Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ο Puigdemont ίσως γυρίσει - με δικαστική άδεια - στην Καταλονία για να αναλάβει τη διακυβέρνησή της

Guardian: Ο Puigdemont ίσως γυρίσει - με δικαστική άδεια - στην Καταλονία για να αναλάβει τη διακυβέρνησή της
Η κυβέρνηση της Ισπανίας λέει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν νομικά για να μην ορκιστεί πρόεδρος ένας φυγάς
O φυγάς, πρώην Καταλανός ηγέτης, Carles Puigdemont, μπορεί να επιστρέψει στην περιφέρειά του αυτή την εβδομάδα σε μία προσπάθεια να ανακαταλάβει τη διακυβέρνησή της, μετά την καθαίρεσή του από την ισπανική κυβέρνηση πριν τρεις μήνες με την κατηγορία της απόπειρας απόσχισης, γράφει o Guardian.
Ο Puigdemont είναι αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες από τον Οκτώβριο του 2017, όταν η ισπανική κυβέρνηση αντιδρώντας στη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία, καθαίρεσε την περιφερειακή κυβέρνηση και ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής.
Στις εκλογές που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2017, τα τρία κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, διατήρησαν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο και ο Puigdemont προτάθηκε ξανά για πρόεδρος.
Παρόλα αυτά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σύλληψης με το που θα πατήσει το πόδι του στην Ισπανία, καθώς κατηγορείται για εξέγερση και για κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος.
Το Σάββατο 27/1 το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Puigdemont δεν μπορεί να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης σε κοινοβουλευτική συζήτηση την Τρίτη 30/1, ούτε κάποιος άλλος βουλευτής να διαβάσει την ομιλία του αντί για τον ίδιο.
Οι δικαστές υποστήριξαν ότι ο Puigdemont πρέπει να εμφανιστεί αυτοπροσώπως στο κοινοβούλιο, προσκομίζοντας δικαστική εξουσιοδότηση και λίγες ώρες αργότερα το κόμμα του ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη σχετική δικαστική άδεια για να παρευρεθεί στη συνεδρίαση.
Την Κυριακή 28/1 το πρωί ένας εκπρόσωπος του κόμματος "Μαζί για την Καταλονία" είπε ότι αν "ο δικαστής το επιτρέψει, ο Puigdemont θα είναι εδώ για να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πλάνο".
Το συνταγματικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι χρειάζεται ακόμα έξι μέρες για να εξετάσει το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης για ακύρωση της υποψηφιότητας του Puigdemont για την προεδρία, με τον ίδιο να γράφει στο Twitter ότι "το δικαστήριο έχει απορρίψει αυτό που εκείνος χαρακτήρισε νόμιμη απάτη".
Την Παρασκευή 26/1 η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας Soraya Saenz de Santamaria είπε ότι "η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, χρησιμοποιώντας όλα τα νομικά μέσα, για να μην ορκιστεί ένας φυγάς παράνομα".
Ο Josep Rull ένας βουλευτής του κόμματος "Μαζί για την Καταλονία" υποστήριξε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο της αναπληρώτριας πρωθυπουργού.
Αν και τα νομικά μέτρα κατά του Puigdemont δεν είχαν προηγούμενο και δεν ήταν καθαρά, σύμφωνα με τον Rull, ο Καταλανός ηγέτης θα σεβαστεί τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου.
Παρά το γεγονός ότι ο Puigdemont είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία, ο βουλευτής Joan Tarda από το αριστερό κόμμα της Καταλονίας που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, είπε ότι θα τον αντικαταστήσει αν χρειαστεί.
Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι θα επιθυμούσε τον Puigdemont για πρόεδρο και τον φυλακισμένο Oriol Junqueras για αντιπρόεδρο, αλλά με την επισήμανση ότι αυτό που προέχει είναι να έχει η Καταλονία μία κυβέρνηση.
"Και αν χρειαστεί να θυσιάσουμε τον Puigdemont, θα τον θυσιάσουμε", κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης