Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το θετικό αφήγημα στην οικονομία και το πρόβλημα του Σκοπιανού - Ο νέος οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης

Το θετικό αφήγημα στην οικονομία και το πρόβλημα του Σκοπιανού - Ο νέος οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης
Η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση δεν συνεγήρει τα πλήθη, φαίνεται αυτό και από τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά της ΛΑΕ και των άλλων μικρών κομμάτων
Οι υποτονικές αντιδράσεις στο πολυνομοσχέδιο, παρά την δεδομένη κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλούν η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, η αλλαγές στην κήρυξη των απεργιών και οι περικοπές στα επιδόματα των τρίτεκνων και πολύτεκνων, αποδεικνύει ότι το αφήγημα της κυβέρνησης είναι συντριπτικό.
Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, δια της πλήρους συμμόρφωσης με το σύνολο των απαιτήσεων των δανειστών που βέβαια θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.
Για τους βουλευτές της συμπολίτευσης δεν υπάρχει καν δίλημμα, θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο και θα στηρίξουν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης.
Η αντιπολίτευση πάλι, από την στιγμή που έχει δεχθεί ότι η υλοποίηση των μνημονίων είναι απαραίτητη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, στην πραγματικότητα περιορίζει την κριτική της στα επιμέρους ζητήματα ενώ και επένδυση στην αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ –διάσταση ανάμεσα σε αυτά που έλεγαν και σε αυτά που σαν κυβέρνηση κάνουν- έχει εξαντλήσει τα οφέλη.
Η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση δεν συνεγήρει τα πλήθη, φαίνεται αυτό και από τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά της ΛΑΕ και των άλλων μικρών κομμάτων.

Οδικός χάρτης

Η κυβέρνηση έχει χαράξει τον οδικό χάρτη:
Πρώτα έρχεται η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την προσεχή Δευτέρα ώστε στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας κλείσει και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση και να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του δανείου. Από εκεί και μετά μένει η τέταρτη αξιολόγηση που όμως απαιτεί διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά μέτρα και θα εξελιχθεί παράλληλα με την συζήτηση για την ρύθμιση του χρέους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει στις χρηματαγορές τον Αύγουστο με επιτόκιο κάτω από 3%.
Παράλληλα εξελίσσεται ο εκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης.
Ήδη έχει ζητήσει από τους εταίρους να μεταφερθεί για μετά το 2019 η μείωση των συντάξεων, κάτι που φαίνεται προς το παρόν εξαιρετικά δύσκολο. Επιπλέον από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν σχεδιασμοί για μειώσεις στην φορολογία καθώς και για αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς.
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει σε εκλογές έχοντας μόνο τα αρνητικά μέτρα στο παθητικό της. Εάν οι απαντήσεις από τους δανειστές για τα «αντίμετρα», είναι αρνητική τότε το πιθανότερο είναι να αποφασίσει εκλογές το Φθινόπωρο του 2018.
Οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου πάντως επιμένουν στο αισιόδοξο σενάριο, ότι μετά τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα μπορεί να επικαλείται ότι μετά από οκτώ χρόνια έβγαλε την χώρα από την ασφυκτική επιτροπεία των δανειστών.
Παράλληλα θα προσδοκά ότι οι εξελίξεις στην οικονομία και η ανάπτυξη με ρυθμό πάνω από 2% θα της επιτρέψουν να υλοποιήσει μία σειρά από θετικά αντίμετρα. Υπολογίζει έτσι ότι θα αναστρέψει το κλίμα και θα εξαφανίσει το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ.

Σκοπιανό

Ότι δεν πέτυχε η κυβέρνηση με το μεταναστευτικό –όταν προσπαθούσε να το εντάξει στην εν γένει διαπραγμάτευση με τους εταίρους για να πετύχει ένα ελαφρύτερο πρόγραμμα-, το επιχειρεί με το Σκοπιανό. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συμπλεύσει πλήρως με τον αμερικανικό παράγοντα προσδοκώντας ότι θα έχει την στήριξή του όταν θα κριθεί η έξοδος στις αγορές.
Παρά την κυβερνητική αλλαγή η κατάσταση στα Σκόπια δεν είναι εύκολη.
Ο αμερικανικός παράγοντας πιέζει για λύση μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες ώστε να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ τον επόμενο μήνα θα υπάρξει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διεύρυνση, τον Απρίλιο θα δοθούν οι εκθέσεις προόδου της Κομισιόν, τον Μάιο θα γίνει Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.
Ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι, που εκφράζει την Αλβανική μειοψηφία δήλωσε ότι στην λύση θα υπάρχει το «Μακεδονία». Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δήλωσε ότι η οποία λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
Το ερώτημα όμως θα είναι έτσι διατυπωμένο ώστε να συνδέει την αποδοχή του συμβιβασμού με την ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Κάτι με το οποίο κατ αρχήν δεν συμφώνησε ο κ. Οσμάνι: «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί λύση και όχι να συζητηθεί ο τρόπος κύρωσης της λύσης αυτής».
Το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίσει από την Τετάρτη όταν θα συναντηθούν οι αντιπρόσωποι Ελλάδας και Σκοπίων υπό το Νίμιτς.
Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ μετά την συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά θα συσταθούν κοινές ομάδες εργασίας για το όνομα. Ένα πρώτο δείγμα θα έχουμε αν δεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Νταβός.

Σκληρή γραμμή από ΝΔ

Εν τω μεταξύ όμως το θέμα δυσκολεύει και στο εσωτερικό της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αν δεν υπάρξει κοινή θέση της κυβέρνησης. Μάλιστα δείχνει ότι θα αρνηθεί ακόμη και πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για ενημέρωση αν δεν συμφωνήσουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.
Ο κ. Μητσοτάκης μετά από μικρή ταλάντευση κατέληξε στην σκληρή γραμμή προκειμένου να ικανοποιήσει τις διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματός του ανάμεσα στους καραμανλικούς και τους σαμαρικούς.
Ο κ. Καμμένος πάντως στο εθνικό συμβούλιο του κόμματός του επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί τον όρο Μακεδονία, ούτε upper, new ή στο πλάι.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι συνθήκες στην κοινωνία είναι ώριμες για να δεχθεί έναν έντιμο συμβιβασμό. Σε αυτή την περίπτωση, λένε τα κυβερνητικά στελέχη, η ΝΔ θα ταυτιστεί με την σκληρή δεξιά. Έτσι όμως θα χάσει τον μεσαίο χώρο καθώς και τις συμμαχίες της με δυνάμεις του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ στις οποίες προσβλέπει για κυβέρνηση μετά τις εκλογές.
Φυσικά ένας συμβιβασμός που δεν θα κριθεί έντιμος από την κοινή γνώμη κινδυνεύει να προκάλεσει αντιδράσεις και να αποτελέσει το πεδίο εκτόνωσης της συνολικής δυσαρέσκειας που προκαλεί η οικονομική πολιτική και η πλήρης συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Συμβιβασμός με Εκκλησία

Εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας στο παρά πέντε απέτρεψε μία κρίση κυβέρνησης Εκκλησίας.
Η Ιεραρχία πήρε θέση ότι θα είναι ανυποχώρητη στην χρήση του όρου Μακεδονία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι κατά των συλλαλητηρίων. Η πρώτη νευρική απάντηση ήλθε από παρασκηνιακούς κύκλους που ταύτισαν την Ιεραρχία με την Χρυσή Αυγή.
Μία ημέρα μετά όμτοως δόθηκε στην δημοσιότητα η διαλλακτική επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Αρχιεπίσκοπο στην οποία δέχεται τις ανησυχίες της Ιεραρχίας όσον αφορά το θέμα της «Εκκλησίας της Μακεδονίας», αναγνωρίζει στην Εκκλησία το δικαίωμα να έχει λόγο στο εν γένει θέμα, διευκρινίζει ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις.

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης