Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το Eurogroup δεν αποδεσμεύει στις 22/1 την δόση για την Ελλάδα - Σκληρή η εποπτεία

FT: Το Eurogroup δεν αποδεσμεύει στις 22/1 την δόση για την Ελλάδα - Σκληρή η εποπτεία
Το Eurogroup αύριο (22/1/2018) δεν θα αποδεσμεύσει την επόμενη δόση, που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 6,7 δισ. Ευρώ, καθώς θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί νέος έλεγχος στις αρχές Φεβρουαρίου
Την πρόοδο της Ελλάδας στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να χαιρετήσει αύριο (22/1/2018) το Eurogroup αλλά θα της ζητήσει και προσήλωση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στις αγορές, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην οποία θα προεδρεύσει ο νέος επικεφαλής του οργάνου, Mário Centeno, πρόκειται να επιβεβαιωθεί ότι η Αθήνα έχει υιοθετήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των 113 μεταρρυθμίσεων για τις οποίες η χώρα δεσμεύτηκε στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ.
Οι μεταρρυθμίσεις ποικίλλουν και αφορούν από αλλαγές στην αγορά εργασίας μέχρι την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, που εμποδίζουν μεγάλη τουριστική επένδυση στην Αθήνα, ύψους 7 δισ.ευρώ.
Ωστόσο η Ελλάδα για να λάβει την επόμενη δόση, που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 6,7 δισ. Ευρώ, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί νέος έλεγχος στις αρχές Φεβρουαρίου ώστε να διασφαλιστεί ότι έχουν ολοκληρωθεί τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Ωστόσο, κατά την αυριανή συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών θα επιβεβαιώσουν ότι η επιτευχθείσα πρόοδος ολοκληρώνει την τρίτη αξιολόγηση.
Εξάλλου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μία καθυστέρηση θα μπορούσε να καθυστερήσει μία μικρή έξοδο της χώρας στις αγορές στα τέλη Ιανουαρίου, που ωστόσο αποτελεί μεγάλο βήμα για την Ελλάδα, η οποία επιδιώκει να τερματίσει την εξάρτησή της από τα κεφάλαια των διεθνών δανειστών και να ανακτήσει την  κυριαρχία της στην οικονομική πολιτική.
Ο Centeno, υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας που αντικατέστησε τον  Jeroen Dijsselbloem στην ηγεσία του Eurogroup, υποβάθμισε τη σημασία οποιασδήποτε καθυστέρησης, όπως και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα.
«Υπήρξε μεγάλη ώθηση με την υιοθέτηση των προαπαιτούμενων μέτρων» δήλωσε ο Centeno εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της Ελλάδας.
Ωστόσο, το επόμενο διάστημα το Eurogroup και η Αθήνα θα πρέπει να ασχοληθούν με το πλέον θεμελιώδες ζήτημα, αυτό της μετάβασης της χώρας στην οικονομική κανονικότητα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το είδος της ελάφρυνσης του χρέους.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι αναμένουν, πως οι συνομιλίες για το χρέος θα αρχίσουν τον Μάρτιο 2018.
Με δεδομένη την αντίδραση των χωρών της Ευρωζώνης σε περικοπές του χρέους, οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλα μέτρα, όπως η αναδιάρθρωση των προηγούμενων δανείων διάσωσης και η η απόδοση των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα.
Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που εξετάζουν οι επενδυτές καθώς εκτιμούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά τη λήξη των προγραμμάτων διάσωσης.
Η Ευρωζώνη αναμένεται να ακολουθήσει τη συνήθη διαδικασία επιτροπείας, ώστε να διασφαλίσει πως η Ελλάδα δεν θα βρεθεί εκ νέου σε δύσκολη κατάσταση.
Αυτή περιλαμβάνει αξιολογήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - διαδικασία που παραμένει σε ισχύ έως ότου αποπληρωθεί το 75% των χρημάτων διάσωσης. 
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, την οποία επικαλούνται οι Financial Times, η Ευρωζώνη θα είναι «λίγο πιο σκληρή» στην περίπτωση της Ελλάδας, λόγω του τεράστιου ποσού που οφείλει, με ισχυρή την πιθανότητα να είναι πιο συχνές  οι αξιολογήσεις και η αποστολή ελεγκτών στη χώρα.
Βέβαια, αναφέρει το δημοσίευμα, αυτή η στάση ενδεχομένως να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας για ανισότιμη μεταχείριση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που υπήχθησαν σε προγράμματα διάσωσης.
Μια πρόσθετη κίνηση θα μπορούσε να είναι η δημιουργία προληπτική γραμμή πίστωσης από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης  τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Ο Guntram Wolff, επικεφαλής του think tank, Bruegel, δήλωσε ότι τέτοιου είδους κινήσεις αποτελούν μέρος μιας «συζήτησης που χρειάζεται να γίνει τώρα», καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της αγοράς.
Θα ήταν «πολύ δύσκολο» για την Ελλάδα να στηριχθεί καθαρά στη χρηματοδότηση της αγοράς τα επόμενα χρόνια, εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω πτώση των επιτοκίων που θέλουν οι επενδυτές σε αντάλλαγμα για την αγορά του χρέους της χώρας, υποστήριξε.
Πρόσθεσε ότι η ελάφρυνση του χρέους ή η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και έτσι να μειώσουν το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι, ενώ υπήρξε ενδιαφέρον και θετική αντιμετώπιση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής εκ μέρους της Ευρωζώνης, δύσκολα αποδέχεται μία τέτοια ρύθμιση η Αθήνα.
«Το πρώτο βήμα για ένα τέτοιο προληπτικό πρόγραμμα είναι κάποιος να το ζητήσει», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει με πολύ σαφή τρόπο ότι δεν υπάρχει προθυμία να υποβάλει αίτηση για το εν λόγω πρόγραμμα», ξεκαθάρισε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης