Τελευταία Νέα
Διεθνή

HSBC: Κάνει πίσω στην έκδοση του κρατικού ομολόγου του Κατάρ

HSBC: Κάνει πίσω στην έκδοση του κρατικού ομολόγου του Κατάρ
Το εμπάργκο στο Κατάρ από τους γείτονές του, ανάγκασε την HSBC να υποχωρήσει από τον ηγετικό ρόλο στο νέο ομόλογο σε δολάρια που θα εκδόσει η Ντόχα
Το εμπάργκο στο Κατάρ από τους γείτονές του, ανάγκασε την HSBC να υποχωρήσει από τον ηγετικό ρόλο στο νέο ομόλογο σε δολάρια που θα εκδόσει η Ντόχα, καθώς η τράπεζα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί στον Κόλπο, σύμφωνα με τέσσερις τραπεζικές πηγές εξοικειωμένες με την απόφαση, δήλωσε στο Reuters.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος τον Ιούνιο μείωσαν τους διπλωματικούς και μεταφορικούς δεσμούς με το Κατάρ, τους οποίους κατηγορούν ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
Η κίνηση αρχικά έπληξε την ανάπτυξη του Κατάρ αλλά μέχρι το τέλος του 2017 η οικονομία του είχε ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό.
Η κυβέρνηση του Κατάρ, η οποία αρνείται τους ισχυρισμούς, σχεδιάζει τώρα το πρώτο διεθνές της ομόλογο από την αρχή της κρίσης και έχει προσεγγίσει τις τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες για να διευθετήσει τη συμφωνία.
Ωστόσο, η HSBC, η οποία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία σχεδόν σε κάθε ζήτημα κρατικών ομολόγων στον Κόλπο τα τελευταία δύο χρόνια, δεν θα κάνει το ίδιο αυτή τη φορά, εφαρμόζοντας μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση από τις τράπεζες στην περιοχή.
"Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της HSBC, είναι ένα πρόβλημα όλων των διεθνών τραπεζών με ισχυρή παρουσία στην περιοχή.
Κάθε τράπεζα το επιλύει με τον δικό της τρόπο", ανέφερε μία από τις πηγές.
Ένας εκπρόσωπος της HSBC δήλωσε:
"Ποτέ δεν σχολιάζουμε τις φήμες και τις κερδοσκοπίες της αγοράς".
Όταν το Ριάντ ξεκίνησε το εμπάργκο, δήλωσε ότι θα επιδιώξει τη σύναψη συμφωνιών με τις διεθνείς επιχειρήσεις για τη μείωση των δεσμών με τη Ντόχα.
Οι τράπεζες από τις τέσσερις αραβικές χώρες έχουν τραβήξει καταθέσεις από το Κατάρ και έχουν μειώσει, αν και δεν έχουν τελειώσει, άλλες συναλλαγές μαζί τους.
Ενώ οι σύμμαχοι του Κόλπου δεν προειδοποίησαν δημόσια τις τράπεζες να αποφύγουν τις δραστηριότητες στο Κατάρ, οι τραπεζίτες φοβούνται ότι οι στενοί δεσμοί με τη Ντόχα θα μπορούσαν να βλάψουν τις επιχειρηματικές σχέσεις τους.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ έχει μία μαύρη λίστα με μερικά άτομα και οργανισμούς του Κατάρ και έδωσε εντολή στις δικές της τράπεζες να ενισχύσουν την προσοχή τους, στις συναλλαγές τους με έξι τράπεζες του Κατάρ.
Αυτό έχει κάνει πολλές ξένες τράπεζες πιο επιφυλακτικές και σε ορισμένες περιπτώσεις τις ώθησαν να χειριστούν τις δραστηριότητές τους στο Κατάρ από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ και όχι από τις περιφερειακές έδρες στο Ντουμπάι.
Όταν το Κατάρ πούλησε το τελευταίο διεθνές του χαρτοφυλάκιο το 2016, συγκεντρώνοντας 9 δισ. δολάρια, η HSBC ανέλαβε ηγετικό ρόλο μαζί με την JP Morgan, την τράπεζα Tokyo-Mitsubishi και την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ.
Το Κατάρ είναι πλέον πολύ κοντά στην επιλογή των τραπεζών που θα εκτελέσουν το τελευταίο του ομολογιακό δάνειο, το οποίο θα μπορούσε να ανέρχεται σε περίπου 9 δισ.δολάρια και επέλεξε προσωρινά ορισμένες από αυτές.
Παρά το γεγονός ότι η HSBC αποφάσισε να μην αναλάβει υψηλού επιπέδου ρόλο στις συναλλαγές του Κατάρ, δεν είναι σαφές αν η τράπεζα θα μπορούσε να διαδραματίσει μικρότερο ρόλο.
Οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι η κίνηση δεν σημαίνει καμία αποχώρηση από τη χώρα, όπου η HSBC διατηρεί υποκατάστημα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης