Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι αγορές θέλουν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και οι θεσμοί μεταβατικό πρόγραμμα

Οι αγορές θέλουν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και οι θεσμοί μεταβατικό πρόγραμμα
Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι οι διεθνείς επενδυτές αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια καθώς θα θεωρηθεί καθαρό μήνυμα στις αγορές
Οι αγορές και οι διεθνείς επενδυτές έχουν δικούς τους κανόνες.
Συνομιλώντας με στελέχη 4 διεθνών οίκων Goldman Sachs, Nomura, UBS και J P Morgan εξάγεται ένα συμπέρασμα που μπορεί να θεωρηθεί παράδοξο.
Στην Ελλάδα και στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται το εξής ζήτημα, η Ελλάδα πρέπει να έχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια (αυτό θέλει η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ) ή τελικώς θα υπάρξει ένα μεταβατικό πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης μετά το 3ο μνημόνιο (που υποστηρίζει ότι θα υπάρξει η ΝΔ;).
Το βασικό ερώτημα είναι όμως τι θέλουν οι αγορές.
Οι αγορές θέλουν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια το Καλοκαίρι του 2018 ή θέλουν ένα μεταβατικό πρόγραμμα που θα λειτουργεί ως μηχανισμός εγγύησης των εκδόσεων και της πορείας της ελληνικής οικονομίας προς την ομαλότητα;
Παραδόξως και οι 4 διεθνείς οίκοι με τους οποίους συνομίλησε το bankingnews θεωρούν ότι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια θα είναι καθαρό μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της και επανέρχεται στην ομαλότητα.
Αντιθέτως υποστηρίζουν ότι εάν υπάρξει κάποιο μεταβατικό πρόγραμμα προσαρμογής σταθερότητας και ανάπτυξης οι αγορές θα αποτιμήσουν την ύπαρξη τους ως αδυναμία της Ελλάδος να βγει από τα μνημόνια.
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι η υιοθέτηση μιας νέας πιστωτικής γραμμής ECCL και πολύ περισσότερο ενός 4ου μνημονίου θα είναι αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης.
Επίσης εξηγούν ότι ούτε η PCCL μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα καθώς δεν πληρείται ένα βασικό κριτήριο η Ελλάδα δεν έχει βιώσιμο χρέος και προφανώς τα assets της δεν είναι eligible.
Αυτό που οι αγορές και οι διεθνείς επενδυτές θα θεωρούσαν ως λογική εξέλιξη είναι η δημιουργία ενός αποθέματος ρευστότητας 18 με 20 δισεκ. ίσως και περισσότερων για διάστημα 2 ετών.
Με απόθεμα 20 δισεκ. για 2 χρόνια δίδονται απαντήσεις και στο ερώτημα τι θα συμβεί εάν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Επίσης με 20 δισεκ. – που θα μπορούσαν να γίνουν και 25 – θα μπορούσαν στο μέλλον να εξεταστούν και μη συμβατικά μέσα για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων ύψους 98 με 100 δισεκ. ευρώ.
Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι οι διεθνείς επενδυτές αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια καθώς θα θεωρηθεί καθαρό μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα έστω και καθυστερημένα επανέρχεται στην κανονικότητα.
Δεν απορρίπτουν ως plan b ένα μεταβατικό πρόγραμμα αλλά για τις αγορές η δύναμη της καθαρής εξόδου είναι υπέρτερης ενός μεταβατικού προγράμματος.
Συμπέρασμα;
Οι αγορές θέλουν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί οι ξένοι επενδυτές θέλουν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια;

Η απάντηση δίδεται από θεσμικό παράγοντα που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και τα σχέδια για την Ελλάδα.
Οι αγορές θέλουν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια για να την έχουν σε ομηρία.
Πόσο ευάλωτη θα είναι η ελληνική αγορά ομολόγων και πόσο ευάλωτη θα είναι η ελληνική αγορά μετοχών χωρίς κάποιο πρόγραμμα;
Ανά πάσα στιγμή ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να σορτάρει ή να προκαλεί πανικό στα ελληνικά assets.
Ο αντίλογος;
Αυτό δεν συνέβη ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Πορτογαλία και ειδικά η Κύπρος που δεν έχει ούτε ποσοτική χαλάρωση, ούτε waiver.
Πάντως είναι αληθές ότι όλοι οι θεσμοί ΕΕ και ΕΚΤ αλλά και ESM θέλουν η Ελλάδα να αποδεχθεί ένα μεταβατικό πρόγραμμα που θα το ονομάσουν πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και το οποίο θα έχει 2ετή διάρκεια και θα έχει ένα στόχο να επαναφέρει στην κανονικότητα με ασφάλεια την Ελλάδα από το 3ο μνημόνιο… στην κανονικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης