Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος η ΕΕ γυρίζει οριστικά σελίδα

Euractiv: Με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος η ΕΕ γυρίζει οριστικά σελίδα
Η ΕΕ γυρίζει οριστικά σελίδα στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης
Στη δέκατη επέτειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση γυρίζει οριστικά σελίδα στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και τις τελευταίες διαδικασίες για την αντιμετώπιση του υπερβολικού ελλείμματος, υιοθετώντας παράλληλα τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα για χρόνια.
Η πτώση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, σηματοδότησε την έναρξη μιας οικονομικής κρίσης που οδήγησε σε δύο υφέσεις την Ευρώπη και ανάγκασε πολλές τράπεζες και πέντε χωρών της ευρωζώνης, να ζητήσουν προγράμματα διάσωσης.
Δέκα χρόνια μετά, η ΕΕ επιδιώκει την τραπεζική ένωση για να βελτιώσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών της από μελλοντικές κρίσεις και να επιστρέψει στις οικονομικές αγορές το καλοκαίρι η Ελλάδα, η τελευταία από τις χώρες που διασώθηκαν, αφού έλαβε περισσότερα από 300 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης αποτελεί προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron έχει πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel να επιδιώξει πιο τολμηρές αλλαγές την άνοιξη αυτή.
Το Παρίσι και το Βερολίνο θα υποβάλουν κοινή πρόταση για την ενίσχυση της ευρωζώνης τον Μάρτιο 2018.
Παρά την πολιτική παράλυση στο Βερολίνο μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο 2018, ο Macron πιέζει προς την κατεύθυνση μιας δημοσιονομικής ένωσης με ενιαίο προϋπολογισμό για την ευρωζώνη και έναν κοινό ευρωπαίο υπουργό που θα τη διαχειριστεί.
Ορισμένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα φέτος, όπως η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του προγράμματος, θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των συνομιλιών του συνασπισμού στο Βερολίνο.
Μόλις αποκαλυφθεί η γαλλο-γερμανική πρόταση, οι ηγέτες της ΕΕ επιθυμούν να συμφωνήσουν σε έναν νέο οδικό χάρτη, για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης μέχρι τον Ιούνιο 2018.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμβάλει επίσης στη συζήτηση, με πρόταση για ένα μέσο δημοσιονομικής σταθεροποίησης το Μάιο.
Το εκτελεστικό όργανο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι αυτό δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Macron και θα συμπεριληφθεί ως μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Το έγγραφο της Επιτροπής θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου πρότασης για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο - τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ - μετά το 2020.
Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες, η οποία τελειώνει με τις ευρωπαϊκές εκλογές την άνοιξη του 2019.
Πριν από αυτό, η Επιτροπή θα αποφασίσει εάν η Ισπανία και η Γαλλία, τα δύο εναπομείναντα κράτη μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες του προϋπολογισμού για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, θα μπορούσαν να αποφύγουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Τον Απρίλιο, η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα και για τις δύο χώρες το 2017.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, λένε ότι και οι δύο χώρες μπορούν να βγουν από την «κόκκινη ζώνη».

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Καθώς η οικονομική κατάσταση βοήθησε τις εθνικές οικονομίες να εξισορροπήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, η προτεραιότητα στρέφεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ειδικότερα, πώς θα προετοιμαστούν οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας για την εξέλιξη της ψηφιακής επανάστασης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Jean-Claude Juncker κατέστησε την διεύρυνση της ευρωζώνης προτεραιότητα.
Ορισμένες φωνές, συμπεριλαμβανομένου του γάλλου υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire και του συμπατριώτη του Pervenche Berès βουλευτή του ΕΚ, προειδοποίησαν ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει εις βάρος της εμβάθυνσης της ευρωζώνης.
Ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να υπερβαίνει τις προσδοκίες, το μπλοκ θα ενισχύσει το χρηματοπιστωτικό του σύστημα με την εφαρμογή της νέας οδηγίας για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID II).
Παρά την ανησυχία σχετικά με την έναρξη ισχύος αυτού του κανονισμού - που φτάνει τις 7.000 σελίδες - οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν απαλλαγεί από την ομαλή εφαρμογή της διαδικασίας.
Ωστόσο, εξακολουθούν να εκκρεμούν διάφορα στοιχεία της MiFID II, δεδομένου ότι αναβλήθηκαν λόγω έλλειψης προετοιμασίας ή ανεπαρκούς πληροφόρησης από τους παράγοντες της αγοράς.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης