Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Algebris Investments: Η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι πραγματικότητα - Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις

Algebris Investments: Η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι πραγματικότητα - Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις
Οι αλλαγές θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αισιοδοξία των επενδυτών, το ευρώ και τις ευρωπαϊκές μετοχές
Η ανάγκη η ανάκαμψη της ευρωζώνης να συνοδευτεί με μεταρρυθμίσεις ώστε να ισχυροποιηθεί η οικονομία επισημαίνει ο Alberto Gallo της Algebris Investments σε άρθρο του στις Financial Times, όπου γίνονται αναφορές και στην ελληνική οικονομία.
Η ευρωπαϊκή κρίση έχει τελειώσει, καθώς έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια διψήφιας ύφεσης και τη δέσμευση «ό,τι χρειαστεί» του Mario Draghi, η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι πραγματικότητα.
«Μόλις ένα χρόνο πριν, οι ευρωσκεπτικιστές συζητούσαν πως, όχι εάν, η ευρωζώνη θα διασπαστεί.
Σήμερα, οι επενδυτές ''μπαίνουν'' στα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα.
Οι οίκοι αξιολόγησης προχωρούν σε αναβαθμίσεις.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από το 10% που ήταν το 2016 σε λιγότερο από 4% σήμερα» υποστηρίζει ο Alberto Gallo.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν τίθεται το ερώτημα: αυτή η ευφορία είναι δικαιολογημένη;
Οι διαπραγματεύσεις στη Γερμανία θα μπορούν να οδηγήσουν σύντομα στον Μεγάλο Συνασπισμό.
Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι εθνικιστές έχασαν στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Παράλληλα, στην Ιταλία, οι πιθανότητες να δημιουργήσει κυβέρνηση το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι κάτω από το 5%.
«Με σταθερή πολιτική και βελτιωμένα οικονομικά, οι ταύροι λένε ότι τα άστρα είναι ευθυγραμμισμένα για μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.
Ωστόσο, «πέρα από την αισιοδοξία, η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και οι ηγέτες της έχουν ένα μικρό περιθώριο χρόνου για να μεταρρυθμίσουν και να ισχυροποιήσουν την ΕΕ.
Δεν πρέπει να το χάσουν» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σχετικά με το World Economic Forum στο Νταβός, ο Gallo της Algebris Investments επισημαίνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι για τους οποίους η ατζέντα θα πρέπει μεγαλύτερη αίσθηση του κατ' επείγοντος.
Πρώτον, η παγκόσμια ανάκαμψη είναι σχεδόν 10 ετών.
Ενώ η Ευρώπη είναι σε αυτόν τον δρόμο, οι κύλινδροι της ανάκαμψης ενδέχεται να αρχίσουν να υπερθερμαίνονται στις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες, φέρνοντας τη σύσφιξη πολιτικής.
Δεύτερον, η ΕΚΤ πιθανότατα θα αρχίσει την κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης προς το τέλος του έτους, καθώς λήγει η θητεία του προέδρου της και βασικών μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Τρίτον, η απουσία οποιασδήποτε εξισορρόπησης, η ενίσχυση του χάσματος μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών σημαίνει ότι η ευρωσκεπτικιστική ψήφος ενδέχεται να νικήσει στον επόμενο εκλογικό κύκλο.
«Η Ευρώπη χρειάζεται συγκεκριμένες λύσεις για να διατηρήσει χαμηλό tail risk και βιώσιμο momentum ανάπτυξης» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ενώ τονίζεται η ανάγκη να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας των ιδρυμάτων της πριν την επόμενη καταιγίδα.
Η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείου που θα μπορεί να ενεργήσει σε έκτακτη περίπτωση θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα για τη μείωση του tail risk.
Ένα κοινό ταμείο εγγύησης των καταθέσεων είναι επίσης απαραίτητο ως τείχος προστασίας για την ισχυροποίηση της τραπεζικής ένωσης.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο «έπειτα από αυτά, η Ευρώπη πρέπει να παίξει άμυνα.
Η μη αύξηση του πληθυσμού και με υψηλό κόστος του μεταναστευτικού, η βελτίωση της παραγωγικότητας και η κοινωνική κινητικότητα είναι οι μόνοι τρόποι για να καταστεί το χρέος βιώσιμο, στη νομισματική ένωση».

Η κρίση σε Ιταλία και Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Alberto Gallo, έπειτα από δεκαετή κρίση που άφησε έναν στους δύο νέου άνεργους, η Ελλάδα χρειάζεται ένα διάλλειμα από τα μνημόνια με μια αναδιάρθρωση χρέους και ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα ενισχύσει την ανάπτυξη.
Παράλληλα, στην Ιταλία όπου θα πραγματοποιηθούν εκλογές στις 4 Μαρτίου, απαιτούνται βαθύτερες μεταρρυθμίσεις.
«Με έναν καθαρό χάρτη μεταρρυθμίσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταποκριθούν στην αισιοδοξία των επενδυτών και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανοδική πορεία του ευρώ και των ευρωπαϊκών μετοχών» υποστηρίζει ο Alberto Gallo της Algebris Investments.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης