Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα πλησιάζει στην έξοδο από τα μνημόνια - Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Η Ελλάδα πλησιάζει στην έξοδο από τα μνημόνια - Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Η Ελλάδα κάνει ακόμα ένα προς την έξοδο από τα μνημόνια
Στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 αλλά στην επόμενη μέρα αναφέρεται το Bloomberg, με αφορμή τη σημερινή (22/1/2018) συνεδρίαση του Eurogroup.
«Η Ελλάδα πλησιάζει σε ένα ορόσημο στην ιστορία της οικονομικής κρίσης της, καθώς κάνει ακόμα ένα βήμα προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης και οι δανειστές της αναμένεται να αρχίσουν τη συζήτηση για ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανείων της» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν για την εκταμίευση 6,7 δισ. ευρώ κατά τις επόμενες εβδομάδες.
«Έχουν ικανοποιήσει και με το παραπάνω τα προαπαιτούμενα για την προετοιμασία ενός ισορροπημένου προϋπολογισμού» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Dana Reizniece-Ozola.
«Πιθανόν, το τρίτο πρόγραμμα θα γίνει αποδεκτό και τότε η επόμενη δόση θα μπορεί να εκταμιευτεί στην Ελλάδα» επεσήμανε η ίδια.

Η επόμενη μέρα

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι σε τι είδους συμφωνία θα μπει μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.
Η Ελλάδα σήμερα οφείλει στους Ευρωπαίους ομολόγους της 224 δισ. ευρώ ένα ποσό ενισχύει την επιθυμία των δανειστών να παρακολουθούν στενά την Ελλάδα ακόμα και μετά τη λήξη της άμεσης εποπτείας.
Εξάλλου, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ότι -εάν κριθεί απαραίτητο- θα προχωρήσουν σε περαιτέρω αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν δώσει στην Ελλάδα μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, μια δέσμευση που πιθανότατα θα συνδυαστεί με στενή εποπτεία ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων.
Οι μηχανισμοί ενός τέτοιου μηχανισμού επιτήρησης, καθώς και ο τύπος και η έκταση της ελάφρυνσης του χρέους που θα λάβει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της κατά τους επόμενους έξι μήνες.
Η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας δήλωσε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά καθώς σημειώθηκαν υψηλότερες εισπράξεις φόρων με μια ανεξάρτητη φορολογική αρχή, ενώ έχει βελτιωθεί και το ασφαλιστικό σύστημα.
«Αλλά υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, χώρες της ευρωζώνης που έχουν συμμετέχει σε προγράμματα διάσωσης όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία έχουν μπει σε ένα καθεστώς που ονομάζεται «εποπτεία μετά το πρόγραμμα», σύμφωνα με το οποίο τα οικονομικά του παραμένουν υπό στενή παρακολούθηση και υπόκεινται σε εξαμηνιαίες οικονομικές και χρηματοοικονομικές αξιολογήσει έως να αποπληρώσουν το 75% της βοήθειας που έχουν λάβει.
«Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας, τόσο το ύψος του χρέους της χώρα, η πιθανή περαιτέρω ελάφρυνση που θα λάβει αλλά και το ιστορικό της όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σημαίνει ότι η Αθήνα αναμένεται να υποστεί αυστηρότερο έλεγχο από ό,τι άλλες χώρες» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης