Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Η κυβέρνηση απέρριψε κάθε πιθανότητα να αναδειχθεί ξανά προέδρος της Καταλονίας ο Puigdemont

Ισπανία: Η κυβέρνηση απέρριψε κάθε πιθανότητα να αναδειχθεί ξανά προέδρος της Καταλονίας ο Puigdemont
Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε οριστικά τη δυνατότητα του πρώην καταλανού ηγέτη Carles Puigdemont να κυβερνήσει την περιφέρεια
Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε οριστικά την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018, τη δυνατότητα του πρώην καταλανού ηγέτη Carles Puigdemont, να κυβερνήσει την περιφέρεια από τις Βρυξέλλες και δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα αμφισβητήσει κάθε προσπάθεια να το πράξει στα δικαστήρια.
Οι καταλανικοί αυτονομιστές συμφώνησαν την Τετάρτη 10 Ιανουαρίυο 2018, να   επαναφέρουν τον Puigdemont ως περιφερειακό ηγέτη, ασκώντας τα καθήκοντά του μέσω βίντεο από το Βέλγιο.
"Οι κοινοβουλευτικοί κανόνες είναι πολύ σαφείς", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Inigo Mendez de Vigo σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.
"Δεν εξετάζουν τη δυνατότητα μιας κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης χωρίς παρουσία".
"Αυτή η φιλοδοξία είναι μια πλάνη, είναι εντελώς μη ρεαλιστική και έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες και την κοινή λογική", πρόσθεσε.
Το περιφερειακό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018.
Ωστόσο, πέντε μέλη του καταλανικού κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Puigdemont, βρίσκονται σε εξορία στις Βρυξέλλες και τρία εκτίουν ποινές φυλάκισης στη Μαδρίτη, για το ρόλο τους στη διοργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος για την απόσχιση από την Ισπανία.
Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος για περιφερειακός πρόεδρος είναι ο πρώην αναπληρωτής του Puigdemont, Oriol Junqueras, ένας από αυτούς που βρίσκονται υπό κράτηση. Ωστόσο, ένας δικαστής την Παρασκευή απέρριψε το αίτημά του να μεταφερθεί σε καταλανική φυλακή για να μπορέσει να παρευρεθεί σε κοινοβουλευτικές συνόδους.
Σύμφωνα με το ισπανικό δίκαιο, τόσο ο Puigdemont όσο και ο Junqueras θα μπορούσαν να παραιτηθούν και να παραδώσουν την έδρα τους, σε έναν άλλο πολιτικό που θα μπορούσε να παρευρεθεί στο κοινοβούλιο ή να παρίσταται στη θέση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης