Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Υποχώρησε στο 1,4% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2017

Ευρωζώνη: Υποχώρησε στο 1,4% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2017
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχώρησε στο 1,7%
Περαιτέρω πτώση από τον στόχο της ΕΚΤ κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά (17/1) προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί νωρίτερα εντός του μήνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,4% σε ετήσια βάση, έναντι 1,5% τον προηγούμενο μήνα, με τους κλάδους τηλεπικοινωνιών, ενδυμάτων και τροφίμων να ασκούν τις μεγαλύτερες καθοδικές πιέσεις.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέστησε σαφές ότι αναμένει ο γενικός πληθωρισμός να παραμείνει ασθενής κατά τους προσεχείς μήνες, κυρίως λόγω των αυξήσεων που σημείωσαν οι τιμές τις ενέργειας τους προηγούμενου μήνες.
Ωστόσο, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ, παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9%.
Για το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε το 1,7% έναντι 1,8% τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε σε Δανία (-0,8%), Ιρλανδία και Φινλανδία (-0,5%), ενώ στον αντίποδα, η μεγαλύτερη άνοδος σηηεμιώθηκε στι Λιθουανία και Εσθονία (αμφότερες στο +3,8%).
Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2017, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 23 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα, ενώ αυξήθηκε μόλις σε ένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης