Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εισιτήριο ή κόψιμο στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η αύξηση του μεριδίου των εναλλακτικών παρόχων

tags :
Εισιτήριο ή κόψιμο στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η αύξηση του μεριδίου των εναλλακτικών παρόχων
Τον έλεγχο θα διενεργούν από κοινού ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ κάθε τρίμηνο
Με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, που κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της ημέρας, επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο για τον περιορισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ.
Πρόκειται για τροπολογία που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς και κυρίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει τον πρώτο λόγο στις παρεμβάσεις που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και που βασίζεται στη λογική των δημοπρασιών ΝΟΜΕ όπως αυτή περιγράφεται στο νόμο με τον οποίο θεσμοθετήθηκαν.
Συγκεκριμένα, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ υιοθετήθηκαν προκειμένου να συμβάλλουν στο άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, μέσω της πρόσβασης των ιδιωτών προμηθευτών σε φθηνή ενέργεια από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της κρατικής επιχείρησης.  Αυτό ακριβώς θα είναι και το κριτήριο βάση του οποίου η ΡΑΕ σε συνεργασία με τον ΛΑΓΗΕ θα κρίνει εάν ένας προμηθευτής παλαιός ή νέος εκπληρώνει το στόχο ενίσχυσης του μεριδίου του στην αγορά και θα αποφασίζει κατά πόσο είναι επιλέξιμος για να συμμετάσχει στην επόμενη δημοπρασία.
Ο έλεγχος αυτός σε ότι αφορά του παλαιούς προμηθευτές θα γίνεται με βάση το truck record της δραστηριότητας, ενώ για τους νέους προμηθευτές θα γίνεται με βάση ένα business plan που θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν στο ΛΑΓΗΕ και θα ελέγχεται από τη ΡΑΕ.  
Σημειώνεται ότι η τροπολογία δεν προβλέπει ποσοστά διείσδυσης στην αγορά, άλλα οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μετά από έλεγχο με βάση την επίτευξη του κυρίαρχου στόχου, δηλαδή της αύξησης του μεριδίου στην εγχώρια λιανική ρεύματος.

Χρονική μετάθεση της πρώτης φετινής δημοπρασίας

Μετά τη ψήφιση της τροπολογίας, η οποία αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 15/1 οπότε και προβλέπεται να ψηφιστεί το σύνολο του πολυνομοσχεδίου, η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή του Κώδικα των Δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.
Για το λόγο αυτό ενδεχομένως θα υπάρξει μικρή αναβολή του χρόνου διενέργειας της πρώτης δημοπρασίας του 2018 που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Ιανουαρίου.
Το πιθανότερο είναι αυτή να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ με προηγούμενη τροποποίηση του Κώδικα των δημοπρασιών είχε ορίσει συγκεκριμένα ποσοστά της ενέργειας που θα πρέπει να διατίθεται από τους προμηθευτές στην εγχώρια αγορά προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για την επόμενη δημοπρασία.
Ωστόσο η απόφαση αυτή της ΡΑΕ αντιμετωπίστηκε με μεγάλο σκεπτικισμό από τους Θεσμούς, οι οποίοι θεωρούν ότι προσκρούει στους κανόνες της ΕΕ περί ελεύθερου ανταγωνισμού.
Αυτός είναι και ο λόγος, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές προσκείμενες στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, που το υπουργείο προχωρεί στη θεσμοθέτηση εργαλείων προκειμένου να ελέγχεται ποιος από τους προμηθευτές ανταποκρίνεται στο κατ’ αρχήν ζητούμενο των δημοπρασιών και εξ αυτού έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στις επόμενες δημοπρασίες.

Προβληματισμός για τον στενό έλεγχο των εποπτικών αρχών

Μάλιστα ο έλεγχος θα γίνεται ανά τρίμηνο για μεν τους νέους προμηθευτές με βάση το business plan που θα καταθέτουν, για δε τους παλαιούς με βάση τις επιδόσεις τους.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι το όλο θέμα επί του παρόντος αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από την αγορά, η οποία αναμένει να δει την ακριβή διατύπωση της τροπολογίας για να κρίνει κατά πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή της.
Μάλιστα δεν λείπουν και οι φωνές που μιλούν για πρόθεση άσκησης ασφυκτικού ελέγχου στην εμπορική πολιτική των εταιριών.        

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης