Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συναντήσεις πολιτικών αρχηγών για το «Μακεδονικό» - Ο Τσίπρας δεν απέσπασε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης

Συναντήσεις πολιτικών αρχηγών για το «Μακεδονικό» - Ο Τσίπρας δεν απέσπασε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης
Άκαρπες απέβησαν οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το «ονοματολογικό» της FYROM

(upd8) Χωρίς αποτέλεσμα οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το «Μακεδονικό» το Σάββατο (27/1/2018) ενώ επί του παρόντος φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παρείχαν στον πρωθυπουργό τη στήριξη, που επιζητούσε ενώ μάλιστα του καταλόγισαν διγλωσσία και εν κρυπτώ χειρισμούς στο θέμα της διαπραγμάτευσης. Μετά το πέρας των συναντήσεων και σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ αμφιταλαντεύσεις λόγω πιέσεων, που δέχεται, ενώ επανέλαβε ότι θα επιδιώξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Πρώτη συνάντηση ήταν αυτή με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πρίν απο τις 10:30 το πρωί, ακολούθησε η Φ. Γεννηματά, ο  γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ενώ τελευταίος βρέθηκε στο Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης.
Πρώτος ο κ. Μητσοτάκης εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό η οποία ολοκληρώθηκε μετά από 40 λεπτά.

Μητσοτάκης: Δεν στηρίζουμε τους χειρισμούς Τσίπρα για το Μακεδονικό 

Σκληρή είναι η απάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στις προτάσεις του πρωθυπουργού για το Μακεδονικό τις οποίες χαρακτήρισε «άνευ ουσιαστικής σημασίας».
Στα 40 λεπτά της συνάντησής τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την έντονη διαφωνία του κόμματος του με τις πολιτικές τη κυβέρνησης σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι προτάσεις του πρωθυπουργού διχάζουν τους Έλληνες».
Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως οι προτάσεις του πρωθυπουργούς δεν πείθουν τους έλληνες ότι έχουν ως σκοπό την εθνική ομοψυχία ενώ «η κυβέρνηση προχώρησε σε παραχωρήσεις που εξασθένησαν τη διαπραγματευτική στρατηγική».
«Το ζήτημα αφορά την εθνική μας ταυτότητα και δεν μπορούμε να δεχθούμε τίποτα λιγότερο από αυτό» υπογράμμισε λέγοντας ότι «ήταν λάθος του κ.Τσίπρα να προχωρήσεις σε μια τέτοια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων ενώ περιφρόνησε την ομοφωνία ων ελλήνων».
«Παραβρέθηκα σε αυτή τη συνάντηση καθαρά για λόγους θεσμικής τάξης» τόνισε ο κ Μητσοτάκης λέγοντας ότι «εμείς θα υπερασπιστούμε τα εθνικά θέματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν θα διχάσουμε τους έλληνες για να ενώσουμε τους σκοπιανούς» τόνισε .

Να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε η Φ. Γεννηματά

Διάρκεια μιας ώρας είχε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, στο Μέγαρο Μαξίμου για το Σκοπιανό.
Η κ. Γεννηματά, ζήτησε να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ έκανε λόγο για διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση, ενώ σημείωσε ότι η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.
Η κ. Γεννηματά, μετά την αποχώρησή της από το Μέγαρο μαξίμου έκανε την ακόλουθη δήλωση από το γραφείο της στη Χαριλάου Τρικούπη.
«Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.
Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή - ως όφειλε και οφείλει - και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του.
Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα».

Κουτσούμπας: Κυρίαρχο ζήτημα είναι ο αλυτρωτισμός

Την άποψη του ΚΚΕ ότι οποιαδήποτε ονομασία δεν είναι απλά βαφτίσια, ούτε είναι το κυρίαρχο ζήτημα, επανέλαβε εξερχόμενος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Τόνισε ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι ο αλυτρωτισμός, όπως και η μη επαναχάραξη συνόρων, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα -άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός  λαός, αφού δεν προβλέπεται αλλαγή Συντάγματος.
«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση», είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε πως . «κρατάμε μικρό καλάθι.
Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες με τις εξελίξεις συνολικά με τις γείτονες χώρες και με την πολιτική του ΝΑΤΟ».
Όπως ανέφερε «χρειάζεται επαγρύπνηση των πολιτικών κομμάτων αλλά και των πολιτών», ενώ ερωτηθείς για τον κ. Καμμένο απάντησε ότι «ο κ. Καμμένος έχει δική του άποψη και ούτε ο Τσίπρας δεν την γνωρίζει».
Ειδικότερα, ο κ. Κουτσούπας δήλωσε τα εξής:
"Είχαμε μια -όσο γίνεται, φαντάζομαι, σε αυτές τις περιπτώσεις- αναλυτική ενημέρωση από τον κ. Πρωθυπουργό.
Αυτό που είπα και μέσα, στην αρχή της συνάντησής μας, είναι ότι κρατάμε μικρό καλάθι.
Εξακολουθούν -και μετά την ενημέρωση- να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, συνολικά με τα Βαλκάνια, με την πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όλα όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα γύρω από αυτά τα ζητήματα.
Εκφράσαμε την άποψη του ΚΚΕ, η οποία είναι σταθερή, συνεπής, με τις αρχές που διέπουν και τις διεθνείς σχέσεις και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής και όλου του κόσμου.
Ότι δηλαδή οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία, δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας, ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτή τη στιγμή.
Τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων που θα είναι πάντα βαμμένη με το αίμα των λαών.
Και βεβαίως αναφέραμε την αναγκαιότητα ότι θα πρέπει -άσχετα από τις όποιες διαπραγματεύσεις, από τις σχέσεις καλής γειτονίας, που πρέπει να υπάρχουν με γειτονικές δημοκρατίες, τόσο με τα Σκόπια, όσο και με την Αλβανία ή με άλλες χώρες- το κύριο ζήτημα να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, αλλαγή όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και βεβαίως δημιουργούν προβλήματα απαράδεκτων διεκδικήσεων ενάντια στην χώρα μας ή ενάντια σε άλλους λαούς. Κι απ’ αυτή τη σκοπιά χρειάζεται επαγρύπνηση, όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών ηγεσιών, χρειάζεται επαγρύπνηση του ελληνικού λαού".
Σε ερώτηση αν αισθάνεται ότι οδεύει προς λύση το Σκοπιανό απάντησε "δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτή τη στιγμή", ενω κληθείς να απαντήσει εάν ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ότι δεν ποντάρει στον κ. Καμμένο είπε ότι "ο  κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη.
Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. Πρωθυπουργός".
Σημειώνεται ότι ο κ. Κουτσούμπας βρέθηκε στο  Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό για το Σκοπιανό.
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ η ενημέρωση», δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση ο κ. Κουτσούμπας μπροστά στις κάμερες και πρόσθεσε «προσέρχομαι με μικρό καλάθι όσον αφορά τα αποτελέσματα της όλης ιστορίας», ενώ «είναι θετικό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί».
Κατά τον ίδιο, «προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος».

Θεοδωράκης: Να πάμε σε σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη

«Πρέπει να πάμε σε σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο», ανέφερε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, για το ονοματολογικό.
Κατά τον ίδιο, μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές που θα είναι πολύ καλύτερες από το Άνω Μακεδονία, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα με κυρίαρχο το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM.
Ακόμη, χαρακτήρισε επικίνδυνο το να υπάρχει μια κυβερνητική γραμμή και μία του Αμύνης, λέγοντας μάλιστα πως είναι γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται, αν και «το ερώτημα για τον κ. Καμμένο πρέπει να απασχολήσει τον κ. Τσίπρα».
Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, φέρνει πολύ αργά αυτή τη συζήτηση, το Ποτάμι  έχει κρυστάλλινη θέση για το θέμα, ενώ οι διαφορετικές γραμμές που υπάρχουν δίνουν αφορμή για διάφορες ακραίες διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι ο κ. Θεοδωράκης πριν την κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία για επίσημη ενημέρωση, την οποία είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής «για να αποφύγουμε να λέμε ο καθένας τα δικά του»..
Αναλυτικά ο κ. Θεοδωράκης, μετά τη συνάντηση με τον Α. Τσίπρα,  δήλωσε "όπως γνωρίζετε το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος.
Έχουμε τολμήσει να πούμε  πολύ νωρίς την άποψή μας για το Μακεδονικό και εάν και οι υπόλοιποι είχαν μια καθαρή θέση τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα. Αναφέρομαι κυρίως στη διγλωσσία που υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα για το θέμα.
Τώρα εδώ που φθάσαμε χρειάζεται η ενημέρωση του κόσμου να είναι πλήρης, να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουν οι Έλληνες από μία σωστή λύση, από μια σύνθετη ονομασία, παράλληλα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη FYROM ότι εγκαταλείπουν τον αλυτρωτισμό.
Αν αυτή η συμφωνία υπάρξει θα είναι κερδισμένη η περιοχή μας και θα είναι κερδισμένοι οι Έλληνες,  οι επόμενες γενιές".
Κληθείς να απαντήσει εάν βλέπει λύση, είπε "κανείς δεν μπορεί να ξέρει.
Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, κυρίαρχο είναι το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM.
 Όπως γνωρίζετε υπάρχουν αλυτρωτικές διατάξεις, υπάρχει μια διάθεση, αλλά από το να περάσουμε από τη διάθεση σε συγκεκρμένες δεσμευτικές εγγυήσεις που θα μας επιτρέψουν να πούμε όλοι ότι «περασμένα, ξεχασμένα αυτά που είχατε πει πάμε σε νέα εποχή» νομίζω ότι θα χρειαστούμε ένα χρονικό διάστημα".
Σε ερώτηση θα το αν υπάρχει διάθεση συναίνεσης  με τον κ.Τσίπρα, απάντησε ότι «ο κ. Τσίπρας φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη συζήτηση.
 Όπως του επεσήμανα μπαίνοντας έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει αυτά εξ αρχής, έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει το Σεπτέμβρη.
Θυμάστε ότι τρεις φορές τον έχω προκαλέσει στη Βουλή να κάνουμε μια καθαρή κουβέντα και να απαντήσει, του είχα πει τότε, στη διγλωσσία που εμφανίζει η κυβέρνησή του .
Γιατί ήταν πραγματικά επικίνδυνο εκτός από γελοίο να υπάρχει μια κυβερνητική γραμμή και μια άλλη γραμμή του υπουργού Αμύνης.
Του είχα ζητήσει του Πρωθυπουργού να το ξεκαθαρίσει  από το Σεπτέμβρη δεν το έκανε και νομίζω ότι αυτό έδωσε  και έδαφος σε όλα αυτά που ζούμε τώρα με τις ακραίες εκδηλώσεις.
Ερωτηθείς εάν στη σύνθετη ονομασία βάζει κάποιο φίλτρο, ο κ. Θεοδωράκης αφού σημείωσε ότι είναι μια δεύτερη κουβέντα, τόνισε πως «θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία.
Να σας πω μια παράμετρο που βάζουμε εμείς:  Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και που θα είναι μια αμετάφραστη λέξη.
Άρα μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές πολύ καλύτερες από το Βόρεια Μακεδονία ή το Άνω Μακεδονία.
Να πάμε δηλαδή σε μια λέξη που δεν θα είναι αγγλική δεν θα είναι βέβαια  ελληνική θα είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο.
Προφανώς είναι ένα σημαντικό ζήτημα αλλά σας είπα το ένα είναι η ονομασία το άλλο θέμα είναι οι δεσμευτικές εγγυήσεις που θα φανερώνουν και στους  Έλληνες ότι οι αλυτρωτικές διαθέσεις έχουν εγκαταλειφθεί».
Τόνισε ότι «όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπεραμύνονται της εθνικής γραμμής» και «το θέμα είναι τί γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις».
Κληθείς να απαντήσει εάν ο κ.Καμμένος πιστεύει ότι πατάει πάνω στην εθνική γραμμή, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι «το ερώτημα για τον κ. Καμμένο πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, γιατί σας είπα και πριν ότι είναι γελοίο και επικίνδυνο ο Υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται.
Και αυτό δίνει έδαφος σε ακραία στοιχεία στην κοινωνία να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα σπάζοντας την εθνική ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη αυτή την εποχή.
Είμαστε ξεκάθαροι.
Το Ποτάμι είναι απέναντι σε αυτές τις  εκδηλώσεις, στις ακραίες φωνές, το φανατισμό που διχάζουν τους Έλληνες».

Λεβέντης σε Τσίπρα: Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα


Την αντίθεσή του σε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» εξέφρασε στον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, κατά τη συνάντησή τους .
Όπως ανέφερε εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Λεβέντης, ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και του  ζήτησε "να αλλάξουμε τακτική και εκεί θα είναι όλος ο λαός μαζί του".
Ακόμη, τόνισε ότι "η Μακεδονία είναι Ελλάδα".
Πάντως, στη συνάντηση  ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι θα δώσει την συγκατάθεσή του σε άλλο όνομα και μάλιστα, όταν ο κ. Τσίπρας τον κάλεσε να πει ποιο όνομα, του απάντησε «Σκόπια».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε στον Α. Τσίπρα «μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα», καλώντας τον παράλληλα να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.
Σημειώνεται ότι ο κ. Λεβέντης στη αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών, ο οποίος του είπε «δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα». 
«Είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν .
Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».
«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα .
Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι , είπα στον πρωθυπουργό , όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ .
Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα «Macedonia Skopje» . Οι σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί . Εγώ και με το «Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος .Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις . Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα του ονόματος χαρακτήρισε το θέμα της μετακίνησης βουλευτών αισχρό φαινόμενο. Όποιος προδίδει την εντολή του λαού έχει συνέπειες, ανέφερε ο κ.Λεβέντης.

Τσίπρας: Θα επιδιώξω αμοιβαία αποδεκτή λύση

Υπεύθυνη ανταλλαγή απόψεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για το «Μακεδονικό»  διαπίστωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις συναντήσεις του το Σάββατο (27/12018) με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του με τις διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς επιτέθηκε  στον πρόεδρος της ΝΔ, στον οποίο καταλόγισε αμφιταλαντεύσεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.
«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν από λίγο, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα εθνικά θέματα, με έμφαση στο ονοματολογικό.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί «δεδομένο ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και δική μου προσωπικά - ειδικά στη φάση της μετάβασης στην μεταμνημονιακή εποχή - να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική φυσιογνωμία, διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια».
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με την γειτονική Αλβανία, είπε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας.
Είμαστε έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία με την Αλβανία
«Είμαστε επομένως έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Στο ζήτημα αυτό φαίνεται εξάλλου ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω».
Όσον αφορά το «εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο θέμα που αφορά τις διαφορές μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους πολιτικούς αρχηγούς και τους εξήγησε «ότι το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος υπό τον Zaev επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, το ονοματολογικό αλλά και τα παρακολουθήματα του, που υπονόμευσε τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 25 χρόνια».
Ειδικότερα, τόνισε ότι «η νέα πολιτική ηγεσία έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων».
«Χαρακτηριστική στο πλαίσιο αυτό ήταν και η κίνηση του κ. Ζάεφ να μετονομάσει τον διεθνή αερολιμένα της πόλης των Σκοπίων, αλλά και την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Σκοπίων, από οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Οδό Φιλίας» είπε ο κ. Τσίπρας.
Επισήμανε δε, ότι «αυτές οι συμβολικές κινήσεις δεν σημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού έχει επιλυθεί, καθώς η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να πάρει και τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ».
«Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως ευθύς και ειλικρινής» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Η βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένη.
Το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, απομένει ωστόσο πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.
Και όταν λέμε έναντι όλων, εννοούμε τόσο τη διεθνή ονομασία όσο και την ονομασία στο εσωτερικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το κρισιμότερο σημείο που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η επίλυση των διαφορών μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι τρίτων, αλλά έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών μας συμφερόντων και με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Επίσης, όπως είπε, δεν αποτελεί θέμα που προσφέρεται για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.
«Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η μη επίλυση του και απώλεια της ευκαιρίας για λύση, θα αποβεί τελικά σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» είπε και ότι «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το Συνταγματικό της όνομα. Ενώ και στην προσωρινή ονομασία που η Ελλάδα αναγνωρίζει από το 1995, περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αλλά χωρίς κανένα προσδιορισμό που να αποτρέπει το ενδεχόμενο να εγερθούν στο μέλλον διεκδικήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας».
Είναι υποκριτικό κάποιες πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται την αγωνία του ελληνικού λαού.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «είναι, το λιγότερο, υποκριτικό , κάποιες πολιτικές δυνάμεις αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες και την αγωνία του ελληνικού λαού για να υπηρετήσουν μια πλήρως αναποτελεσματική και αδιέξοδη στόχευση, η οποία σε τελευταία ανάλυση είναι αντίθετη προς τα εθνικά μας συμφέροντα» και υπογράμμισε ότι «απαιτείται λοιπόν πατριωτική εγρήγορση για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση αλλά δεν είναι ώρα - όπως ποτέ δεν ήταν, και η Ελλάδα το έμαθε με το δύσκολο τρόπο - για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού».
Συνέστησε δε «σωφροσύνη μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμός αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων».
Η στάση του κ. Μητσοτάκη δείχνει αναξιοπιστία και αδυναμία να πει με σθένος την πολιτική του θέση .
Ειδικά για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ότι με τους περισσότερους είχε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση.
«Δεν μπορώ δυστυχώς να πω όμως το ίδιο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:
«Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση.
Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του».
Καταλήγοντας την δήλωσή ο κ. Τσίπρας είπε: « Από τη δική μου μεριά δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Τι προτείνει ο Α. Τσίπρας 
Ο Α. Τσίπρας ανέπτυξε και την δική του θέση, που περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό.
Στην συνάντηση με τον κ. Ζάεφ συζήτησε το “Νέα Μακεδονία” όπως και το “Βόρεια” και “Άνω Μακεδονία”.
Ο Α.Τσίπρας όμως προκρίνει το Νέα Μακεδονία, θεωρώντας ότι είναι πιο κοντά στο να αποκλείει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις.
Επίσης θα υπογραμμίσει ότι στην λύση που θα επιδιώξει θα υπάρχει δέσμευση των Σκοπίων και εγγυήσεις επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου που θα ακυρώνουν τον μέχρι τώρα αλυτρωτισμό των Σκοπίων.
Στην χθεσινή 26/1 συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προέκρινε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες είχε συνομιλήσει για τη νομική διάσταση του θέματος με τον κ. Παυλόπουλο, πριν αναχωρήσει για το Νταβός.
Όπως έλεγαν συνομιλητές των δύο “ο κ. Παυλόπουλος του έκανε ταχύρυθμα μαθήματα περί διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών”.
Ίσως γι αυτό χθες φάνηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή.

Οι πολιτικές εξελίξεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το σκοπιανό τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα και στην εξέλιξή του, τους προσεχείς μήνες θα προκαλέσει αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών.
Στην δύσκολη συνάρτηση βάζουν και την σχέση τους με τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο.
 Γι αυτό και ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από το Νταβός, ξεκίνησε τις πρωτοβουλίες του με συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Είναι δε ενδεικτικό της δυσκολίας ότι η συνάντηση έγινε εν κρυπτώ, χωρίς να έχει ανακοινωθεί και χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις ή διαρροές αργότερα από καμία πλευρά.
Κομματικές πηγές λένε ότι ο κ. Καμμένος θα αναζητήσει τρόπο ώστε να μην κινδυνεύσει η κυβέρνηση.
Με τις δηλώσεις του κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας θέλησε να εμφανιστεί ως εκφραστής της πολιτικής μετριοπάθειας και της συναίνεσης στα εξωτερικά θέματα, ενώ εμφάνισε την προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος, σαν συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως κωδικοποιήθηκε στο Βουκουρέστι.

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι είναι αρκετά πιθανό να προκύψει μία συμφωνία επί της αρχής με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, παρά την κριτική της Φώφης Γεννηματά.
 Ακολούθως ότι το θέμα θα απομακρύνει τη ΝΔ από την Κεντροαριστερά.
Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχουν προσδοκίες καθώς ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθάρισε ότι θα πάει μόνο για να πει την δική του θέση, αφού ο χρόνος για ενημέρωση παρήλθε, ότι στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχουν οι συνθήκες και ότι θα πρέπει η λύση να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία.

Η ΝΔ είναι επίσης σε δύσκολη θέση και αυτό φάνηκε χθες 26/1 το πρωί μετά την κοινοποίηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει τους αρχηγούς για ενημέρωση.
Η πρώτη αντίδραση της Πειραιώς ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πάει αφού άλλωστε είχε προγραμματίσει ταξείδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μέσα σε 10 λεπτά όμως η θέση άλλαξε και διέρρευσε ότι “παρότι δεν υπάρχει περιθώριο, για θεσμικούς λόγους τελικά θα πάει στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα”.
Χθες πάντως ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε πίεση και από τον αμερικανό πρέσβη στην συνάντηση που είχαν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν είναι βέβαιο αλλά υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να υποχωρήσει και η νέα ηγεσία των Σκοπίων από τις αλυτρωτικές θέσεις και να προκύψει συμβιβαστική λύση. ΧΡειάζεται γι αυτό μία μεταβολή της πλειοψηφίας με 11 βουλευτές.
Εν τω μεταξύ και μόνο με την προθυμία που έχει επιδείξει η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα των ΗΠΑ και των ευρωπαίων εταίρων.
Στο παρασκήνιο δε, επιχειρεί να εξαργυρώσει την θετική του στάση με ανταλλάγματα στο πεδίο της οικονομίας, που αποτελεί και την νούμερο ένα προτεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα.
Γι αυτό άλλωστε και η συζήτηση με τον Πάνο Καμμένο ήταν για το Σκοπιανό σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην οικονομία.
Το κυβερνητικό επιτελείο, εμφανίζεται ικανοποιημένο από την συνάντηση με την Λαγκάρντ και προσδοκά στήριξη στην διευθέτηση του χρέους που θα αυξήσει τις πιθανότητες καθαρής εξόδου στις αγορές τον προσεχή Αύγουστο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης