Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Θα παραμείνουν σε restricted default οι τράπεζες λόγω capital controls - Μπορούν να αντέξουν "μέτριο" stress tests

Fitch: Θα παραμείνουν σε restricted default οι τράπεζες λόγω capital controls - Μπορούν να αντέξουν
Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες σε οποιαδήποτε επιδείνωση του ελληνικού λειτουργικού περιβάλλοντος
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι πολλαπλές, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος επισημαίνει ότι λόγω των capital controls ο ελληνικός κλάδος θα παραμείνει σε καθεστώς restricted default (RD) βραχυπρόθεσμα.
Ειδικότερα, σε σημερινή (23/1/2018) ανάλυση με τίτλο "Greek Banks Still Face Multiple Challenges" (Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Fitch τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες σε οποιαδήποτε επιδείνωση του ελληνικού λειτουργικού περιβάλλοντος λόγω της εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους, του υψηλού κεφαλαιακού βάρους λόγω αυξημένων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και της στενής ρευστότητας.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στις βαθμολογίες βιωσιμότητας του «ccc».
Οι δείκτες NPE / ακαθάριστων δανείων των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών (Alpha, Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς) είναι εξαιρετικά υψηλοί, κυμαινόμενοι από 45% στην Eurobank έως 55% στην Πειραιώς στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, παρά τη βελτίωση της περιόδου 2016-2017.
Η Fitch αναμένει ότι ο ρυθμός μείωσης των NPEs θα επιταχυνθεί φέτος, με τις προσπάθειες να υποστηρίζονται από την ανάκαμψη της οικονομίας, τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων και την εισαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών και του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Ωστόσο, η πρόοδος θα εξαρτηθεί από ένα σταθερό λειτουργικό περιβάλλον και μια καλά λειτουργούσα αγορά για προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.
Η εισαγωγή του νέου λογιστικού προτύπου (IFRS 9) την 1η Ιανουαρίου 2018 είναι πιθανό να έχει οδηγήσει σε μια εφάπαξ αύξηση των προβλέψεων των τραπεζών, αλλά ο αντίκτυπος του ρυθμιστικού κεφαλαίου θα είναι περιορισμένος, δεδομένου του μεγάλου χρονοδιαγράμματος σταδιακής εισαγωγής.
Μόνο το 5% των επιπτώσεων θα ληφθεί υπόψη το 2018, αυξάνοντας το ποσοστό σταδιακά στο 15% το 2019 και στο 30% το 2020.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να διατηρήσουν την ουσιαστική εξάρτησή τους από την ΕΚΤ (Emergency Liquidity Assistance - ΕLΑ) για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα.
Ωστόσο, η εξάρτηση μειώνεται, με τη βοήθεια εισροών καταθέσεων, απομόχλευσης, πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά και έκδοσης καλυμμένων ομολογιών.
Οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 3,4 δισ. ευρώ (3%) την περίοδο Ιουλίου-Νοεμβρίου 2017, αντανακλώντας τη μειωμένη αβεβαιότητα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2017 και την έντονη τουριστική περίοδο.
Η Fitch αναμένει να συνεχιστούν οι μετριοπαθείς εισροές καταθέσεων, καθώς οι νέες καταθέσεις δεν υπόκεινται πλέον σε κεφαλαιακούς περιορισμούς, αλλά η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει ευαίσθητη στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν σε δοκιμασία ακραίων καταστάσεων πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018.
Τα stress test θα πραγματοποιηθούν με βάση τους ισολογισμούς στο τέλος του 2017, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα σχέδια μείωσης των NPE των τραπεζών.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν αποθέματα που θα μπορούσαν να αντέξουν στο μέτριο stress tests.
Δεν είναι όμως σαφές πώς θα γίνει η αξιολόγηση (ποια τα σενάρια), αλλά η Fitch εκτιμά ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αύξηση των προβλέψεων σε ποσοστό 32% - 37% των ακαθάριστων δανείων (από 23% - 26% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017).
Οι συνεχιζόμενοι έλεγχοι κεφαλαίου στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι οι τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν στην κατηγορία «RD» (επιλεκτική χρεοκοπία) στο εγγύς μέλλον.
Οι αναβαθμίσεις θα απαιτούσαν σημαντική περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, κάτι που φαίνεται ελάχιστα πιθανό τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Τέλος, η Fitch γνωστοποιεί ότι θα συζητήσει για τις ελληνικές τράπεζες στο Credit Seminar για την Ελλάδα στην Αθήνα την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης