Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε εποπτεία και μετά το τέλος του προγράμματος

Regling (ESM): Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε εποπτεία και μετά το τέλος του προγράμματος
Αν η Ελλάδα θέλει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα και δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα μεταρρυθμίσεων
Για την εποπτεία της Ελλάδας και μετά το πέρας του προγράμματος, έκανε λόγο ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, τονίζοντας ότι «η ελληνική εποπτεία θα είναι όμοια με αυτή που είχαν και οι άλλες χώρες που δανείστηκαν».
Σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο επικεφαλής του ESM επιμένει στο θέμα της μνημονιακής εποπτείας λέγοντας ότι «υπάρχει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τον ESM και αυτό θα συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμα»..
Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους υποστήριξε πως «οι συζητήσεις ξεκινούν τώρα αλλά δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα» και ξεκαθάρισε πως «αν η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα μεταρρυθμίσεων και θα τηρηθούν οι υποσχέσεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, με τις μελλοντικές φορολογικές πολιτικές, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη μείωση των "κόκκινων" δανείων».
Συμπλήρωσε ακόμη ότι οι δανειστές θέλουν να δουν τα μέτρα να υλοποιούνται και ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις.
Ο επικεφαλής του ESM δίνει μεγάλη έμφαση στην κυριότητα του προγράμματος, την οποία χαρακτηρίζει «πολύ σημαντική», όπως σημαντικό θεωρεί η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να υποστηρίζουν το πρόγραμμα, "καθώς σκοπός του είναι να βοηθήσει την οικονομία και τους Έλληνες".
Ο Klaus Regling τονίζει επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν «ένα επιπλέον σημάδι ότι το πρόγραμμα του ESM πηγαίνει καλά» εκτιμώντας ότι «είναι ένα από τα στοιχεία που θα παίξουν θετικό ρόλο στο να ενισχύσει τη θετική εικόνα που έχουν οι αγορές».
Όπως υπογραμμίζει «η συμμετοχή του Ταμείου στο μαξιλάρι ρευστότητας θα μπορούσε να φτάσει σε ένα ποσό 8-10 δισ. ευρώ και πως η προσδοκία είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να προσθέσει στο εν λόγω αποθεματικό από την έκδοση ομολόγων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης