Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Εξαίρεση στις βελτιώσεις των ευρωπαϊκών τίτλων το ομόλογο της Alpha

HSBC: Εξαίρεση στις βελτιώσεις των ευρωπαϊκών τίτλων το ομόλογο της Alpha
Το επιτόκιο του 2,75% που πέτυχε στην τελευταία έκδοσή της η Alpha Bank αντικατοπτρίζει τον τρόπο που τιμολογούν πλέον οι επενδυτές τον κίνδυνο
Τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών επωφελήθηκαν από την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, διαπιστώνει η HSBC στη σημερινή της ανάλυση για την αγορά καλυμμένων ομολόγων της Ευρωζώνης, τονίζοντας μάλιστα ότι το επιτόκιο του 2,75% που πέτυχε στην τελευταία έκδοσή της η Alpha Bank αντικατοπτρίζει τον τρόπο που τιμολογούν πλέον οι επενδυτές τον κίνδυνο.
Ειδικότερα, στη σημερινή 12σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Covered Bond Insight: Strong performance of ‘high yield’ covered bonds; new issues holding up well despite supply wave" (Ανάλυση καλυμμένων ομολόγων: Ισχυρή απόδοση των τίτλων υψηλών επιτοκίων, νέες εκδόσεις προωθούνται παρά το κύμα προσφοράς), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η HSBC σχολιάζει ότι μετά την έκδοση του καλυμμένου ομολόγου της Alpha Bank, έχει ήδη ενισχυθεί κατά περίπου 30 μ.β. στο 2,45%.
Τα επόμενα διαγράμματα δείχνουν την ισχυρή πορεία των καλυμμένων ομολόγων υψηλότερης απόδοσης τους τελευταίους έξι μήνες, αντικατοπτρίζοντας τον τρόπο αντιμετώπισης των κινδύνων από τους επενδυτές.
Συγκεκριμένα, Τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα επωφελήθηκαν από την πτώση των αποδόσεων των τίτλων της ελληνικής κυβέρνησης από τον Οκτώβριο του 2017.
Στην Ιταλία, οι τρεις εκδότες καλυμμένων ομολόγων, των Monte dei Paschi, Banca Carige και Banco BPM, επίσης διαπραγματεύονται πολύ υψηλότερα τους τελευταίους έξι μήνες.
Το ίδιο ισχύει για την πορτογαλική Montepio.




Νέο κύμα εκδόσεων καλυμμένων ομολογιών το 2018

Μέχρι στιγμής, από την αρχή του έτους, έχουν εκδοθεί καλυμμένα ομόλογα ύψους 25,5 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη.
Παρά την υψηλή αυτή προσφορά, τα spread των καλυμμένων ομολόγων δεν έχουν αντιδράσει μέχρι τώρα, κινούνται περισσότερο ή λιγότερο πλάγια τις τελευταίες εβδομάδες.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η HSBC, ο αντίκτυπος του "ελεύθερου επιτοκίου" στην αγορά καλυμμένων ομολόγων ήταν στην πραγματικότητα μικρότερος από την πολύ υψηλή ακαθάριστη προσφορά.
Το σταθερό περιθωριακό περιβάλλον σε συνδυασμό με τα χαμηλά ασφάλιστρα νέων τίτλων σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα περιθώρια των νέων εκδόσεων του φετινού έτους παρέμειναν γενικά αμετάβλητα από τα επίπεδα έκδοσής τους.
Η έκδοση της Alpha Bank ήταν η μόνη αξιοσημείωτη εξαίρεση, ενώ η περιορισμένη υπεραπόδοση στη δευτερογενή αγορά οφειλόταν στην υψηλή ζήτηση, τα οποία επέτρεψαν στους εκδότες να τιμολογήσουν τα ομόλογα τους με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις για τις τιμές, με αποτέλεσμα τα χαμηλά νέα ασφάλιστρα έκδοσης.



Η HSBC αναμένουμε ότι η πρωτογενής δραστηριότητα της αγοράς θα παραμείνει αυξημένη κατά τους επόμενους δύο μήνες, καθώς πολλοί εκδότες ανησυχούν ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να σταματήσει τις καθαρές αγορές τους τον Σεπτέμβριο του 2018.
Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι πολλοί από αυτούς θα προσπαθήσουν να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής τους πριν από το καλοκαίρι.
Αυτό θα πρέπει να ασκήσει κάποια πίεση στα spread καλυμμένων ομολόγων.

Πρώτες πληρωμές TLTRO-II

Ο μεγάλος άγνωστος είναι οι αποπληρωμές των LTRO.
Οι προγραμματισμένες εξαγορές από την ΕΚΤ για το 2018 είναι σχετικά μικρές, ύψους μόλις 19 δισ. ευρώ.
Εντούτοις, θα μπορούσε να υπάρξουν ενδεχομένως μεγάλες πρόωρες
αποπληρωμές στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO-II τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.



Η Alpha Bank εξέδωσε καλυμμένο ομόλογο με απόδοση 2,75%

Την Πέμπτη (25/01), η Alpha Bank εξέδωσε καλυμμένο ομόλογο, διάρκειας 5 ετών και ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Η ζήτηση ήταν ισχυρή, με το βιβλίο παραγγελιών να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, επιτρέποντας στον εκδότη να τιμολογήσει την απόδοση στο 2,75%.

Κατανομή της ζήτησης για καλυμμένα ελληνικά ομόλογα ανά περιφέρεια και τύπο επενδυτή

Τα Διαγράμματα 3 και 4 δείχνουν τη μέση ζήτηση για τα τρία πρόσφατα εκδοθέντα καλυμμένα ομόλογα από την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Alpha Bank.
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, η πολύ ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας κάλυψε σχεδόν το ήμισυ της προσφοράς.
Εκτός από την εγχώρια προσφορά, υπήρξε επίσης καλή ζήτηση από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, καθώς και την Ιταλία.
Η κατανομή ανά τύπο δείχνει ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αντιπροσώπευαν ένα εντυπωσιακό 52%, ακολουθούμενη από τις τράπεζες.
Το υψηλό ποσοστό των hedge funds στο επίπεδο του 12% εξηγεί εν μέρει το υψηλό μερίδιο της Μεγάλης Βρετανίας / Ιρλανδίας.








www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης