Τελευταία Νέα
Οικονομία

Euronews: Η Ελλάδα είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην πΓΔΜ

Euronews: Η Ελλάδα είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην πΓΔΜ
Η Ελλάδα είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην πΓΔΜ, με επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ στην χώρα
Η Ελλάδα είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην πΓΔΜ, με επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ στην χώρα κι έχοντας δημιουργήσει πάνω από 25.000 θέσεις εργασίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του η ελληνική έκδοση του πρακτορείου ειδήσεων Euronews.
Οι ελληνικές εταιρείες κυριαρχούν στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και των λιανικών πωλήσεων.
Οκτώ επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην πΓΔΜ το 2016, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γραφείου Συνδέσμου της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Σκόπια.
Στην τρίτη θέση, σε κύκλο εργασιών, κατατάσσεται η "ΟΚΤΑ" (του ομίλου ΕΛΠΕ), ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στην πΓΔΜ με κύκλο εργασιών 311 εκατ. ευρώ (5,6% χαμηλότερο από πέρυσι).
Στην 22η θέση βρίσκεται η "USJE-TITAN" (του ομίλου ΤΙΤΑΝ) με κύκλο εργασιών 72,4 εκατ. ευρώ (0,2% χαμηλότερο από πέρυσι) και στην 24η η "Veropoulos" με κύκλο εργασιών 70,7 εκατ. ευρώ (0,5% υψηλότερο από πέρυσι).
Στις διακόσιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις της πΓΔΜ περιλαμβάνονται επίσης οι "Pivara Skopje" (Coca Cola HBC - Heineken, 35η ), "Dojran Steel" (του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, 46η ), "ΑΚΤΟR" (57η ), "Zito Luks" (Elbisco, 135η ) και "Mermeren Kombinat" (Παυλίδης Μάρμαρα - Γρανίτες, 144η).
Στα κέρδη που επαναπατρίζουν κάθε χρόνο οι ελληνικές επιχειρήσεις από την πΓΔΜ, προστίθεται πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ εξαγωγές.
Περίπου 500.000 τουρίστες και 2.000 φοιτητές από τη πΓΔΜ περνάνε κάθε χρόνο τα σύνορα, ενώ μεγάλο τμήμα του τζίρου στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης (σχεδόν 30%) αφορά σε εμπόριο της πΓΔΜ.
«Αμοιβαία επωφελής σχέση»
Ο επιχειρηματίας Αριστείδης Βλάχος δραστηριοποιείται στην πΓΔΜ τα τελευταία 25 χρόνια, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Ξένων Επενδυτών στα Σκόπια, σε δηλώσεις του, διαπιστώνει ότι το κλίμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις έχει βελτιωθεί κατακόρυφα, μετά το τέλος της εποχής Gruevski.
Στη γειτονική χώρα, μας λέει, κυριαρχεί ενθουσιασμός για το ενδεχόμενο επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας:
«Παρατηρούσα ότι καλλιεργούταν μία αισιοδοξία εκατέρωθεν, μία πολύ μεγάλη αισιοδοξία, γινόταν δηλώσεις, και περισσότερο επάνω, ότι πηγαίνουμε σε λύση. Αυτό δεν είναι καλός σύμβουλος. Νομίζω ότι οι τόνοι πρέπει να πέσουν, να επικρατήσει ηρεμία, ώστε να αφήσουμε τους ανθρώπους που είναι εντεταλμένοι να διαπραγματευτούν, να πράξουν το καλύτερο.»
«Αναγκαστικά συμβιβαστική λύση»
«Μία αναγκαστικά συμβιβαστική λύση» στο θέμα του ονόματος θα ωφελήσει και τις δύο χώρες εκτιμά ο Πρόεδρος των Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Κυριάκος Λουφάκης, με δηλώσεις του στο Euronews.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο hub μεταφορών και για αυτό η σταθερότητα στην πΓΔΜ είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Εξάλλου, τονίζει, στην γειτονική χώρα υπάρχουν ψύχραιμες φωνές, με τις οποίες μπορούμε να έρθουμε σε συμβιβασμό:
«Θέλω να τονίσω, γιατί ξέρω την περιοχή, έχω φίλους εκεί, ότι δεν είναι καν η πλειοψηφία οι έξαλλοι που κάνουνε αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ονοματίζουνε μεγάλες δημόσιες εγκαταστάσεις με το όνομά του, ή ακόμα περισσότερο οι τρελοί που βγάζουνε χάρτες που περιλαμβάνουν και τμήματα της Ελλάδας» .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης