Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αλβανία ξεκινά τον ενταφιασμό των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Αλβανία ξεκινά τον ενταφιασμό των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Τον ενταφιασμό πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκινάει η Αλβανία
Οι έξι Έλληνες στρατιώτες που είχαν ταφεί κάτω από τα ελαιόδεντρα της οικογένειας Brigo κοντά στην Χιμάρα, μια πόλη στη νότια Αλβανία, έχουν ένα σημάδι για να διακρίνεται ο τόπος ανάπαυσής τους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, με αφορμή των ενταφιασμό των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι τάφοι τους βρίσκονται εκεί που έπεσαν το 1941, αγωνιζόμενοι κατά των ιταλικών φασιστικών στρατευμάτων που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα.
Οι Ιταλοί παρέμειναν στην Αλβανία μέχρι να έρθουν τα γερμανικά στρατεύματα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εντυπωσίασε τότε με την λέξη «όχι» όταν του ζητήθηκε να παραδοθεί, που από τότε χαρακτηρίστηκε στην Ελλάδα ως Ημέρα του Όχι.
Ελληνικές οικογένειες έρχονται στην Αλβανία για να αποδώσουν τιμές την Ημέρα του Όχι στις 28 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, αλλά δεν έχουν πραγματικούς τάφους να τιμήσουν.
Έχοντας δοκιμάσει να ενταφιάσουν τους Έλληνες που πέθαναν από τότε που η Αλβανία δεν έχει κομμουνιστική κυβέρνηση από το 1992, η Αθήνα και τα Τίρανα άρχισαν τελικά να ενταφιάζουν 7.976 πεσμένους στρατιώτες για να τους θάψουν σε νεκροταφεία σε ολόκληρη την Αλβανία.
Τα πρώτα λείψανα έχουν ήδη ενταφιαστεί στην κοιλάδα Σατζμόλα στην νότια Αλβανία.
Το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας τους περιέγραψε ως "οι τελευταίοι αποθανόντες άταφοι από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο".
Στους πρόποδες του όρους Σκουτάρα, σε έναν ελαιώνα με θέα στο νησί της Κέρκυρας, έξι νεκροί στρατιώτες δεν είχαν ταφεί.
Σκοτώθηκαν από το ιταλικό πυροβολικό λίγο μετά τον εορτασμό του Ορθόδοξου Πάσχα στο σπίτι του Jani Brigo.
"Η επιθυμία του πατέρα μου ήταν να διατηρήσω το πορτοφόλι του Αντρέα Προβατά και να παρακολουθώ τους τάφους", δήλωσε η Ermioni Brigo, 85, στο Reuters, καθώς έκοψε τις ελιές από το μνημείο".
Ο πατέρας της φυλακίστηκε για 11 μήνες από τους Ιταλούς, κατηγορούμενος ότι ήταν φιλέλληνας, και στη συνέχεια συνελήφθη από τους κομμουνιστές, για να σωθεί από έναν Αλβανό λιποτάκτη από τον ιταλικό στρατό που είχε τον κρύψει και που από τότε έγινε επίτιμος διοικητής .
Στην κοιλάδα Σατζμόλα, κάποτε θάφτηκαν Ιταλοί, αλλά τα μνήματα είναι πλέον άδεια επειδή η Ιταλία τους επαναπάτρησε.
Οι Έλληνες επιθυμούν να θαφτούν οι νεκροί τους εδώ, κάτι που έχει προκαλέσει κάποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις από τους Αλβανούς που ανησυχούν για τους ισχυρισμούς των Ελλήνων εθνικιστών στη νότια Αλβανία.
Σε μικρή απόσταση ανατολικά, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου κοντά στο Κελτσίρε, τα οστά των 257 άγνωστων Ελλήνων έχουν αποθηκευτεί σε λευκές σακούλες μέσα σε αλουμινένια και ξύλινα κουτιά για τέσσερα χρόνια.
Στο νεκροταφείο, οι τάφοι τους είναι άδειοι.
"Είναι νεκροί και δεν κάνουν κακό, το κακό το προκαλούμε εμείς οι ζωντανοί", δήλωσε στο Reuters ο φύλακας της εκκλησίας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης