωσε τότε δυτική πηγή, «Θα θέλατε ένα κινέζικο ραντάρ να ζωγραφίζει τα F-35, κάθε φορά που προσγειώνονται ή απογειώνονται από μια τουρκική βάση;».
Και ακριβώς για τον λόγο αυτό τέθηκε, από το 2013, ζήτημα κατά πόσο θα επιτραπεί στην Άγκυρα να αποκτήσει το F-35, το οποίο και συμπαράγει. Υπάρχει η εκπεφρασμένη επιθυμία από την Τουρκία να αγοράσει 100 τέτοια μαχητικά. Τηρουμένων των αναλογιών τα ίδια επιχειρήματα ισχύουν και σήμερα ως προς τις συνέπειες εγκατάστασης των S-400.

Δίλημμα S-400 ή τα F-35;

Επιπλέον, από το 2013 οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν πάρει την κατιούσα. Στο Κογκρέσο, ο γερουσιαστής Ben Cardin προειδοποίησε πως η αγορά των S-400 από την Τουρκία παραβιάζει την νομοθεσία “Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act”, η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και στοχεύει ειδικά τη Ρωσία, τη Β. Κορέα και το Ιράν.
Αποτέλεσμα εικόνας για f-35
Ανάμεσα στις ρωσικές εταιρείες που βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων συμπεριλαμβάνονται οι Almaz-Antey Air και η Space Defense Corporation JDC, κατασκευάστριες του συστήματος S-400.
Το όλο ζήτημα θα κορυφωθεί πολύ πριν το 2020 που υποτίθεται πως η Τουρκία θα παραλάβει τους S-400, αν και κυκλοφορεί και η πληροφορία πως μια συστοιχία είναι πιθανό να παραδοθεί μέσα στο 2019. Παράλληλα, εντός του 2018, υπάρχει η πιθανότητα παράδοσης των πρώτων F-35 στην Τουρκία. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις και σχετικές δηλώσεις πως η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σημαντικό δίλημμα και θα πρέπει να αποφασίσει: Ή τους S-400 ή τα F-35. Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές πώς και τα δυο συστήματα θα είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξουν. Επομένως και το σενάριο ότι τα S-400 μπορεί τελικά να μην αναπτυχθούν στην Τουρκία έχει αρκετές πιθανότητες υλοποίησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης