Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pantelakis Sec: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν IFRS9, TAR και stress test

Pantelakis Sec: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν IFRS9, TAR και stress test
Η Εθνική παραμένει προτιμόμενη μετοχή, ακολουθούμενη από την Alpha Bank
Δεν αναμένεται ένας γύρος μεγάλης κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την Pantelakis Securities, η οποία διατηρεί μια εποικοδομητική ματιά στον κλάδο, παρά τις αβεβαιότητες.
Ειδικότερα, στην σημερινή (23/1/2018) 23σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greek banks: Constructive view despite uncertainties" (Ελληνικές τράπεζες: εποικοδομητική στάση, παρά τις αβεβαιότητες), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Pantelakis Securities τοποθετεί στα 2,90 ευρώ την τιμή στόχο της Alpha Bank, στα 0,45 ευρώ της Εθνικής, στα 1,08 ευρώ της Eurobank και στα 3,70 ευρώ της Πειραιώς.
Όλες οι τράπεζες, πλην της Πειραιώς, έχουν σύσταση overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, με την Eurobank να αναβαθμίζεται σήμερα.
Για την Πειραιώς η σύσταση είναι Neutral, ουδετερότητα.
Όπως επισημαίνει η Pantelakis Securities, η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου (IFRS9) και τα stress test δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα νέο μεγάλο κύκλο ανακεφαλαιοποιήσεων, ενώ η επίτευξη των στόχων για τη μείωση των NPEs παραμένει κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη στάση της ΕΚΤ.
Η Εθνική παραμένει προτιμόμενη μετοχή, ακολουθούμενη από την Alpha Bank.

Οι κανονιστικές "ασκήσεις" θα αποδειχθούν διαχειρίσιμες

Παρά το γεγονός ότι η "τρομοκρατία" των AQR έχει μειωθεί, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μια κανονιστική "υπερφόρτωση" μέχρι τον Μάιο, μια "σούπα" ακρωνύμιων με IFRS9, TAR, TRIM και ST (stress test).
Η μετάβαση στο IFRS9 αντιπροσωπεύει μια πιθανότητα κάλυψης με χαμηλή κεφαλαιοποίηση και δεν υπάρχει κίνδυνος dilution.
Ακόμη και μετά από ένα κόστος 200-250 μ.β. και μια επανάληψη του αρνητικού σεναρίου όπως το 2015, οι τράπεζες θα διατηρήσουν επαρκή αποθέματα ασφαλείας για τις επικείμενες δοκιμές αντοχής: 1,4 έως 1,9 δισ. ευρώ
εκάστη για Εθνική και Alpha Bank, 0,4 δισ. ευρώ για τη Eurobank και 1,2 δισ. ευρώ για την Πειραιώς, λόγω των CoCos ύψους 2,04 δισ. ευρώ.

Η επίτευξη των στόχων για τα NPE παραμένει καθοριστική

Οι στόχοι γίνονται όλο και περισσότερο απαιτητικοί, ενώ ο SSM αναμένεται να οριστικοποιήσει σύντομα τις κατευθυντήριες γραμμές προβλέψεων για τα νέα και παλαιότερα NPEs.
Η Pantelakis πιστεύει ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να επιτρέψει ένα ρυθμό μείωσης NPEs φιλικό προς τους μετόχους (αντί να πιέζει για πωλήσεις εξπρές).

Μια διαδρομή rollercoaster

Οι τελευταίοι έξι μήνες θύμισαν λίγο από τις ταραχώδεις περιόδους των ελληνικών τραπεζών.
Έχοντας ενισχυθεί στις αρχές του 2017 (ως δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία), ο τραπεζικός τομέας βίωσε ένα επιθετικό sell off από τα μέσα Ιουλίου.
Τότε ήταν που το ΔΝΤ ζήτησε από την Ελλάδα αναθεώρηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, δίνοντας το έναυσμα των πωλήσεων.
Επιπλέον, οι καθυστερήσεις στην έναρξη των πολυαναμενόμενων ηλεκτρονικών δημοπρασιών, συνέβαλε στη bearish στάση.
Αυτές οι πιέσεις πλέον έχουν μειωθεί σημαντικά, επιτρέποντας στις μετοχές να ανακτήσουν το μεγαλύτερο από το χαμένο έδαφος.
Και αυτό διότι, πρώτον, το ΔΝΤ υποχώρησε από την απαίτηση για AQR, η ΕΚΤ αποφάσισε να επισπεύσει τα stress test, ενώ το σημαντικότερο, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν τους στόχους μείωσης των NPEs.
Επίσης, πλέον αναμένεται περισσότερη πρόοδος στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας, ενώ οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου.

Μια σούπα ακρωνύμιων

Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, με μια σειρά ρυθμιστικών ασκήσεων και λογιστικών αλλαγών που έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.
Αναλυτικά ο αντίκτυπος του καθενός:

IFRS 9



TAR - TRIM



2018 Stress-Test (ST)



Σχέδια μείωσης αποθεμάτων NPE



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης