Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προβληματισμός στην κυβέρνηση από το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη για το "Μακεδονικό" - Λαοθάλασσα 100 χιλ. Ελλήνων

Προβληματισμός στην κυβέρνηση από το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη για το
Για ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση έκανε λόγο ο Δ. Καμμένος - Η εθνική ευκαιρία να μη γίνει εθνική ήττα τόνισε ο Γ. Βαρεμένος
(upd5) Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά το χθεσινό ογκώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπολογίζεται ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 100.000 άτομα.
Ήδη οι πρώτες δηλώσεις στελεχών και βουλευτών από το κυβερνητικό στρατόπεδο απεικονίζουν τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ενισχύουν τον προβληματισμό για το πώς θα κινηθούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στο μείζον αυτό εθνικό θέμα, αν και εκτιμάται πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική της
Την ώρα που ο πρωθυπουργός υποστήριζε πως θα ήταν εθνική ανοησία να μην αξιοποιήσουμε μια ευκαιρία λύσης στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος έκανε λόγο για ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο που έστειλε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.
«Θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης.
Όποιος δεν ακούει πάει σε λάθος δρόμο» είπε ο κ.Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα από τα ονόματα που έχουν γίνει γνωστά για την ΠΓΔΜ.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένος υπογράμμισε πως υπάρχει ο κίνδυνος μια εθνική ευκαιρία να οδηγηθεί σε εθνική ήττα που μπορεί να σημαίνει απομόνωση της Ελλάδας.
«Προτιμούμε μια σύνθετη ονομασία ή μια σκέτη ονομασία με τη Μακεδονία όπως συμβαίνει σήμερα που την έχουν αναγνωρίσει 140 χώρες;
Υπάρχει ο κίνδυνος μια εθνική ευκαιρία να οδηγηθεί σε εθνική ήττα που μπορεί να σημαίνει απομόνωση της Ελλάδας που στα μάτια κάποιων θα φαίνεται γραφικότητα και επικράτηση του όρου Μακεδονία με χειρότερους όρους από ό,τι συμβαίνει τώρα.
Θέλουμε να υπάρχει το κράτος των Σκοπίων ώστε να μην έχουμε μεγάλες Αλβανίες και άλλα;
Θέλουμε μια εξωστρεφή εξωτερική πολιτική τώρα που βγαίνουμε από τα Μνημόνια;» αναρωτήθηκε ο κ.Βαρεμένος, ο οποίος είπε ότι «χρειάζονται συναινέσεις απολύτως».
Πάντως, από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev στο περιθώριο της Συνόδου του Davos.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Μεγαλειώδες ήταν το το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον 100.000 πολίτες προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση τους κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της πΓΔΜ.
Το συλλαλτήριο ξεκίνησε στις 14:00 και είχε κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα».
Στην μεγαλειώδη συγκέντρωση που η Θεσσαλονίκη είχε να δει δεκαετίες οι μακεδόνες έστειλαν ένα μήνυμα η Μακεδονία είναι Ελληνική και προφανώς το μήνυμα αυτό θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να το αξιολογήσει και αποτιμήσει με την δέουσα προσοχή.
Ειδικότερα, στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια, κάποιοι φόρεσαν παραδοσιακές στολές, ενώ δεν έλειψαν από το πλήθος και οι αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη.



Η παραλιακή λεωφόρος έχει αποκλειστεί από τους συγκεντρωμένους, που καλύπτουν όλη την περιοχή, από το σημείο που έχει στηθεί η εξέδρα  στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι  την πλευρά του Λευκού Πύργου και  το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς».
Σημειώνεται ότι στη συμπρωτεύουσα έφτασε  κόσμος με λεωφορεία από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να διαδηλώσει κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.



Μάλιστα, ραντεβού στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι έδωσαν (σύμφωνα με τους οργανωτές της διαδήλωσης) περίπου 100.000 άτομα, καθώς χιλιάδες έφτασαν στη θεσσαλονίκη από άλλες πόλεις της χώρας.
Tο "παρών" στο συλλαλητήριο δίνουν και  βουλευτές της ΝΔ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων,ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Β. Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.
Ειδικότερα, οι  βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονται στο συλλαλητήριο είναι ο  Κ. Γκιουλέκας, Στ. Καλαφάτης, Ε. Ράπτη, Σ. Αναστασιάδης, Κ. Καραμανλής του Αχιλλέα, Μ. Αντωνίου.



Ακόμη, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων,  Κ. Κατσίκης, Γ. Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Π. Σγουρίδης.
Από την Ένωση Κεντρώων, εκτός από τον πρόεδρό της Β. Λεβέντη, είναι και οι βουλευτές του κόμματος  Μ. Γεωργιάδης, Γ. Λαζαρίδης, Αρ. Φωκάς.
Στο συλλαλητήριο είναι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, ο οποίος νωρίτερα σήμερα πραγματοποίησε  πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, προτρέποντας τον κόσμο να συμμετέχει στο συλλαλητήριο.
Σημειώνεται ότι το συλλαλητήριο ξεκίνησε περίπου στις 14:00 με  χαιρετισμούς από εκπροσώπους ομοσπονδιών και συλλόγων και συνεχίζεται με τις ομιλίες.

Μητσοτάκης: Ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων
Ως μία μεγάλη λαϊκή διαμαρτυρία, που αποδεικνύει τη μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το σημερινό (21/1/2018) μαζικό συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για εν κρυπτώ κινήσεις και ανικανότητα στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.
«H εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία.
Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει:
«Μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Το ψήφισμα των διαδηλωτών με παραλήπτη το Μαξίμου

Με ψήφισμα που χαρακτηρίζει ως «μη επιτρεπτή» τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την γειτονική ΠΓΔΜ, ολοκληρώθηκε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το «Μακεδονικό».
Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής της διοργάνωσης, Όθων Ιακωβίδης, ανέγνωσε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Χαρακτήρισε μάλιστα το συλλαλητήριο ως «λαϊκή συνέλευση» και προειδοποίησε ότι «η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων τού Λαού στην εντολή αυτή του Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει τη Δημοκρατία».

Αναλυτικά το ψήφισμα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία
«Σήμερα, την 21η Ιανουαρίου 2018, ο Ελληνικός Λαός, ο κατά το Σύνταγμα κυρίαρχος του κράτους και εντολέας της Βουλής και της Κυβέρνησης, συνελθών σε μεγαλειώδη Λαϊκή Συνέλευση στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, για να αποφασίσει για τη θέση τού έθνους επάνω στο θέμα της εκχώρησης του ονόματος Μακεδονία στη γείτονα χώρα που θέλει να το υφαρπάσει καταπατώντας κάθε ιστορική και λογική τεκμηρίωση της πατρότητας τού μεγάλου αυτού ονόματος του,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΛΛΕΤΑΙ
προς την, κατά το Σύνταγμα, εντολοδόχο του Βουλή και Κυβέρνηση της Χώρας, να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αποδοχής της χρήσης τού, από αρχαιοτάτων χρόνων, Ελληνικού ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων του, που είναι ταυτόσημο με το όνομα «Ελλάς».
Το όνομα αυτό, που είναι η ταυτότητα του έθνους, αποτελεί ταυτόχρονα την ιερά κιβωτό και φορέα των ενδοξότερων σελίδων στην παγκόσμια ιστορία. Η σημερινή, εδώ, Λαϊκή Συνέλευση, δηλώνει αποφασισμένη, να το υπερασπισθεί μέχρις εσχάτων, κατά τον Ελληνικό τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα γράφει πάντοτε την ιστορία της.
Η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων τού Λαού στην εντολή αυτή του Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει τη Δημοκρατία.
Ο Λαός δεν θα μείνει απαθής θεατής. Είναι αποφασισμένος να επιβάλλει την απόφαση του και την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας που, με το Σύνταγμα, ορίζει ρητά και ξεκάθαρα, ποιος είναι εντολέας και ποιος εντολοδόχος.
Το ψήφισμα, εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ομοφώνως από την Ανοικτή Λαϊκή Συνέλευση που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, την 21η Ιανουαρίου 2018.
Για το «Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία 21 Ιανουαρίου 2018»

Επεισόδια από αντιεξουσιαστές
Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το μεσημέρι σήμερα (21/1/2018) στη Θεσσαλονίκη μεταξύ ομάδας αντιεξουσιαστών και πολιτών που λαμβάνουν μέρος στο συλλαλητήριο.
Αντιεξουσιαστές απέσπασαν την ελληνική σημαία από πολίτες, που συμμετέχουν στην κινητοποίηση και την έκαψαν, όπως μετέδωσε ο FocusFM.
Επιπλέον, ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε δύο μαθήτριες, που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και κατευθύνονταν στον χώρο του συλλαλητηρίου.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα κορίτσια, οι κουκουλοφόροι διαπληκτίστηκαν μαζί τους και μάλιστα ένας πολίτης καταγγέλλει τον από τη συμπλοκή τραυματίστηκε στο πρόσωπο.
Εν τω μεταξύ επίθεση εναντίον λεωφορείου που μετέφερε κόσμο στη Θεσσαλονίκη, στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, σημειώθηκε νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας.
Ειδικότερα, τη στιγμή που το λεωφορείο ήταν στην οδό Πανεπιστημίου, άγνωστα άτομα εμφανίστηκαν στη συμβολή με την Εμμανουήλ Μπενάκη και πέταξαν πέτρες.
Από την επίθεση δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, αλλά προκλήθηκαν φθορές στο όχημα.
Νωρίτερα άγνωστοι κόλλησαν στους δρόμους γύρω από τον Λευκό Πύργο αφίσες με συνθήματα κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη,  ο οποίος έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες εν μέσω διαπραγμάτευσης Ελλάδας- Σκοπίων και δεν θα παραστεί.
Τα φυλλάδια , σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival, δεν έχουν καμία σχέση με σημερινή διοργάνωση, ενώ δόθηκε εντολή από τη συντονιστική επιτροπή να απομακρυνθούν άμεσα.
Παράλληλα, στην Αθήνα σημειώθηκε επίθεση από αγνώστους σε λεωφορείο στην οδό Πανεπιστημίου που θα μετέφερε διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, αλλά μόνο φθορές στο όχημα.

Όχι λύση φερετζές στο Μακεδονικό
 
Του Σπύρου Γκουτζάνη

Το χθεσινό μεγάλο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό, σηματοδοτεί την δυναμική είσοδο του λαϊκού παράγοντα στο πολιτικό προσκήνιο.
Αποτελεί την έκφραση του υγιούς εθνισμού και πατριωτισμού των Ελλήνων, παράγει αποτελέσματα και στέλνει μηνύματα, εντός και εκτός συνόρων. Όπως ήταν αναμενόμενο, την λαική δυναμική που δημιουργεί το εθνικό θέμα, επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν εθνικιστικές δυνάμεις ή και πολιτικοί φορείς προς ίδιον κομματικό όφελος. Αλλά και από την αντίθετη δυνάμεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος –που παθαίνουν αλεργία με ότι εθνικό-, μπαίνουν στον πειρασμό να χαράξουν με βάση το Μακεδονικό την διαχωριστική γραμμή με εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις.
Τον ΣΥΡΙΖΑ τον οδήγησε στην εξουσία η δύναμη του ελληνικού εθνισμού. Κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 γιατί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού διοχέτευσε την αγανάκτηση και το αίσθημα εθνικής ταπείνωσης που προκαλούσε η ιταμή συμπεριφορά των δανειστών, στο μόνο κόμμα που ήταν τότε διαθέσιμο και έδινε πιστοποιητικά αντίστασης. Πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ την σύμπτωση του κοινωνικού με το εθνικό αίτημα μεγιστοποιώντας το πολιτικό αποτέλεσμα. Διατήρησε την εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2015, παρά την συνθηκολόγηση του Ιουλίου και την αθέτηση της ετυμηγορίας του δημοψηφίσματος, γιατί ο λαός πίστεψε ότι έδωσε τη μάχη και ηττήθηκε. Υπό την επήρεια του σοκ της εθνικής ήττας, ο ελληνικός λαός αφενός δεν αντελήφθη τι είχαν ψηφίσει με το τρίτο μνημόνιο όλες οι πολιτικές δυνάμεις, και αφετέρου δεν είχε καμία διάθεση να επιστρέψει στα κόμματα που πρώτα χρεωκόπησαν την χώρα και μετά συμφώνησαν στην απώλεια της κρατικής κυριαρχίας δια των μνημονίων.
Δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει αντιληφθεί την δυναμική που τον οδήγησε στην κατάκτηση και στην διατήρηση της εξουσίας. Ανοίγοντας η κυβέρνηση βιαστικά και δίχως την κατάλληλη προετοιμασία, τόσο στο πεδίο της διαπραγμάτευσης όσο και στο επίπεδο της κοινής γνώμης το Μακεδονικό, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη  με τον λαϊκό παράγοντα. Έτι περαιτέρω είναι πολύ πιθανό να εκφραστεί στο Μακεδονικό η συνολική δυσαρέσκεια που προκαλεί η οικονομική πολιτική και η παρατεταμένη εθνική ταπείνωση. Υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι καθόλου συμπτωματικό ότι το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μετά τον Σεπτέμβριο του 2015.
Φυσικά είναι ευχής έργο να λυθεί το Μακεδονικό. Επιπλέον, μία θέση για το όνομα που δεν θα έχει τον όρο «Μακεδονία», δεν είναι ρεαλιστική με βάση τις συνθήκες και τους διεθνείς συσχετισμούς και δεν θα είναι διεθνώς υπερασπίσιμη. Πέραν αυτού όμως, θα πρέπει να επιδιωχθεί και να διασφαλιστεί μία συμφωνία που να περιφρουρεί το αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας των Ελλήνων και θα ακυρώνει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Να μην είναι μία λύση «φερετζές». Σε κάθε περίπτωση να μην είναι μία λύση που θα συνιστά νέα εθνική ήττα ή θα εκληφθεί σαν εθνική ήττα από τον ελληνικό λαό. Αυτές οι προυποθέσεις όμως δεν φαίνεται να υπάρχουν. Τόσο οι δηλώσεις της ηγεσίας των Σκοπίων όσο και του Μάθιου Νίμιτς, συνηγορούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τούτων δοθέντων μοιάζει βιαστική η αποδοχή του αιτήματος για συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός.
Ο ελληνικός εθνισμός που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ, αν τον υποτιμήσει και δεχθεί μία λύση «φερετζέ», θα τον φέρει απέναντι στον λαϊκό παράγοντα. Θα οδηγήσει όχι απλώς σε δεινή ήττα στις προσεχείς εκλογές, αλλά στα ποσοστά που βρισκόταν πριν τη μνημονιακή εποχή ενώ θα χρεώσει στην αριστερά το στίγμα της εθνικής μειοδοσίας. Τούτων δοθέντων το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναζητήσει έναν εύσχημο τρόπο για να παγώσει το ζήτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης