Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δόση χωρίς «μαξιλάρι» αποφάσισαν οι δανειστές – Το παρασκήνιο με το κουρεμένο τσεκ των 4,5 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα

Δόση χωρίς «μαξιλάρι» αποφάσισαν οι δανειστές – Το παρασκήνιο με το κουρεμένο τσεκ των 4,5 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα
Στον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται ότι η δόση θα ήταν της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ
Έντονο παρασκήνιο κρύβεται πίσω από το «παζάρι» κυβέρνησης - δανειστών για τη νέα μνημονιακή δόση που διεκδικεί η Αθήνα στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης.
Το ποσό των 4,5 δισ. (3 δισ. για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του α΄ εξαμήνου του 2018 + 1,5 δισ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου), που σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών θα λάβει η κυβέρνηση για τα 400 άρθρα με τα νέα προαπαιτούμενα που έφερε στην βουλή, είναι χωρίς το «μαξιλάρι».
Τα πρόσθετα δηλαδή λεφτά που θα έπαιρνε η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ESM και τα οποία θα πήγαιναν στην άκρη ως «απόθεμα» ώστε η έξοδος στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το 3ο πρόγραμμα είναι ταυτόχρονα και βιώσιμη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε τα λεφτά για το «μαξιλάρι» πλην όμως οι θεσμοί έκαναν ότι δεν το άκουσαν… θεωρώντας ότι η χώρα από τη στιγμή που μοιράζει τόσα πολλά επιδόματα (+260 εκατ. ευρώ είναι τα έξτρα λεφτά για τα τέκνα σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο) μπορεί να καλύψει με μεγάλη άνεσης τις εξωτερικές της υποχρεώσεις.
Εάν σκεφτεί κανείς ότι ο προϋπολογισμός του 2018 προέβλεπε δόση 5,5 δισ. και ο ΕSM θα μας δώσει 1 δισ. χαμηλότερα της πρόβλεψης τότε αυτό το σενάριο δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.
Υπάρχει όμως και  ένα δεύτερο σενάριο που κυκλοφορεί και το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες δεν άναψαν το «πράσινο φως» για το «μαξιλάρι» θεωρώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να το «χτίσει» με τα λεφτά που θα αντλήσει σταδιακά από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.
Δηλαδή τα 3 δισ. που θα μας έδινε ο ESM θα τα πάρει ο ΟΔΔΗΧ από τους επενδυτές που θα αγοράσουν το 7ετές ομόλογο που θα εκδοθεί τις επόμενο διάστημα, δηλαδή ταυτόχρονα με τους πανηγυρισμούς για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης όπου το κλίμα θα προσφέρεται για εξωτερικό δανεισμό.
Βέβαια το βασικό ζητούμενο αυτής της κίνησης είναι το κόστος, διότι με άλλα επιτόκια δανείζεται η Ελλάδα από τον ESM (κάτω από 1%) και με άλλα θα πάρει φρέσκο επενδυτικό χρήμα χωρίς να πιέζεται για σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.
Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο το οποίο κάνει λόγο ότι η Αθήνα θα πάρει μετά από διαπραγμάτευση το μαξιλάρι.
Μέχρι τώρα αυτό που είναι γνωστό είναι ότι οι δόσεις που διεκδικεί η Ελλάδα από την 3η και την 4η αξιολόγηση φτάνουν τα 18,4 δισ. ευρώ, ενώ ένα ποσό της τάξης των 27,4 δισ. ευρώ που θα μείνει αδιάθετο από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM θα αποφασιστεί τέλη  Μαΐου αρχές -Ιουνίου του 2018 για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα.
Προφανώς με τα μόλις 4,5 δισ. για την 3η αξιολόγηση η ισορροπία των δόσεων αλλάζει ενώ όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.
Ακόμη για να ένα Πρόγραμμα…

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης