Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Μετά το Μνημόνιο τι;

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Μετά το Μνημόνιο τι;
Κοινή συνισταμένη των περισσοτέρων τοποθετήσεων ήταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει την περιορισμένη έστω ανάκτηση της δημοσιονομικής αυτονομίας μετά την έξοδο από το Μνημόνιο
“Μετά το μνημόνιο τι;”, ήταν το ερώτημα που έθεσε στην αφετηριακή του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, και γύρω από το οποίο κινήθηκαν εν πολλοίς οι τοποθετήσεις των στελεχών.
Κοινή συνισταμένη των περισσοτέρων τοποθετήσεων ήταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει την περιορισμένη έστω ανάκτηση της δημοσιονομικής αυτονομίας μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, τον επόμενο Αύγουστο, για να προωθήσει το δικό της σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας που να είναι σε συμφωνία με τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματος, που σε σημαντικό βαθμό έχει αλλοιωθεί.
Περιορισμένες και όχι έντονες ήταν οι φωνές κριτικής, ενώ αισθητή θέλησαν να κάνουν την παρουσία τους με κείμενα τοποθετήσεων η ομάδα των “53”, της οποίας άτυπος επικεφαλής είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η “Πλατφόρμα 2010”, στην οποία ανήκουν οι κ.κ. Παπαδημούλης, Μπαλάφας, Δούρου, Ζαχαριάδης.
Το στίγμα δίνει το σχέδιο συμπερασμάτων που κατέθεσε η Πολιτική Γραμματεία και στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «το γεγονός ότι η έξοδος από τα Μνημόνια έχει μια αριστερή υπογραφή είναι καθοριστικό».
Στο σχέδιο καταγράφονται τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην τριετία ενώ γίνεται αναφορά στην εξωτερική πολιτική με αφορμή το Σκοπιανό. Στο κείμενο τονίζεται η ανάγκη “να παρθούν οι αποφάσεις για την επίλυση της ονομασίας της πΓΔΜ”, και τίθεται το ιδεολογικό πλαίσιο της επικείμενης αντιπαράθεσης γύρω από το όνομα: “είναι μια πρόκληση οικονομική και γεωπολιτική, μα πάνω από όλα είναι μια μάχη ενάντια στους εθνικιστικούς διχασμούς που κυριάρχησαν στα Βαλκάνια τα τελευταία 25 χρόνια ...Στην Ελλάδα, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, μιας ισχυρής αριστερής δύναμης στην κυβέρνηση, επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου, προσαρμοσμένου στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα, που να ενοποιεί όλες τις υπαρκτές, αντιεθνικιστικές δυνάμεις που τέμνουν οριζόντια το πολιτικό σύστημα”.
Η Κ.Ε καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα, και επιτίθεται στην ηγεσία της ΝΔ την οποία, στην γραμμή του πρωθυπουργού κατηγορεί ότι “παλινωδεί μεταξύ της «θέσης του Βουκουρεστίου» και της στήριξης των εθνικιστικών συλλαλητηρίων, δικαιώνοντας έτσι πολιτικά τη στρατηγική του Α. Σαμαρά το 1993”.

Οι “53”
Η τάση των «53», στο δικό της κείμενο μιλά για αριστερή στροφή που θα ακυρώσει στην πράξη τις δεξιόστροφες παρά φύσιν συμπράξεις -εννοώντας την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Αναφέρονται και στην επόμενη ημέρα του Μνημονίου: «Ο στόχος της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 αποτελεί ασφαλών μια κρίσιμη καμπή αλλά δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση κυριαρχίας κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής...Η παράλογη επιτροπεία μετά την έξοδο έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας, δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς».
Αναφέρονται στο Σκοπιανό ζητώντας «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, μακριά από εθνικιστικές αντιλήψεις», και ασκούν κριτική στην στάση της κυβέρνησης έναντι της Εκκλησίας.

Η πλατφόρμα 2010

Το δικό της κείμενο 10 σημείων κατέθεσε η «Πλατφόρμα 2010», με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ «να σχεδιάσουν από τώρα την «επόμενη μέρα και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2019-2023». Για την μετά το Μνημόνιο εποχή σημειώνουν: «Ο βαθμός ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής μεγαλώνει σημαντικά και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με σοβαρότητα και αναπτυξιακό σχέδιο. Η χώρα χρειάζεται ουσιαστικό πολιτικό διάλογο και προγραμματική αντιπαράθεση για το πώς θα οικοδομήσουμε την μεταμνημονιακή Ελλάδα, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε συμφέρον να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια, κόντρα στην καταστροφολογία και τον μηδενισμό», τονίζουν τα μέλη της «Πλατφόρμας 2010».
Στέλνουν μήνυμα στο Κίνημα Αλλαγής αναφέροντας ότι «Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα δε μπορεί να είναι και να συμπεριφέρεται ως αντιαριστερά σε πλήρη αναντιστοιχία με την στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση».

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης