Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H στρατηγική του φόβου των πλειστηριασμών αποδίδει – Αυξήθηκαν 19% ρυθμίσεις και πληρωμές δόσεων στεγαστικών

H στρατηγική του φόβου των πλειστηριασμών αποδίδει – Αυξήθηκαν 19% ρυθμίσεις και πληρωμές δόσεων στεγαστικών
Σχεδόν 80.000 δανειολήπτες θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και να ρυθμίσουν δάνεια καθιστώντας τα ενήμερα.
Τελικά και ο άγιος φοβέρα θέλει και ειδικά μάλιστα όταν ο άγιος δεν είναι και τόσο άγιος.
Η στρατηγική των τραπεζών να ασκήσουν πίεση στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές αρχίζει να αποδίδει.
Η καλλιέργεια φόβου από τράπεζες και κυβέρνηση για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές αποδίδει καθώς...οι πλειστηριασμοί έχουν δημιουργήσει έντονα αμυντικά αντανακλαστικά στην κοινωνία.

(Οι τράπεζες χαρακτηρίζουν ως μη συνεργάσιμους ορισμένους πελάτες…ακόμη και όταν υποβάλλουν προτάσεις για ρυθμίσεις και προφανώς αυτό είναι λάθος των τραπεζών).
Το διάστημα Οκτωβρίου με Δεκέμβριο 2017 δηλαδή σχεδόν 3 μήνες οι τράπεζες έχουν καταγράψει αύξηση 19% οι ρυθμίσεις και οι πληρωμές δόσεων στα στεγαστικά.
Συγκεκριμένα ενώ η ροή ρυθμίσεων σε μηνιαία βάση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη το προηγούμενο διάστημα στην περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2017 έχουν καταγραφεί αξιοσημείωτες αλλαγές στην συμπεριφορά των δανειοληπτών.
Υπολογίζεται ότι έχουν αυξηθεί κατά 19% οι ρυθμίσεις και οι πληρωμές δόσεων στεγαστικών δανείων που σημαίνει πάνω από 5 χιλιάδες.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αντικατοπτρίζει την κινητοποίηση μέρους της κοινωνίας είναι ότι υπήρξε δανειολήπτης που ζητούσε ρύθμιση για δάνειο που είχε με εγγύηση ακίνητο και η τράπεζα κατά την διαδικασία ελέγχου… διαπίστωσε ότι το έχει δεσμεύσει Οκτώβριο 2017.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι υπάρχει γενικότερη κινητοποίηση ακόμη και για χαμένες υποθέσεις.
Με βάση εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών το 2018 αναμένεται να τεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμών 15.000 ακίνητα από τις τράπεζες.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε μηνιαία βάση πλέον οι τράπεζες βλέπουν να ρυθμίζουν έως 5.000 δάνεια.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις, υπάρχουν περίπου 200.000 πολίτες – δανειολήπτες που πρέπει να περάσουν το κατώφλι των τραπεζών για να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις.
Σχεδόν 80.000 δανειολήπτες θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και να ρυθμίσουν δάνεια καθιστώντας τα ενήμερα.
Σε σύνολο 100 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων NPEs…περίπου 50 δισεκ. θα πρέπει να θεωρούνται τελειωμένες υποθέσεις.
Επίσης με αφορμή το δημοσίευμα του bankingnews ότι ο SSM θα θέσει veto στις τράπεζες στο να αγοράζουν ακίνητα από πλειστηριασμούς, η άποψη τραπεζικών στελεχών είναι η εξής «ναι ο SSM ίσως να μην θέλει οι τράπεζες να αγοράζουν ακίνητα αλλά για το πρώτο διάστημα θα επιτρέψει οι τράπεζες να αγοράζουν ώστε να διαμορφώσουν μια αγορά.
Οι τράπεζες σχεδόν κάθε χρόνο έχουν αναπροσαρμόσει τις τιμές των ακινήτων που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα οπότε πουλάνε σε τιμές που βρίσκονται κοντά στα λογιστικά τους βιβλία».
Ένα βασικό θέμα πάντως είναι ότι οι τράπεζες αγοράζοντας ακίνητα δεσμεύουν κεφάλαια και ρευστότητα ενώ στο μέλλον θα βρεθούν με μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων…και ο SSM θα ασκήσει πίεση ώστε να πουληθούν…όπως πράττει αυτή την περίοδο με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPEs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης