Παυλόπουλος: Το όνομα της πΓΔΜ πρέπει να σέβεται την Ιστορία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Παυλόπουλος: Το όνομα της πΓΔΜ πρέπει να σέβεται την Ιστορία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο
Το όνομα που θα αποφασισθεί για την πΓΔΜ πρέπει να σέβεται την Ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος
Το όνομα που θα αποφασισθεί για την πΓΔΜ πρέπει να σέβεται την Ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε σήμερα (15/01/2018) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι η επίλυση του εν λόγω ζητήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή της προοπτική.
«Οι Έλληνες, που δεν έχουμε και καμία βλέψη στην γειτονική μας χώρα, έχουμε κάθε λόγο να ευνοούμε αυτή την προοπτική και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, υποδεχόμενος σε ακρόαση στελέχη Ελληνοαμερικανικών και Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο ίδιος επεσήμανε, ωστόσο, πως αυτό όμως έχει μια προϋπόθεση: «το τι όνομα θα επιλεγεί».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η ονομασία αυτή πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, άρα να είναι μια ονομασία που σέβεται πρώτα απ’ όλα την Ιστορία, δεν παραχαράζει την Ιστορία, και δεύτερον, δεν μπορεί να αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις.
«Δεν επιτρέπεται δηλαδή η ονομασία αυτή που θα επιλεγεί να αφήνει ανοιχτά ζητήματα ως προς το status quo των συνόρων», διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας πως τα σύνορα αυτά είναι και αυτά θα μείνουν.
Ο ίδιος προσέθεσε μάλιστα πως κανένα όνομα δεν μπορεί να επιλεγεί που θα παρέπεμπε, έστω και εμμέσως, σε αλλαγή των συνόρων.
Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε το μήνυμα ότι το όνομα δεν πρέπει μόνο να σέβεται την Ιστορία και τα σύνορα αλλά πρέπει να μην παραπέμπει σε άλλες έννοιες που επίσης αποπνέουν αλυτρωτισμό.
Όπως ανέφερε ενδεικτικά, τέτοιες έννοιες είναι, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της γλώσσας και το ζήτημα της εθνότητας.
«Είναι αδιανόητο λόγω του ονόματος να δημιουργούνται ψευδείς διεκδικήσεις για ζητήματα γλωσσικά και εθνοτικά», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, η ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει όλες τις αλλαγές στην έννομη τάξη της που είναι απαραίτητες για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος υπό τις ως άνω προϋποθέσεις, ενώ προειδοποίησε πως αν δεν τις κάνει, αυτή θα είναι αποκλειστικώς υπόλογη για τις αντίστοιχες συνέπειες, όχι η Ελλάδα.

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS