Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Η ΕΕ προτρέπει την Ελλάδα να εφαρμόσει την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους

Euractiv: Η ΕΕ προτρέπει την Ελλάδα να εφαρμόσει την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πλαίσιο για τους χώρους χωρίς καπνό είναι αρκετά κακή
Ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο, η μη εφαρμογή απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους έχει ενοχλήσει το κοινό, το οποίο αποκαλεί την κατάσταση "πολιτισμική υποβάθμιση".
Ερωτηθείς από το Euractiv.com για ένα σχόλιο, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε γενικά:
"Καλούμε τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν τη σύσταση του Συμβουλίου για ένα περιβάλλον χωρίς καπνό".
Η σύσταση του Συμβουλίου για τους χώρους χωρίς καπνό (Νοέμβριος 2009), καλεί τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν νόμους για την πλήρη προστασία των πολιτών τους από την έκθεση στον καπνό τσιγάρου σε κλειστούς δημόσιους χώρους, χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς, εντός τριών ετών από την έγκρισή του.
"Να ενισχυθούν οι νόμοι απαγόρευσης του καπνίσματος με υποστηρικτικά μέτρα, όπως η προστασία των παιδιών, η ενθάρρυνση των προσπαθειών να σταματήσει η χρήση καπνού και οι εικονογραφικές προειδοποιήσεις στα πακέτα καπνού", αναφέρει η σύσταση.

Μια πολιτισμική υποβάθμιση
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πλαίσιο για τους χώρους χωρίς καπνό είναι αρκετά κακή.
Ένας νόμος που εγκρίθηκε το 2008 και απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησε η ΚΑΠΑ Research και δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (12 Ιανουαρίου 2018), ο αριθμός των καπνιστών στη χώρα έχει μειωθεί σημαντικά.
Συγκεκριμένα, το 27,1% του πληθυσμού σήμερα λέει ότι καπνίζει σε σύγκριση με το 36,7% που κατέγραψαν οι ερευνητές το 2012.
Η μείωση αυτή μέσα σε πέντε χρόνια αποτελεί ρεκόρ σε επίπεδο ΕΕ, ανέφεραν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τον μικρότερο ποσοστό καπνιστών στον ελληνικό πληθυσμό.
Επιπλέον, οι περισσότεροι Έλληνες δήλωσαν ότι αντιτίθενται στο κάπνισμα και το 88,1% θεωρούν ότι είναι εθνικός στόχος να μειωθεί.
Η έρευνα επικεντρώθηκε επίσης στο ζήτημα του παθητικού καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ενώ το 83,8% των ερωτηθέντων ισχυρίζονται ότι η μη συμμόρφωση με το νόμο είναι μια πολιτισμική υποβάθμιση.
Επιπλέον, το 76,1% των Ελλήνων είναι θυμωμένο από το γεγονός ότι η χώρα είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που επιτρέπουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα.
Τα Τρίκαλα, μια πόλη στη βορειοδυτική Θεσσαλία, πήρε μια πρωτοβουλία το 2017 για να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του νόμου.
"Είναι πλέον καιρός να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια και να καταστήσουμε αποτελεσματικότερο τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της υφιστάμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας», γράφει ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.
Σχολιάζοντας την έρευνα, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας και επικεφαλής της εκστρατείας SmokeFreeGreece, προέτρεψε τους Έλληνες πολιτικούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Τρικάλων.
Τέλος, η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 69,8% των Ελλήνων είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν οικειοθελώς σε δράσεις για τη μείωση του καπνίσματος, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Ιστορικό
Το 2002 θεσπίστηκε νέος νόμος που απαγόρευε το κάπνισμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, στις μεταφορές, στα νοσοκομεία και σε άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ως εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ωστόσο, η νομοθεσία δεν είχε καμιά συνέπεια, καθώς οι εξαιρέσεις παραχωρήθηκαν επανειλημμένα στους χώρους εργασίας, για να επιτραπεί η συνέχιση του καπνίσματος.
Στη συνέχεια εγκρίθηκε νέος νόμος το 2008, ο οποίος απαγόρευε το κάπνισμα (και την κατανάλωση προϊόντων καπνού με άλλους τρόπους), σε όλους τους χώρους εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών), ταξί και πορθμεία, καθώς και σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους (συμπεριλαμβανομένων μπαρ και εστιατορίων).
Αλλά από τότε, τίποτα δεν έχει αλλάξει, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των καπνιστών (62%) θεωρούν θετική την απαγόρευση του καπνίσματος.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών μπαρ και εστιατορίων δεν τηρούν το νόμο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε κλαμπ ή μπαρ άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, η περιοχή καπνίσματος μπορεί να είναι το 40% της συνολικής έκτασης των χώρων.
Ο διαχωρισμός από την υπόλοιπη εγκατάσταση πρέπει να πραγματοποιείται με χωρίσματα τουλάχιστον δύο μέτρων.
Αλλά οι ιδιοκτήτες δεν έχουν λάβει τέτοια μέτρα και οι ελληνικές αρχές παραμένουν αδρανείς.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης