Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές - Πιέσεις από πετρέλαιο

Μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές - Πιέσεις από πετρέλαιο
Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (16/01/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές να δέχονται πιέσεις από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ενώ οι επενδυτές στρέφουν τα «βλέμματα» στα εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,13% υψηλότερα, στις 398,35 μονάδες, με την πλειοψηφία των κλάδων να τερματίζει με θετικό πρόσημο.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,35%, στις 13.246,33, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,17% και έκλεισε στις 7.755,93 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,08% υψηλότερα, στις 5.513,82 μονάδες.


Ώθηση στο γερμανικό χρηματιστήριο προσέφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που έδειξαν άνοδό του στο 1,7% τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ η απομάκρυνση του πληθωρισμού από τα υψηλά 5 ετών στη Βρετανία (στο 3%) άσκησε πιέσεις στο Λονδίνο.
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησε και μια έκθεση των ελεγκτών της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που αναφέρει «ελλείψεις» στη διαδικασία ελέγχου των τραπεζών, ενώ επισημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει αναπτύξει επαρκείς κατευθυντήριες γραμμές για να ανταποκριθεί στην κρίση των τραπεζών.
Εν τω μεταξύ, το ευρώ υποχωρεί σήμερα από τα υψηλά 3 ετών έναντι του δολαρίο, στον απόηχο δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αλλάξει την καθοδήγησή της κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας (25/1/2018).
Μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ αναπτύχθηκε μια φημολογία ότι η ευρωτράπεζα θα αρχίσει να αναθεωρεί το outlook της σχετικά με τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, λόγω αυξημένης εμπιστοσύνης για την οικονομική επέκταση στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Reuters», η ΕΚΤ είναι απίθανο να εγκαταλείψει τη δέσμευσή της για συνέχιση της αγοράς ομολόγων για το άμεσο μέλλον.
Την ίδια ώρα, πιέσεις ασκεί και η αποδυνάμωση των τιμών του πετρελαίου, καθώς η αγορά αναμένει τα στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ για την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, περί τις 19:20, το Brent υποχωρούσε κατά 1,4%, στα 69,3 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αργό κινείτο κατά 0,9% χαμηλότερα, στα 63,7 δολ. ανά βαρέλι.
Παράλληλα, η «βουτιά» στις τιμές των μετάλλων - ιδιαίτερα του χαλκού και του νικελίου - ασκεί πιέσεις στις μετοχές εταιρειών εξόρυξης, με τις βρετανικές BHP Billiton, Anglo American και Antofagasta να σημειώνουν απώλειες τουλάχιστον 1,5%.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης