Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno: Η προληπτική γραμμή θα εξαρτηθεί από την Ελλάδα - Δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις

tags :
Centeno: Η προληπτική γραμμή θα εξαρτηθεί από την Ελλάδα - Δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις
Τη θέση ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή ή η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το ελληνικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από τις ελληνικές αρχές, επανέλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, μιλώντας στο Bloomberg στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Σημείωσε επίσης ότι  βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης της γ΄ αξιολόγησης και προετοιμαζόμαστε για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Όσον αφορά την Ευρωζώνη οι εξαγωγείς τα πηγαίνουν πολύ καλά και η σχετική ισχύς του ευρώ δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, καθησύχασε ο πρόεδρος του Eurogroup.
«Τα πράγματα δείχνουν θετικά και εκτιμώ ότι θα συνεχίσουν σε αυτό το μοτίβο», τόνισε.
«Η Ευρωζώνη έχει δείξει αξιοσημείωτη αντοχή στα εξωτερικά σοκ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Η ευρωζώνη δεν είναι πλέον ο οικονομικός πονοκέφαλος που ήταν κάποτε, αλλά η αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι βιώσιμη, δήλωσε νωρίτερα στο CNBC.
«Τα καλά νέο είναι ακριβώς ότι η ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα.
Έχουμε 18 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, δημιουργία άνω των 7 εκατ. θέσεων εργασίας, η οικονομία είναι ισχυρή, ο πολιτικός κύκλος είναι επίσης πολύ ισχυρός» δήλωσε στο CNBC από το Νταβός.
Ωστόσο, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών τόνισε «εάν κοιτάξεις στον οικονομικό κύκλο, τη νομισματική πολιτική κατά τη διάρκεια του κύκλου, η Ευρώπη άρχισε λίγο αργότερα σε σχέση με τις άλλες οικονομίες σε αυτό.
Έτσι πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική με ένα πολύ βιώσιμο τρόπο.
Πρέπει να είναι βιώσιμη και να πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη».
Επισημαίνεται ότι δεδομένης της ξεκάθαρης οικονομικής βελτίωσης στην ευρωζώνη μετά την κρίση χρέους, κάποιοι οικονομολόγοι και αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει την ΕΚΤ για τη διατήρηση της ίδιας πολιτικής, πιθανότατα δημιουργώντας κάποιους χρηματοοικονομικούς κινδύνους καθώς αφήνει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για τόσο πολύ καιρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης