Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ
Ο συνολικός αριθμός αιτήσεων για ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού εκτιμάται ότι θα φθάσει τις 250.000
Στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών έως 50.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και την εφορία.
Αξιόπιστη πηγή από το υπουργείο Οικονομίας λέει ότι στην όλη διαδικασία θα  προβλέπεται και «κούρεμα» οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι όμως θα πρέπει να αποδείξουν ότι μετά τη ρύθμιση των οφειλών θα είναι βιώσιμή η επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή  με το άνοιγμα της  πλατφόρμας του εξωδικαστικού  μηχανισμού αναμένεται να κατατεθούν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.
Ο συνολικός τους αριθμός εκτιμάται ότι θα φθάσει τις 250.000.
Πρόκειται για «σωσίβιο» διάσωσης για χιλιάδες επαγγελματίες που ήταν εγκλωβισμένοι στα δίχτυα του ΕΦΚΑ  και της εφορίας.
Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις ανοίγει το δρόμο σε αυτή την κατηγορία των επαγγελματιών για την πλήρη αντιμετώπιση των καθυστερούμενων των δανείων με τις τράπεζες ενώ μέχρι σήμερα τα χρέη τους προς το Δημόσιο οδηγούσαν σε «πάγωμα» των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι έχουν φθάσει στη «πηγή» για να πιουν νερό αλλά θα χρειασθεί λίγος χρόνος ακόμη μέχρι την έκδοση του εγκυκλίων από τον ΕΦΚΑ και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που θα καθορίζουν με ακρίβεια τα ηλεκτρονικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως και την κατάθεση των δικαιολογητικών στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών δεν αποδίδει μα βάση τις αρχικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Το ενδιαφέρον είναι σχετικά χαμηλό ενώ η αξία των ρυθμίσεων που έχουν γίνει φθάνει μέχρι σήμερα φθάνει το 1 εκατ. ευρώ. Ανώτατη τραπεζική πηγή είπε στο bankingnews ότι χρειάζονται τεχνικές και νομικές παρεμβάσεις για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού.
Η ίδια πηγή απέδωσε τις χαμηλές επιδόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού στο οικονομικό «στριπτίζ» που υποβάλλονται οι επιχειρηματίες όπως και οι επιχειρήσεις.
Το ζήτημα που «πονάει» τους ενδιαφερόμενους είναι η αποκάλυψη των καταθέσεων η οποία να σημειωθεί  προβλέπεται από τη νομοθεσία του εξωδικαστικού μηχανισμού για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση με την προσδοκία του κουρέματος μέρος του χρέους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr     

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης