Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταϊκούρας (ΝΔ): Αυταπάτη τα δήθεν «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια – Ο πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες

Σταϊκούρας (ΝΔ): Αυταπάτη τα δήθεν «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια – Ο πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες
Η κυβέρνηση "δημιουργεί απόθεμα προκειμένου να καλλιεργήσει τη νέα αυταπάτη της δήθεν «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια", αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας
Δεν είναι σήμερα εφικτή η πλήρης και καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, υπογραμμίζει ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ίδιος κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι για μία ακόμη φορά «δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες.
Προσεγγίζει την πραγματικότητα με λεκτικές ακροβασίες, επικοινωνιακά περιτυλίγματα και μια αισιοδοξία που γρήγορα αποδεικνύεται -από τα ίδια τα γεγονότα- ανεδαφική».
Ωστόσο, «κάθε φορά  η «πρόσκρουση» με την πραγματικότητα αποδεικνύεται οδυνηρή για τη χώρα και τους πολίτες.
Αυτό έγινε πριν τις πρώτες εκλογές του 2015, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του 1ου εξαμήνου του 2015, πριν το δημοψήφισμα και την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.
Αυτό θα γίνει και τώρα», όπως αναφέρει.
Υπενθυμίζει  ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, έχει δεσμευτεί στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018 και συμπληρώνει ότι η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του χρέους όχι μόνο έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι, αλλά εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί από κάποιον αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει πως η κυβέρνηση «δημιουργεί απόθεμα προκειμένου να καλλιεργήσει τη νέα αυταπάτη της δήθεν «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια.
Εκτός όμως του ότι η πλήρης και καθαρή έξοδος, αν και επιθυμητή, δεν είναι σήμερα εφικτή, ο τρόπος δημιουργίας του ταμειακού αποθέματος δεν είναι ορθολογικός.
 Και αυτό γίνεται με τη χρήση δανειακών πόρων, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, με την ακριβή έξοδο στις αγορές, με την υπερφορολόγηση των πολιτών, με το υποχρεωτικό «σκούπισμα» των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου και με την εσωτερική στάση πληρωμών.
Δηλαδή γίνεται εις βάρος της πραγματικής οικονομίας».
Ακόμη, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ σημειώνει ότι  «τρεις αριθμοί συμπυκνώνουν και αποτυπώνουν την επώδυνη πραγματικότητα: έχουν ψηφιστεί 14,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς την εφορία ξεπέρασαν -για πρώτη φορά- τα 100 δισ. ευρώ και έχουν επιβληθεί κατασχέσεις σε 1 εκατομμύριο πολίτες».
«Οι δε μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί περιουσιών είναι «προ των πυλών». Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανερμάτιστης και αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αφού «κατρακύλησε» την οικονομία και πάλι στην ύφεση την περίοδο 2015-2016, φαίνεται να επιτυγχάνει ασθενικό ρυθμό μεγέθυνσης το 2017, ψαλιδισμένο κατά περίπου 40% από τις αρχικές προβλέψεις της», ενώ τονίζει ότι υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς στόχους με την ανελέητη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή επί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και με τη διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών.
«Αποδεικνύεται έτσι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί, δεν ξέρει και δεν θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Κάνοντας αναφορά στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, αφού σημειώνει ότι «η μη επίλυση ενός προβλήματος δεν είναι πάντοτε αρνητική εξέλιξη, όταν θέτεις, υποστηρίζεις και επιτυγχάνεις να υφίστανται «κόκκινες γραμμές», όταν λειτουργείς με όρους εθνικής υπευθυνότητας και γνήσιου πατριωτισμού», προσθέτει ότι «αυτό έπραξε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2007-2008, καθορίζοντας το πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος, το οποίο αποτελεί και τη βάση της εθνικής θέσης μεταγενέστερα».
Κατά τον ίδιο, «η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα επιπόλαια και με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ως εκ τούτου ανεύθυνα.
Ενώ έχει εσωτερικές αντιφάσεις και δεν φαίνεται να διαθέτει ενιαία θέση, ενώ βγάζει αρχικά οξύτατες και άστοχες ανακοινώσεις κατά της Εκκλησίας, για να στείλει στη συνέχεια επιστολές μετάνοιας, προχωρώντας και σε συναντήσεις μαζί της, ξιφουλκεί κατά της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την για διγλωσσία, απορυθμίζοντας αντί να σφυρηλατεί το εσωτερικό μέτωπο».
 «Άλλωστε η χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή από παλιά», συμπληρώνει ο κ. Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι κορυφαία στελέχη, νυν υπουργοί του, την περίοδο 2007-2008 προέτρεπαν την τότε κυβέρνηση της ΝΔ να δεχθεί τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική ονομασία της.
«Τώρα, επιδίδεται σε μυστική διπλωματία, χωρίς ενημέρωση της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωτικά την ευθύνη των χειρισμών για την εξέλιξη του θέματος.
Η ΝΔ θα κινηθεί και πάλι με όρους εθνικής υπευθυνότητας», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης