Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ξένες καταθέσεις στις τράπεζες του Κατάρ αυξάνονται καθώς το εμπάργκο «χαλαρώνει»

Οι ξένες καταθέσεις στις τράπεζες του Κατάρ αυξάνονται καθώς το εμπάργκο «χαλαρώνει»
Ο δημόσιος τομέας του Κατάρ αύξησε τις καταθέσεις του στις τοπικές τράπεζες
Οι ξένες καταθέσεις αλλοδαπών στις τράπεζες του Κατάρι αυξήθηκαν το Δεκέμβριο 2018, για πρώτη φορά από τότε που οι αραβικές χώρες επέβαλαν εμπάργκο στην Ντόχα τον περασμένο Ιούνιο, όπως έδειξαν στοιχεία από την κεντρική τράπεζα του Κατάρ την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2017.
Οι τράπεζες και οι επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο άρχισαν να αποσύρουν καταθέσεις και κεφάλαια από το Κατάρ τον Ιούνιο, όταν οι τέσσερις χώρες έκοψαν διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Ντόχα.
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο 2017, οι καταθέσεις στις τράπεζες του Κατάρ από πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, αυξήθηκαν κατά 2,2 δισεκατομμύρια ριάλ (606 εκατομμύρια δολάρια) από τον προηγούμενο μήνα σε 137,1 δισεκατομμύρια ριάλ, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Τον Μάιο, πριν από το εμπάργκο, ανήλθαν σε 184,6 δισεκατομμύρια ριάλ.
Οι τραπεζίτες λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων των τεσσάρων χωρών στο Κατάρ, έχουν αποσυρθεί.
Εν τω μεταξύ, η σταθερότητα της οικονομίας του Κατάρ από την επιβολή του εμπάργκο βοήθησε τις τράπεζες να προσελκύσουν χρήματα από άλλους ξένους καταθέτες.
Προκειμένου να προστατευθούν οι τράπεζες από τις εκροές καταθέσεων, η κυβέρνηση του Κατάρ τροφοδοτεί με δικά της χρήματα τις τράπεζες.
Ο δημόσιος τομέας του Κατάρ αύξησε τις καταθέσεις του στις τοπικές τράπεζες κατά 7,1 δισεκατομμύρια ριάλ τον Δεκέμβριο 2017, σε 315,4 δισεκατομμύρια ριάλ.
Ο δανεισμός των τραπεζών από τις ξένες τράπεζες στο Κατάρ, υποχώρησε έντονα στους αρχικούς μήνες του εμπάργκο, καθώς οι οργανισμοί των τεσσάρων αραβικών χωρών σταμάτησαν να χορηγούν δάνεια.
Όμως, ο δανεισμός έχει αρχίσει να αναζωπυρώνεται ξανά, καθώς οι τράπεζες του Κατάρ βρίσκουν άλλες πηγές δανείων στην Ασία και την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης