Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Απομακρύνθηκε από τα υψηλά 5 ετών ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2017, στο 3%

Βρετανία: Απομακρύνθηκε από τα υψηλά 5 ετών ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2017, στο 3%
Τα αποτελέσματα για τον ετήσιο πληθωρισμό της Μ. Βρετανίας επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις των αναλυτών
Απομακρύνθηκε από τα υψηλά πέντε ετών ο ετήσιος πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά (16/1) στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 3%, έναντι 3,1% τον Νοέμβριο του 2017, το οποίο και αποτέλεσε το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάριο του 2012.
Παράλληλα, σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός καταναλωτών επιταχύνθηκε κατά 0,4%, έναντι 0,3% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε ότι αφορά τον βασικό ΔΤΚ, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, των ποτών και του καπνού, υποχώρησε στο 2,5% τον Δεκέμβριο, έναντι 2,7% τον προηγούμενο μήνα και 2,6% των εκτιμήσεων.
Σύμφωνα με την ONS, η πτώση προήλθε κυρίως από τους αεροπορικούς ναύλους, καθώς και από την πτώση στις τιμές των ειδών αναψυχής, και ιδιαίτερα των παιχνιδιών.
«Οι μειωμένες εισφορές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των τιμών του καπνού, αντανακλώντας τις αυξήσεις των δασμών που τέθηκαν σε ισχύ μετά τον προϋπολογισμό του φθνιοπώρου, καθώς και από την αύξηση των τιμών βενζίνης και ντίζελ», σχολιάζει η ONS.
Επιπλέον, σε ξεχωριστά στοιχεία που εξέδωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας, ο δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε κατά 5,1% τον Δεκέμβριο, μετά από την άνοδο 5,4% που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης