Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Είμαι αισιόδοξος για λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ – Δεν είναι όμως δεδομένο

Κατρούγκαλος: Είμαι αισιόδοξος για λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ – Δεν είναι όμως δεδομένο
Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο σχηματίζεται και από την αλλαγή στάσης της άλλης πλευράς είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος επεσήμανε πως ναι μεν υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» και ενόψει των σημερινών διαπραγματεύσεων στη Ν. Υόρκη υπό τον Matthew Nimetz, ο κ.Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η διαδικασία στη Ν. Υόρκη, καθώς όπως είπε, «είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και γιατί έχει ήδη μία ιστορική πορεία πολλών ετών».
«Ακριβώς, όμως, επειδή έχει αυτή την ιστορική πορεία πολλών ετών, πρέπει να αναζωογονείται ανά διαστήματα και ειδικά όταν κάποιος επιδιώκει λύση, όπως εμείς επιδιώκουμε αυτή τη στιγμή.
Η προσπάθειά μας είναι σε όλους τους στίβους.
Δεν έχουμε μόνο τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, έχουμε και την απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών.
Έχω την αισιοδοξία, χωρίς τίποτε να είναι δεδομένο ότι - δεν είναι δεδομένο ότι θα βρούμε λύση - φαίνεται να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο σχηματίζεται και από την αλλαγή στάσης της άλλης πλευράς, που δεν ακολουθεί την ακραία εθνικιστική τακτική των τελευταίων ετών, αλλά και από τη δική μας τη στάση, γιατί είμαστε μία κυβέρνηση εναντίον της αδράνειας, δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστή η πολιτική του να αφήνουμε τα πράγματα να τα διαχειριστεί ο επόμενος» υπογράμμισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία ενός Σέρβου ηγέτη στο Κόσοβο, επιβάλλουν την εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΓΔΜ.
«Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής και διεθνούς προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων.
Η γειτονική χώρα έχει ιδιαίτερο συμφέρον να εξομαλύνει τις σχέσεις της με εμάς και να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, αντιστοίχως, όμως, κι εμείς έχουμε παρόμοιο συμφέρον να μην έχουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.
«Βγαίνουμε από την κρίση επειδή υπάρχει μία συστηματική προσπάθεια που αρχίζει να αποδίδει.
Προφανώς υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να κλείσουν, απλώς πρέπει να βλέπει κανείς τη μεγάλη εικόνα, που δείχνει, όχι απλώς ότι έχει γυρίσει σελίδα η οικονομία, αλλά αρχίζει αυτό σιγά σιγά να φαίνεται και στην κοινωνία, π.χ. το λιανεμπόριο αυξήθηκε για πρώτη φορά μέσα στην κρίση» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης