Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Θετικά τα μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες από τα καλυμμένα ομόλογα – Πολυετής θα είναι η προσπάθεια για τα NPLs

Fitch: Θετικά τα μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες από τα καλυμμένα ομόλογα – Πολυετής θα είναι η προσπάθεια για τα NPLs
Αν και το σημείο εκκίνησης είναι ισχυρότερο από τα stress test του 2015, το ερώτημα είναι αν τα capital buffers είναι αρκετά για να απορροφήσουν τις πιθανές απώλειες από το δυσμενές σενάριο των stress test του 2018
Παρά τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων την περίοδο 2016-2017, οι δείκτες NPL παραμένουν επίμονα υψηλοί, παρατηρεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, κατά την παρουσίαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου, ενόψει της αξιολόγησης της 16ης Φεβρουαρίου 2018.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Fitch, Konstantin Yakimovich, στην παρουσίαση υπό τον τίτλο «Greek Banks: A Long Road Ahead» (Ελληνικές Τράπεζες: Μακρύς δρόμος ενόψει), αναμένεται ότι η μείωση των NPLs θα επιταχυνθεί, αλλά μια σημαντική βελτίωση θα απαιτήσει χρόνο.
Τα νέα νομικά εργαλεία θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά η αποτελεσματική εφαρμογή είναι το κλειδί, σύμφωνα με τη Fitch.





Όπως αναφέρει ο οίκος, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι γενικά σταθεροί από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και είναι πολύ υψηλότεροι από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Ωστόσο, τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημαίνουν ότι τα προβλήματα εξακολουθούν να επηρεάζουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε όλες τις τράπεζες.
Η κεφαλαιοποίηση εξαρτάται σε διαφορετικό βαθμό από τα DTC που διαθέτει κάθε τράπεζα, αν και οι πρόσφατες τροποποιήσεις του νόμου ανακουφίζουν από την πίεση.



Η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS9) καθιστούν τα stress test δύσκολα, σύμφωνα με την Fitch.
Αν και το σημείο εκκίνησης είναι ισχυρότερο από τα stress test του 2015, το ερώτημα είναι αν τα capital buffers είναι αρκετά για να απορροφήσουν τις πιθανές απώλειες από το δυσμενές σενάριο.



Η Fitch θίγει και το ζήτημα των καταθέσεων, οι οποίες αυξήθηκαν λόγω της χαμηλότερης αβεβαιότητας και της έντονης τουριστικής περιόδου, αλλά η ανάπτυξη παραμένει μικρή.
Η έκδοση καλυμμένων ομολόγων στέλνει ένα θετικό σήμα, ενώ ο μηδενισμός της χρήσης του ELA θα επέτρεπε στις τράπεζες να αντέξουν σε ένα σενάριο μέτριου κλονισμού στα επίπεδα ρευστότητας.
Εντούτοις, η ρευστότητα θα εξακολουθήσει να είναι περιορισμένη.





Οι ολοκληρωμένες και συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες κόστους πρέπει να υποστηρίζουν περαιτέρω την κερδοφορία, ωστόσο η ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνει η κύρια κινητήρια δύναμη της κατώτατης γραμμής.



ΤΙ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗς 16ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Η Fitch βλέπει δύο αρνητικούς παράγοντες και τρεις θετικούς για τη διαμόρφωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στις 16 Φεβρουαρίου 2018.
Ειδικότερα, στα αρνητικά εντάσσει:
- Απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους και αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος ESM
- Διακοπή των Η κατανομή των σχέσεων με τους πιστωτές, μειώνοντας την προοπτική ανακούφισης του χρέους.
Αντίθετα, στα θετικά εντάσσει:
- Συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης και επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων
- Υψηλή ελάφρυνση του χρέους από τον επίσημο τομέα
- Περαιτέρω καταγραφή της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM, υποστηριζόμενη από μια ομαλή σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της, αλλά το αρκετό σταθερό πολιτικό περιβάλλον









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης