Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ελλάδα και πΓΔΜ κάνουν νέα προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση για το όνομα

Reuters: Ελλάδα και πΓΔΜ κάνουν νέα προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση για το όνομα
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Bujar Osmani, πραγματοποιεί επαφές στην Αθήνα 
Στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της κυβέρνησης της πΓΔΜ να βρεθεί λύση για το όνομα αναφέρεται το Reuters, με αφορμή την επίσκεψη του Bujar Osmani στην Αθήνα.
Όπως μεταδίδει, η Ελλάδα και η FYROM συμφώνησαν την Τρίτη (9/1/2018) να κάνουν νέα προσπάθεια για να ξεπεραστεί η διαμάχη σχετικά με το όνομα που «σέρνεται» για δεκαετίες και αποτελεί εμπόδια για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Στη συνέχεια το Reuters, επισημαίνει στα εμπόδια που έχει θέσει η Αθήνα για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ λόγω του ονόματος.
«Δεσμευόμαστε να βρούμε λύση σε αυτούς τους έξι μήνες» είπε ο Bujar Osmani, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα.
«Το 2018 αποτελεί ευκαιρία ώστε η χώρα μου να κάνει πρόοδο όσον αφορά την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεσμευόμαστε να βρούμε λύση» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του 1995, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στη χρήση του ονόματος «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως προσωρινό μέτρο μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
Από την πλευρά του, ο Osmani ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα, είπε ότι πιστεύει πως υπάρχει μια «ειλικρίνεια και δέσμευση» από την Ελλάδα και την εξεύρεση λύσης.
«Οι Έλληνες είναι πολύ ευαίσθητοι σχετικά με το θέμα του ονόματος και είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις στη βόρεια Ελλάδα για τα τέλη Ιανουαρίου έναντι οποιουδήποτε συμβιβασμού που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία.
Αλλά η Αθήνα λέει ότι τώρα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση της διαφωνίας μετά την εκλογή μιας πιο ήπιας κυβέρνησης στη γειτονική χώρα που εμφανίζεται πιο διαλλακτική για την επίτευξη συμφωνίας» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Reuters.
Επίσης το Reuters αναφέρεται και στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι «αυτή τη στιγμή το θέμα είναι να δημιουργηθούν συνθήκες για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ώστε να ξεπεραστεί ένα πρόβλημα που βαραίνει τη χώρα, και την ευρύτερη περιοχή, τα τελευταία 25 χρόνια».
Όπως σχολιάζει το Reuters, το Βαλκανικό κράτος κήρυξε την ανεξαρτησία του από την πρώην Γιουγκοσλαβία το 1991, αλλά σχεδόν αμέσως δημιουργήθηκαν τα προβλήματα με την Ελλάδα.
«Υπάρχουν πολλά συναισθηματικές πτυχές.
Πρέπει να τα ξεπεράσουμε για να βρούμε μια λογική λύση», δήλωσε ο Osmani σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με Έλληνες αξιωματούχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης