Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sky News: Πάνω από 100 χιλ. Έλληνες ζήτησαν από την πΓΔΜ να σταματήσει να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία

Sky News: Πάνω από 100 χιλ. Έλληνες ζήτησαν από την πΓΔΜ να σταματήσει να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία
Η Αθήνα υποστηρίζει ότι το όνομα Μακεδονία υποδηλώνει ότι τα Σκόπια έχουν εδαφικές αξιώσεις στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας
Πάνω από 100 χιλ. Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με το αίτημα να σταματήσει η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να χρησιμοποιεί το όνομα "Μακεδονία", σχολιάζει σήμερα το βρετανικό Sky News.
Το συλλαλητήριο αποτελεί μέρος μιας 27χρονης διαφωνίας μεταξύ της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας, της οποίας η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα και την πΓΔΜ.
Το 1991, η χώρα, γειτονική της επαρχίας, έγινε γνωστή ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - ή ΠΓΔΜ - μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας.
Η Ελλάδα αντιτίθεται στο όνομα από τότε, λέγοντας ότι η περιοχή της έχει ονομαστεί Μακεδονία από τότε που ο Μέγας Αλέξανδρος, γνωστός και ως Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδόνας, κυριάρχησε από το 336 π.Χ.
Η Αθήνα υποστηρίζει ότι το όνομα Μακεδονία υποδηλώνει ότι τα Σκόπια έχουν εδαφικές αξιώσεις στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας.
Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου υποστήριξαν ότι 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Κυριακής, ενώ η αστυνομία έκρινε ότι το πλήθος ήταν 100.000.
Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μάλιστα, το Sky News υπενθύμισε ότι το 2004, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ George W Bush προκάλεσε τον θυμό των Ελλήνων όταν αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία.
Μέχρι τότε, όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εκτός από την Τουρκία είχαν στηρίξει την Ελλάδα αρνούμενες να αναγνωρίσουν το νέο όνομα του βαλκανικού κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης