Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η πΓΔΜ μετονομάζει το αεροδρόμιο της για να βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα

Reuters: Η πΓΔΜ μετονομάζει το αεροδρόμιο της για να βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα
Η πΓΔΜ θα αλλάξει το όνομα του αερολιμένα της, για να βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα
Η πΓΔΜ θα αλλάξει το όνομα του αερολιμένα της, για να βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα σχετικά με το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2017.
Η πΓΔΜ πήρε το όνομα αυτό, όταν κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία το 1991, αλλά η Ελλάδα το αμφισβητεί από τότε λέγοντας ότι συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις σε ελληνική περιοχή με το ίδιο όνομα, καθώς και στην ιστορία της Ελλάδας.
Το όνομα του αεροδρομίου, το αεροδρόμιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου των Σκοπίων, έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους Έλληνες, επειδή η Μακεδονία είναι και το όνομα του αρχαίου ελληνικού βασιλείου που είχε βασιλιά το Μέγα Αλέξανδρο.
Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev δεν είπε ποιο θα είναι το νέο όνομα.
Η Ελλάδα επιμένει η χώρα να αναφέρεται διεθνώς ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μέχρι να επιλυθεί η διαμάχη.
Αυτό είναι το όνομα το οποίο έγινε δεκτό από τα Ηνωμένα Έθνη το 1993.
"Για να αποδείξουμε στην πράξη ότι έχουμε δεσμευτεί να βρούμε μια λύση, ανακοινώνω ότι θα αλλάξουμε το όνομα του αεροδρομίου και τις λεωφόρους", δήλωσε ο Zaev στους δημοσιογράφους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, σε σχόλια που μεταφράστηκαν στα ελληνικά.
Ο Zaev δήλωσε ότι η τελική λύση "πρέπει να γίνει δεκτή και από τις δύο πλευρές και να προωθηθούν τα συμφέροντα και των δύο".
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν τις διαβουλεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.
"Δεν θέλουμε απλώς να λύσουμε το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεες βάσεις", είπε.
Η διαμάχη επισκιάζει τις προοπτικές της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο θέμα.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη βόρεια Ελλάδα την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018, ενάντια σε οποιαδήποτε λύση που θα περιελάμβανε τον όρο "Μακεδονία".
"Η πλειοψηφία των πολιτών και των δύο χωρών επιθυμούν στενές σχέσεις και αμοιβαία συνεργασία.
Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ", δήλωσε ο Zaev.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης