Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία ενός λαού - Παυλόπουλος: Οι διχασμοί μας έβλαψαν

Τσίπρας: Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία ενός λαού - Παυλόπουλος: Οι διχασμοί μας έβλαψαν
Τσίπρας: Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία ενός άλλου λαού - Παυλόπουλος: Οι μεγάλοι διχασμοί ήταν αυτοί που έβλαψαν τον τόπο μας
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια.
Για τις επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός και κυρίως για το θέμα της πΓΔΜ, ενημερώθηκαν οι υπουργοί που συμμετείχαν στο μίνι υπουργικό συμβούλιο που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 18.00 μ.μ.
Ενημέρωση υπήρξε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και για τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός τόσο με τον Pierre Moscovici όσο και με την Christine Lagarde.
Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός μετέβει στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Στις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του κ. Παυλόπουλου ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι βρισκόμαστε μπορστά σε κρίσιμα εθνικά θέματα, τα οποία "προσπαθούμε να τα επιλύσουμε αλλά είναι δύσκολο, εάν δεν βρούμε, όμως, λύσεις ίσως το μέλλον θα τα βρούμε μπροστά μας με πιο δύσκολο τρόπο" τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ενημέρωσή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπολο, μετά τις συναντήσεις του με τους ηγέτες της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στο Νταβός.
Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε πως "στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα.
Πρόκειται για ένα θέμα που δεν έχει λυθεί εδώ και 70 χρόνια.
Στο θέμα της ΠΓΔΜ δεν είμαστε ακόμη εκεί.
Υπήρξε μία προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα του αλυτρωτισμού και στα υπόλοιπα θύματα.
Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία ενός άλλου λαού.
Ως οφείλω θέλω πρώτα να ενημερώσω εσάς.
Θα ενημερώσω και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Όλα αυτά τα σοβαρά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς μικροπολιτική οπτική.
Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή.
Η χώρα στην εξωτερική της πολιτική έχει συνέχεια και την οποία σεβόμαστε".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως "η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενόντητα
Οι μεγάλοι διχασμοί ήταν αυτοί που έβλαψαν τον τόπο μας.
Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπήρξε η ταφή των νεκρών μας στα αλβανικά σύνορα. Μαζί με την ιθαγένεια του Αρχιεπισκόπου Τυράνων ήταν δύο θέματα που έπρεπε να λυθούν.
Η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι θέμα που το θέτουμε μόνο εμείς. Πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι είναι ένα θέμα που το θέτει και η ΕΕ.
Ο δρόμος της χώρας προς την ΕΕ περνά από την εξάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων.
Το ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις ηταν κάτι το οποίο αναγνώρισαν οι ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το κράτος της ΠΓΔΜ. Δεν το έθεσαν μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ΗΠΑ.
 Όπως είμαστε εμείς συνεπείς στις υποχρεώσεις μας έτσι πρέπει να είναι όλοι.
Υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

Τι έγινε στο υπουργικό συμβούλιο

Σημειώνεται ότι στο «μίνι υπουργικό» συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραστεί τελικά στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αν και αρχικά διαρροές από τη ΝΔ ανέφεραν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίπτει την πρόσκληση του πρωθυπουργού, καθώς εκτιμά ότι είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση.
Τελικά όμως ο πρόερος της ΝΔ θα παραστεί στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα για λόγους θεσμικής τάξης.
Η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί αύριο (27/1) στις 10:30 το πρωί.
Στις 12:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Η Φώφη Γεννηματά μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και όπως ενημέρωσαν συνεργάτες της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών γιατί δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση ούτε καν μέσα στην κυβέρνησή του.
Η κ. Γεννηματά επεσήμανε στον κ. Τσίπρα οτι ακολουθεί μυστική διπλωματία και θα πρέπει να προσέξει επειδή με όσα κάνει διχάζει τους Έλληνες. Ειναι αυτονόητο, λένε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι η κ. Γεννηματά θα πάει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί λειτουργεί θεσμικά.
Θα ακολουθήσει στις 13:30 η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και στις 15:00 με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Πόλεμος διαρροών Μαξίμου - ΠΑΣΟΚ

Σε πόλεμο διαρροών επιδόθηκαν Μέγαρο Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την αυριανή (27/1/2018) συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο πρωθυπουργός με τη Φώφη Γεννηματά ενόψει της συνάντησης.
Συνεργάτες της κ. Γεννηματά διέρρευσαν ότι η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε στον πρωθυπουργό ότι ακολουθεί μυστική διπλωματία τη στιγμή που δεν έχει καν εξασφαλίσει συναίνεση μέσα στην κυβέρνησή του.
Το Μέγαρο Μαξίμου προέβη σε αιχμηρή διάψευση, με κυβερνητικό αξιωματούχο να κατηγορεί την κ. Γεννηματά για «ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων» της με τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία» για να συμπεριφέρεται καθ’ αυτόν τον τρόπο.
«Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα το ποιος λέει ψέματα σε αυτόν τον τόπο είναι πια γνωστό», απάντησαν συνεργάτες της κ. Γεννηματά.

Διαρκείς συσκέψεις στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός με την επιστροφή του από το Νταβός της Ελβετίας έχει διαρκείς συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του ενώ το πρωί συναντήθηκε και με τον υπ. Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, τον οποίο και ενημέρωσε για τις συζητήσεις που είχε στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογου του Zoran Zaev.
Όπως έγινε γνωστό στο μίνι υπουργικό συμβούλιο έδωσε το παρών και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr η κυβέρνηση αποτιμά θετικά τα αποτελέσματα των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, τα οποία εκτιμάται πως θα προσδιορίσουν και την πολιτική ατζέντα της επόμενης περιόδου.
Εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια – μετά την συμφωνία για επίσκεψη Τσίπρα στα Τίρανα και στρατηγική συμφωνία με την Αλβανία τον Απρίλιο - και οικονομία είναι οι προτεραιότητες στις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου χτίζει την στρατηγική του με στόχο την πολιτική ανατροπή.
Περισσότερο πάντως στην ατζέντα του πρωθυπουργού βαραίνει η οικονομία.
Ο πρωθυπουργός θέλει να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να πετύχει τον Αύγουστο την έξοδο στις αγορές, παρότι ξέρει ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως έδειξε και στην συνάντηση με την C.Lagarde δεν θα διστάσει να συμμαχήσει με το ΔΝΤ και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που του ζητά προκειμένου να έχει την υποστήριξή του στον βασικό στόχο.
Άλλωστε τους πλειστηριασμούς τους ζητά και η ΕΚΤ, το δύσκολο είναι με την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου κατά έναν χρόνο ή η πιο δραστική μείωση των συντάξεων που ζητά το ΔΝΤ. Αυτά μπορεί να ενισχύσουν την προοπτική αυτοδύναμης εξόδου στις αγορές, που είναι αμφίβολο, αλλά θα καταστρέψουν εντελώς το κοινωνικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό αφήγημα, για έξοδο από την κρίση με τη κοινωνία όρθια.
Στο Σκοπιανό η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, παράλληλα με αντίστοιχες κινήσεις που ήδη γίνονται στην ΠΓΔΜ.
Ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει άμεσα πρωτοβουλία ενημέρωσης πρώτα του Προέδρου της Δημοκρατίας και μετά των πολιτικών αρχηγών. (Αντίστοιχα στα Σκόπια το Σάββάτο συγκαλείται το δικό τους πολιτικό συμβούλιο».
«Εάν ο κ. Μητσοτάκης αρνηθεί αναλαμβάνει και το κόστος της απόφασής του», έλεγε κυβερνητικός παράγοντας και πρόσθετε: «θα απομονωθεί όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο πεδίο της ΕΕ».
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αυξημένο το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση καθώς προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν –και θα αυξήσουν την πίεση-, όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και η Γερμανία και η ΕΕ. Έχοντας ξεκαθαρίσει από την αρχή το πλαίσιο –σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων-, η κυβέρνηση θεωρεί ότι και στο αρνητικό σενάριο, που δεν τελεσφορήσει η διαδικασία προσέγγισης με τα Σκόπια, δεν θα κατηγορηθεί εκείνη ότι έχει την ευθύνη.
Οι πιέσεις, λένε διπλωματικές πηγές είναι πιο έντονες στην πλευρά των Σκοπίων.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το Σκοπιανό θα μεταβληθεί σε κεντρικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης το προσεχές διάστημα.
«Δεν την προκαλέσαμε εμείς αλλά καλοδεχούμενη», λέει κομματικό στέλεχος και προσθέτει ότι «το Σκοπιανό τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα και αποκαλύπτει τον πολιτικό και ιδεολογικό πυρήνα των κομμάτων».
Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν πολλοί με τον Νίκο Βούτση, μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.
Θεωρούν ότι η σκληρή πτέρυγα της ΝΔ καθοδηγεί πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος τη ΝΔ, λένε, σύρρεται από τον Αντώνη Σαμαρά, που μέσω του Σκοπιανού και της υποχώρησης του Κώστα Καραμανλή ακόμη και από τις θέσεις του Βουκουρεστίου, αναδεικνύεται σε πραγματικό αρχηγό της ΝΔ.
Η σκληρή «εθνικιστική», όπως λένε στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σκοπιανό, αποδομεί το κεντρώο και φιλελεύθερο προφίλ του και τον απομακρύνει από την κεντροαριστερά.
Αντίθετα οι εξελίξεις θα φέρουν πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά, διαδικασία που θα ενισχυθεί αν ο Πάνος Καμμένος εμμείνει στη σκληρή γραμμή και διευρύνει το ρήγμα με το Μέγαρο Μαξίμου.
Όσο για τα συλλαλητήρια,φυσικά δεν είναι ευτυχείς, ωστόσο δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι παρά την μαζικότητά τους, προσελκύουν ανθρώπους που δεν είναι στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ –έτσι λένε.
Ο δεύτερος γιατί ενώ δεν υποτιμούν το πλήθος, θεωρούν ότι οι διοργανωτές πάνω στον οίστρο τους προσδίδουν ακροδεξιό και εθνικιστικό πρόσημο που στο τέλος θα τους απαξιώσει.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι «η ταύτιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με ακραίες εθνικιστικές φωνές εντός ή εκτός κόμματος» θα επιφέρει πολιτικό κόστος.
Πάντως τα δύο θέματα, εξωτερική πολιτική και οικονομία, εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις θα ενισχύσουν τους δύο ήδη ισχυρούς υπουργούς της κυβέρνησης, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Κοτζιά, που κάνουν τους δικούς τους προσωπικούς σχεδιασμούς, κάτι φυσικά που γνωρίζει ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης